top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek toont dat 3e boostershot kans op krijgen Covid-19 enorm verkleind


Ter illustratie. Foto MDA


Uit Israëlisch onderzoek dat afgelopen woensdag is gepubliceerd in The New Engeland Journal of Medicine blijkt dat het derde boostershot de kans van het krijgen van Covid-19 11,3 verkleind en op het ernstig ziek worden door het virus 19,5 kleiner maakt.


Het onderzoek, dat de eerste in zijn soort is, werd uitgevoerd door onderzoekers van het Weizmann Institute of Science, het Israëlische Ministerie van Volksgezondheid, het Technion – Israel Institute of Technology, de Hebrew University of Jerusalem, het Gertner Institute in het Sheba Medical Center en het KI Research Institute.


Uit het onderzoek kwam naar voren dat het aantal bevestigde infecties 11,3 keer lager was bij mensen die de derde booster kregen in vergelijking met mensen die dat niet kregen. Het aantal ernstige infecties was 19,5 keer lager.


Het onderzoek maakte gebruik van gegevens van 1,14 miljoen Israëli's van 60 jaar en ouder die eind augustus twee doses van het vaccin hadden gekregen. Het verdeelde de gevallen in twee groepen: één bestaande uit mensen die twee doses van het vaccin kregen en een andere bestaande uit mensen die een derde dosis kregen.


De onderzoekers ontdekten dat ten minste 12 dagen na de booster-injectie het infectiepercentage in de niet-boostergroep 11,4 hoger was dan in de boostergroep, terwijl het aantal ernstige ziektes 19,5 keer hoger was.


Onder degenen die geen booster-injectie hadden gekregen ondanks dat ze in aanmerking kwamen, waren er 4.439 bevestigde infecties, waaronder 294 ernstige patiënten. Onder degenen die de booster minstens 12 dagen eerder kregen, waren er 934 infecties, waaronder 29 ernstige gevallen.


De collegiaal getoetste studie is geschreven door 11 onderzoekers, waaronder directeur-generaal Nachman Ash van het ministerie van Volksgezondheid en Dr. Sharon Alroy-Preis, de directeur van de openbare gezondheidsdiensten in Israël. Ze gebruikten verschillende statistische methoden en schreven dat ze hadden geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met variabelen zoals gedragsverschillen en verschillen tussen verschillende demografische populaties.


De bevindingen leveren verder bewijs dat de immuniteit geleidelijk afneemt na de eerste twee doses van het vaccin. In augustus zei Gili Regev-Yochay, directeur van de afdeling infectieziekten van het Sheba Medical Center, dat er een "consistente afname van het niveau van antilichamen onder alle leeftijden is. We zien een daling van 90 procent binnen zes maanden bij zowel jonge mensen en ouderen. Het verschil is het uitgangspunt – jongeren beginnen met een hoger gehalte aan antistoffen, bijna het dubbele van dat van mensen van 60 jaar en ouder.”


Eind maart 2021 was meer dan de helft van de Israëlische bevolking gevaccineerd met twee doses van het Pfizer-BioNTech-vaccin – vele weken eerder dan de meeste landen. Bemoedigende resultaten volgden snel: de incidentie van COVID-19 daalde van ongeveer 900 gevallen per miljoen per dag medio januari 2021 tot minder dan twee gevallen per miljoen per dag in juni 2021.


Ondanks het succes van deze vaccinatiecampagne heeft Israël te maken met een wijdverbreide heropflakkering van infecties – eind augustus bereikten de infectiecijfers meer dan 10.000 bevestigde dagelijkse gevallen en werden meer dan 600 mensen met een ernstige ziekte in het ziekenhuis opgenomen. Door deze ontwikkelingen vroegen velen zich af: waarom wordt een van de landen met de hoogste vaccinatiegraad ter wereld momenteel geconfronteerd met de hoogste infectiepercentages tot nu toe?


De Delta-variant – een meer overdraagbare variant van SARS-CoV-2 vanwege het vermogen om het immuunsysteem te ontwijken – is hier waarschijnlijk een belangrijke oorzaak van heropleving. Naast de Delta-uitdaging suggereren vroege gegevens die in Israël en andere landen zijn verzameld, echter dat de door vaccins opgewekte immuniteit na verloop van tijd afneemt.


Als reactie hierop keurden de Israëlische autoriteiten de toediening van een boosterdosis medio juli goed, eerst aan risicogroepen en tegen eind juli aan alle mensen van 60 jaar en ouder. Kort daarna werd de boostercampagne uitgebreid met alle gevaccineerde personen in het land die hun tweede dosis minstens vijf maanden eerder hadden gekregen. In de weken daarna hebben bijna drie miljoen Israëli's een boosterdosis gekregen en de recente heropleving lijkt te zijn afgeremd.


Zelfs met een meer conservatieve analyse, die probeerde mogelijke gedragsverschillen tussen de twee groepen te beheersen, was het infectiepercentage minstens 5 keer lager in de groep die de booster-injectie had gekregen, aldus de onderzoekers in de verklaring.


Het onderzoeksteam omvatte Prof. Ron Milo van het Weizmann Institute of Science en PhD-student Yinon Bar-On van Milo's groep, Prof. Yair Goldberg van de Technion, Prof. Micha Mandel van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Dr. Amit Huppert en Prof. Laurence Freedman van het Gertner Institute van het Sheba Medical Center, Nir Kalkstein en Barak Mizrahi van het KI Research Institute, evenals Omri Bodenheimer van het ministerie van Volksgezondheid, de directeur-generaal van het ministerie, Dr. Nachman Ash, en hoofd van de volksgezondheidsdiensten, Dr. Sharon Alroy-Preis.
110 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page