top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch bedrijf zet tonnen Braziliaans slib om in geurloze meststof


Lodologic zal Israëlische technologiefaciliteit naar deze Braziliaanse fabriek brengen die elke dag meer dan 310 ton slib van 4 miljoen inwoners behandelt. Foto met dank aan Lodologic via ISRAEL21C


Het is een stinkend probleem: hoe enorme hoeveelheden slib veilig te verwijderen van afvalwaterzuiveringsinstallaties van SABESP, een van de grootste sanitaire voorzieningen van Brazilië die 368 gemeenten bedient.


Momenteel gaat het grootste deel van het slib naar stortplaatsen, wat aanzienlijke risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu met zich meebrengt. Geschat wordt dat de verwerking en verwijdering van stedelijk afval ongeveer 13% van de methaanemissies in de atmosfeer boven Brazilië veroorzaakt.


SABESP deed een bod op groene alternatieven. Een van de gekozen winnaars was Lodologic, het Braziliaanse filiaal van het Israëlische Paulee Cleantec. (Lodo betekent "slib" in het Portugees.)


Lodologic tekende een contract met SABESP voor een installatie die dagelijks meer dan 310 ton slib van 4 miljoen inwoners moet behandelen.


"We zijn in januari begonnen met de engineeringwerkzaamheden en de opstart van de fabriek is gepland voor Q3 2024," vertelt Lodologic CEO Gabriel Kainuma aan ISRAEL21c.


Met behulp van technologie van Paulee Cleantec medeoprichter Oded Shoseyov, een professor aan de Hebreeuwse Universiteit en seriële uitvinder / ondernemer, kan Lodologic het problematische slib omzetten in een niet-toxisch, pathogeen- en geurvrij poeder dat klaar is om te worden gegranuleerd tot een organo-minerale meststof waar veel vraag naar is bij boeren.


Slib van de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Foto met dank aan Lodologic via ISRAEL21C


Het proces werkt als volgt: een gepatenteerde chemische formule wordt gemengd met het slib in een reactiekamer, waardoor de temperatuur stijgt die de vloeistoffen in het slib verdampt en een schoon poeder achterlaat dat rijk is aan de drie voedingsstoffen die landbouwgrond nodig heeft: stikstof, fosfor en kalium.


Dit getransformeerde slib is pathogeen- en geurvrij, klaar om te worden gegranuleerd tot meststof. Foto met dank aan Lodologic via ISRAEL21C


"Lodologic biedt een uniforme oplossing voor slibbeheer als een service die veilig is en een positieve impact op het milieu heeft", zegt Kainuma.


"Het elimineert de noodzaak van transport en verwijdering van gegenereerd afval, waardoor de veiligheid en het welzijn van de bevolking worden gewaarborgd, naast het mogelijk maken van een circulair economiemodel dat duurzaamheid associeert met een kostenreductie voor de sanitaire leverancier."


Gelegen in São Paulo, een van de dichtste grootstedelijke regio's ter wereld, zal Lodologic het slib behandelen dat wordt gegenereerd in een faciliteit die momenteel ongeveer 3.000 liter rioolwater per seconde behandelt en binnenkort zal uitbreiden tot het dubbele van die hoeveelheid.


"We zijn er trots op dat we 4 miljoen inwoners voor goede sanitaire voorzieningen zullen zorgen", zegt Kainuma. "Al het slib dat op deze locatie wordt geproduceerd, wordt momenteel naar stortplaatsen gestuurd, wat een grote impact heeft op het milieu, vooral als bron van broeikasgassen.
69 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page