top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf Tactile Mobility krijgt investering van Porsche en Goodyear


Het Tactical Mobility-team. Foto Tactical Mobility


De Israëlische startup Tactile Mobility gebruikt bestaande voertuigsensorgegevens om auto's de weg te laten "voelen" op een manier die via het cloud platform inzichten genereert over zowel het voertuig als de weg. Op woensdag kondigde Tactile een Series C-verhoging van $ 27 miljoen aan die het zal gebruiken om zijn virtuele sensoren verder te ontwikkelen, zijn productaanbod uit te breiden en zijn cloud platform te versterken - dit alles zal dit jaar tot 20 nieuwe medewerkers in R&D vereisen, volgens Shahar Bin-Nun, CEO van Tactile Mobility.


De financieringsronde, die de totale financiering van Tactile op $ 47 miljoen brengt, werd geleid door Delek Motors, met strategische investeringen van Goodyear Ventures en Porsche Ventures en steun van Union Group, The Group Ventures, Zvi Neta (AEV), Giora Ackerstein en Doron Livnat.


"Ons bedrijf is in principe verdeeld in twee delen: de data-acquisitie en het genereren van gegevens", vertelde Bin-Nun aan TechCrunch. “We doen data-acquisitie met een heel uniek stukje software dat we de Tactile Processor (TP) noemen, die in de motorregeleenheid van het chassis is geïnstalleerd. Met de TP zijn we in staat om tal van niet-visuele virtuele sensoren voor de OEM te creëren die vooral de veiligheid, prestaties en rijplezier verbeteren.”


Het tweede deel van Tactile's bedrijfsmodel draait om zijn cloudplatform, Tactile Cloud (TC) genaamd, waar gegevens van de virtuele sensoren worden geüpload om tactiliteitskaarten te maken die ofwel voertuig-DNA ofwel wegdek-DNA beschrijven. Die kaarten kunnen vervolgens worden verkocht aan OEM's, transportautoriteiten, gemeenten, verzekeringsmaatschappijen, bandenbedrijven, Tier 1's en anderen.


Van de 23 virtuele sensoren, zegt Bin-Nun, dat Tactile zich bezighoudt met voertuigen. De belangrijkste waaraan het bedrijf heeft gewerkt, is de schatting van de bandengrip met BMW, die de grip tussen de auto en de weg meet terwijl een auto rijdt. Tactile's TP zit volgens de CEO in 2,5 miljoen BMW-voertuigen per jaar, wat betekent dat miljoenen voertuigen passief het wegdek voor het bedrijf in kaart brengen.Door de wegen in kaart te brengen door de grip van de banden te meten, kan Tactile zaken als kuilen, scheuren in de weg, gladheid, sneeuwval en meer in kaart brengen. De inzichten kunnen in real-time worden verzameld en worden gedownload naar andere voertuigen die in een specifiek gebied rondzwerven, wat bestuurders kan waarschuwen voor slechte wegomstandigheden en de veiligheid verbetert. Analytics kan ook worden gedeeld via een rapport voor derden, zoals kaartenmakers, wegbeheerders of wagenparkbeheerders om gebieden met problemen op de weg te identificeren.


Tactile heeft een inkomsten aandeelmodel met de OEM's waarmee het werkt, zodat het geld kan verdienen met alle gegevens die het in zijn cloud verzamelt. Bin-Nun zegt dat de startup meer dan 30 proof-of-concepts en pilots heeft gedaan met zeven OEM's, maar dat het alleen productiecapaciteiten heeft bereikt met BMW.


“Tot nu toe waren we een bedrijf van 25 werknemers en gegroeid naar 40 werknemers, dus we waren een beetje beperkt in ons vermogen om uit te breiden”, aldus Bin-Nun. "Je kunt je voorstellen dat we als klein bedrijf een project voor BMW runnen, we waren helemaal bezig met de implementatie en integratie met BMW en alle tests die we moesten doen om aan hun verzoeken te voldoen, dus we willen nu kunnen werken parallel met veel OEM's.”


Dat betekent ook dat het zijn andere sensoren moet ontwikkelen, zodat het bedrijf meer diensten en inzichten aan klanten kan bieden. Sommige OEM's zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in de gezondheid van banden. Tactile zegt dat het de profieldiepte van de band extreem nauwkeurig kan meten tijdens het rijden, wat OEM's kan vertellen of de band moet worden vervangen of hoe een bestuurder moet rijden, gezien het type band en het terrein.


"Een andere belangrijke reden en de reden dat Goodyear in het bedrijf heeft geïnvesteerd, is dat we nauwkeurig kunnen meten of de band te stijf is of niet", aldus Bin-Nun. “Ze hebben een test met ons gedaan net nadat ze in deze ronde hadden geïnvesteerd. De bandengezondheidsfamilie van virtuele sensoren is dus zeker een belangrijk type virtuele sensoren dat we ontwikkelen. Andere OEM's vragen om dingen als gewichtsschatting en zwaartepunt, dingen die onze virtuele sensoren oppikken en we gebruiken machine learning en signaalverwerking om veel ruis op te ruimen.”


Andere sensoren zijn onder meer gewichtsschatting, aquaplaning, voertuig gezondheids-sensoren en microbotsingen. Met de Series C-financiering hoopt Tactile deze sensoren te kunnen bouwen, zodat het aantrekkelijker kan zijn voor OEM's. Het doel van de startup is om deel uit te maken van elke grote OEM, wat hem enorme hoeveelheden gegevens zal opleveren om te verzamelen, analyseren en geld te verdienen, wat hem zal helpen zich te ontwikkelen samen met ontluikende technologie, zoals autonome voertuigen.


"Verbonden en autonoom rijden zijn de sleutel tot de toekomst van het verkeer van mensen en goederen", zegt Abhijit Ganguly, algemeen directeur van Goodyear Ventures, in een verklaring. “Voor meer veiligheid en efficiëntie van geconnecteerd en autonoom rijden, zijn bandengegevens essentieel.”

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page