top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlis helpen Marokkaanse vrouwen verder op de carrière ladder


Het eerste FemForward MENA-cohort van Marokkaanse vrouwen, samen met Israëlische mentoren en facilitators. Foto met dank aan FemForward via ISRAEL21c


Safaa, 25, werkt in de financiële wereld in Marokko. Ze wilde overstappen naar informatietechnologie, maar wist niet hoe, totdat ze deelnam aan het Israëlische programma voor loopbaanontwikkeling FemForward.


“Dankzij FemForward werd ik gematcht met een mentor en ben ik op weg naar een baan in de IT-sector. Ik heb nu een duidelijk plan hoe ik het moet doen,” vertelde Safaa aan ISRAEL21c op het gala in Jeruzalem ter ere van het einde van FemForward's eerste MENA-cohort.


"FemForward biedt vrouwen in junior hightech-posities de tools, het netwerk en persoonlijk mentorschap om vooruitgang te boeken", legt medeoprichter Rachel Wagner Rosenzweig aan ISRAEL21c uit.

Sinds 2020 hebben meer dan 100 Israëlische vrouwen deelgenomen aan FemForward. Ongeveer de helft kreeg direct na het drie maanden durende programma een salarisverhoging en/of baanpromotie.


In de hoop op een meer wereldwijde impact werkte Rosenzweig zes maanden samen met haar personeel en partners om FemForward naar de MENA-regio te brengen, met name de Abraham Accords- landen.


Marokko werd als eerste locatie gekozen. Binnenkort volgen de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein.


FemForward-oprichters Fleur Hassan-Nahoum, links, en Rachel Wagner Rosenzweig, rechts, en programmamanager Ruth Moatti ontmoeten de ambassadeur van Bahrein in Israël, Khaled Yusuf Al Jalahma, om te bespreken of FemForward MENA naar Bahrein kan worden gebracht. Foto met dank aan FemForward via ISRAEL21c


Tot ziens in Casablanca

"Samen met de Amerikaanse ambassade, de Jerusalem Development Authority en de UAE-Israel Business Council hebben we FemForward MENA vanaf nul opgebouwd, Marokkaanse deelnemers gescout en ons persoonlijke seminar in Casablanca gepland", vertelt Rosenzweig aan ISRAEL21c.


"We hebben de eerste maand van ons programma ingekort tot drie dagen voor 23 vrouwen, variërend van een algoritme-ingenieur voor computervisie tot een bedrijfsanalist."


Israëlische en lokale docenten gaven workshops over mentaliteit, communicatieve vaardigheden en onderwerpen als het voeren van moeilijke discussies op het werk.


De presentaties waren in het Engels en het Israëlische team omvatte ook twee Franstaligen: de plaatsvervangend burgemeester van Jeruzalem, Fleur Hassan-Nahoum, en Gila Tolub, een onafhankelijke groeiadviseur voor bedrijfsontwikkeling met 11 jaar ervaring als partner bij McKinsey & Company.


Fleur Hassan-Nahoum leidt een workshop in Casablanca. Foto met dank aan FemForward via ISRAEL21c


"Twee managers van de McKinsey-vestiging in Casablanca spraken met ons tijdens een koosjer ontbijt dat ze organiseerden", zegt Rosenzweig.


“We hadden ook een culturele wandeltocht onder leiding van de Marokkaanse deelnemers en een Marokkaanse en Israëlische dansavond. Het was ongelooflijk bijzonder”, zegt Rosenzweig. "In slechts drie dagen voelde iedereen zich verbonden en waren de mindsets al veranderd."


Medeoprichters Rachel Rosenzweig en Fleur Hassan-Nahoum in Casablanca. Foto met dank aan FemForward via ISRAEL21c


Hassan-Nahoum, mede-oprichter van FemForward en van het Gulf-Israel Women's Forum binnen de UAE-Israel Business Council, zei dat naarmate de technologie-industrie in de Abraham Accords-landen groeit, "de kansen voor vrouwen om hun loopbaan uit te breiden en managers te worden ook toenemen." en leiders. Door hen de tools te bieden die ze nodig hebben, helpen we het aantal vrouwelijke leiders in de regio te vergroten.”


Warm welkom

Na de aftrap in Casablanca ontmoetten deelnemers en mentoren elkaar online een-op-een en voor wekelijkse groepsworkshops totdat de Marokkanen op 30 juli naar Israël vlogen.


ISRAEL21c ontmoette de groep in het North African Jewish Heritage Centre in Jeruzalem, een prachtige ontmoetingsruimte en tuin in Marokkaanse stijl .


Net als de anderen zei Safaa dat ze FemForward leerde kennen via een Facebook-groep, Opportunities for Moroccans, "waar jongeren informatie delen over programma's en stages."


Safaa, een FemForward MENA-deelnemer, in het North African Jewish Heritage Centre in Jeruzalem. Foto door Abigail K. Leichman via ISRAEL21c


“De betrekkingen tussen Israël en Marokko zijn de laatste tijd nieuw leven ingeblazen en ik heb altijd al het land en de cultuur willen ontdekken. Ik was verheugd om te zien dat het tweede deel van het programma in Israël zou plaatsvinden', zei Safaa.


“Tijdens het eerste deel in Casablanca hebben de experts en facilitators ons geholpen om aan veel vaardigheden te werken, vooral soft skills. We moesten leren voor onszelf op te komen, omdat we als vrouwen geneigd zijn op te geven als we in een onderhandelingsfase zitten. Het is interessant om synergieën te hebben met andere vrouwen in de MENA-regio, omdat we voor dezelfde uitdagingen staan.”


Ze merkte op dat het Marokkaanse cohort vrouwen omvatte met en zonder hoofddoek, terwijl de Israëlische facilitators en mentoren diverse Arabische en Joodse vrouwen omvatten, waaronder Joden van Marokkaanse afkomst. De vrouwen lieten de angsten en stereotypen aan beide kanten snel los.


“De Marokkaanse gemeenschap in Israël is groot en in Marokko behouden we het joodse erfgoed, dus het verbaasde me niet dat we ons allemaal op ons gemak voelden in elkaars land. Iedereen was warm en gastvrij”, zei Safaa.


Geweldige saamhorigheid

FemForward-mentor Maissa Ballout, een Israëlische christelijke Arabier die vice-president financiën is voor Dollar Shave Club, vertelde ISRAEL21c dat het begeleiden van Marokkaanse vrouwen niet anders was dan het begeleiden van Israëlische vrouwen.


“Voor mij is mentorschap een echte relatie en het maakt niet uit wie de vrouw is. We leren van elkaar en het is een fascinerend proces”, zei ze.


"Als je de vrouw die je begeleidt een spiegel voorhoudt en haar de echte uitdagingen en sterke punten laat zien, geeft dat haar de mogelijkheid om actie te ondernemen - kleine stapjes die ik kan controleren terwijl ze verder gaat. Als we onze maskers afzetten, zien we dat we allemaal hetzelfde zijn; we hebben dezelfde uitdagingen en doelen. De saamhorigheid is gewoon geweldig.”


Marokkaanse mentee Selma El Antari en Israëlische mentor Maissa Ballout. Foto door Abigail K. Leichman via ISRAEL21c


De Marokkaanse mentee van Ballout, Selma El Antari, 31, is mede-oprichter van een bedrijf in Zuid-Marokko dat gecertificeerde koosjere arganolie en amandelboter produceert voor export over de hele wereld, inclusief Israël.


"Ik nam deel aan het programma om te leren hoe ik mijn team kan managen en mijn bedrijf op een betere manier kan ontwikkelen", vertelde El Antari aan ISRAEL21c. "Maissa concentreerde zich op mijn businessplan en de stappen die nodig zijn om het bedrijf te ontwikkelen en te onderhandelen met potentiële investeerders."


Ze zei dat ze zich thuis voelde in Israël. “Ik heb hier distributeurs en klanten, en ik wilde al heel lang een bezoek brengen. Het was een enorme kans voor mij om verschillende mensen te ontmoeten.”


Een onbetaalbare ervaring

Software-engineer-consultant Houda, 26, zei toen ze de Opportunities for Marokkanen op Facebook over FemForward zag posten: "Ik voelde dat dit precies was wat we nodig hadden voor vrouwen in de technologie die naar de volgende stap wilden gaan. Het programma helpt haar die stap te zetten door haar de vaardigheden te geven die ze nodig heeft, zelfs iets simpels als een beetje agressiever zijn in plaats van te wachten op kansen die op je pad komen.”


Houda zei dat de waarde van "een verbazingwekkende diverse gemeenschap van succesvolle vrouwen die ons begeleiden en ervaringen delen" van onschatbare waarde


Houda, een Marokkaanse software engineer consultant en deelnemer aan FemForward. Foto door Abigail K. Leichman via ISRAEL21c


“Persoonlijk ben ik een gereserveerd persoon en plande ik niet vooruit en zocht ik geen mentorschap in mijn bedrijf of branche. Ik heb echt geleerd hoe impactvol een mentorschap is en hoe ik de juiste persoon kan zoeken die mij zal begeleiden en proactiever zal zijn, 'zei ze.


"Je hebt iemand nodig die zegt: 'Hé, het is oké om vragen te stellen, het is oké om die opslag te vragen, je hebt het recht om dat te doen als je jezelf hebt bewezen met je arbeidsethos en wat je kunt bereiken. ' Dat was voor mij een grote klik.”


Vriendschappen opbouwen

Rosenzweig startte FemForward met Hassan-Nahoum en Meirav Atun Amiry als een uitvloeisel van haar betrokkenheid bij MadeInJLM , een non-profitorganisatie die het tech- en startup-ecosysteem in Jeruzalem verbindt en middelen verschaft.


"Ik kwam in 2016 bij MadeInJLM en organiseerde netwerkevenementen en internationale technologietours door Jeruzalem, en ik merkte dat ik vaak de enige vrouw in de kamer was", zei ze.


“Na een paar jaar kende ik genoeg sterke vrouwen om FemJLM lokaal te starten, maar het had niet genoeg impact, dus richtten we FemForward [in 2020] op en stelden het open voor heel Israël. En nu gaan we samen met de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem en de UAE Business Council de MENA-regio binnen.”


Rosenzweig zei dat naast het opbouwen van interculturele zakelijke relaties, het haar persoonlijke doel is om vriendschappen op te bouwen tussen vrouwen uit de Abraham-akkoordenlanden en tussen vrouwen in Israël met verschillende achtergronden.


“Het is ons al gelukt. Veel van de deelnemers hebben al samen gereisd buiten de tijdlijn van het programma - als vrienden. Dit is niet iets dat je elke dag in Israël ziet en ik ben trots en nederig dat ik deel heb uitgemaakt van de opbouw van deze multiculturele familie.”


Klik hier voor meer informatie.

53 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page