top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf vindt voetziekte veroorzaakt door diabetes voordat de symptomen verschijnen


Het niet-invasieve apparaat van Votis maakt beoordeling van bloed en zuurstof in voeten mogelijk. Foto door KoletEJ via ISRAEL21C


Over de hele wereld lijden zo'n 150 miljoen mensen aan perifere vaatziekte. Vaak voorkomend bij mensen met diabetes, kan het leiden tot een voetaandoening die op zijn beurt kan leiden tot voetamputaties en zelfs de dood.


Een groot probleem is dat het meestal pas wordt ontdekt wanneer de symptomen optreden en de behandelingsopties beperkt worden.


Dit is waar de Israëlische startup Votis om de hoek komt kijken. Het in 2017 gevestigde bedrijf, opgericht in 2017, heeft een innovatief apparaat ontwikkeld dat de ziekte in een zeer vroeg stadium kan identificeren.


"Het is een apparaat om mensen met diabetes te helpen hun voeten te behouden door middel van een niet-invasieve, stralingsvrije beoordeling van het bloed en de zuurstof in hun voeten", legt Votis medeoprichter en president Merrill Weber uit.


"Ons systeem is uniek omdat het de ziekte kan identificeren terwijl het nog steeds asymptomatisch is, zodat de patiënt niet eens weet dat hij een probleem heeft", voegt hij eraan toe.


"Het geeft de artsen veel meer specifieke informatie over de ziekte en veel meer behandelingsopties omdat er minder schade is op het moment dat het wordt ontdekt", zegt hij.


Hoe Votis werkt


“We plaatsen patches aan de buitenkant van de voet en richten infrarood licht en nabij-infrarood licht in de voet. Door de verstrooiing en absorptie van het licht te meten, kunnen we de doorbloeding en de toestand van de zuurstof in de hemoglobine in het bloed beoordelen. De hele test duurt ongeveer vijf minuten en is niet-invasief en maakt geen gebruik van röntgenstralen, dus het is veilig”, zegt Weber.


“Nadat de informatie is verzameld, wordt deze naar de cloud gestuurd voor verwerking met AI en is deze met een app beschikbaar voor de arts. Het zal worden geïntegreerd met de elektronische patiëntendossiers van de patiënt.”


Het apparaat is bedoeld voor gebruik bij mensen ouder dan 65 jaar, voor wie het wordt aanbevolen om jaarlijks te worden gecontroleerd op perifere vaatziekte, en bij mensen ouder dan 50 jaar met hogere risicofactoren.


"We hebben prototype-apparaten en ze zijn getest op menselijke proefpersonen", merkt Weber op. "We zijn bezig met het afronden van ons bèta-apparaat en we verwachten medische proeven te doen die ons in de eerste helft van 2022 de goedkeuring van de regelgevende instanties in de VS en Europa zullen opleveren. We verwachten de apparaten in de VS, Europa en India – waar het probleem echt groot is – in 2022 op de markt te brengen.”133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page