top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: derde boostershot vermindert ziekenhuisopname met 93%, sterfte met 81%


Ter illustratie. Foto MDA


Onderzoek van het grootste Israëlische ziekenfonds, Clalit Health Services in samenwerking met de Harvard Universiteit onder 728.321 mensen laat zien dat de derde vaccinatie (boostershot) tegen Covid-19 de kans op ziekenhuisopname met 93%, ernstige ziek worden met 92% vermindert en sterfte met 81% vermindert.


Bij het onderzoek werd een groep van 728.321 mensen die de derde injectie hadden gekregen, vergeleken met hetzelfde aantal personen die eerder vijf maanden of langer waren gevaccineerd met twee injecties en geen booster hadden gekregen


De studie uitgevoerd door Israëls grootste ziekenfonds, Clalit Health Services, met financiering van de Harvard Medical School, werd vrijdag gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet en betrof gegevens die betrekking hadden op gevaccineerde patiënten tussen 30 juli en 23 september.


Volgens het onderzoek was de derde dosis voor 93% effectief om opname in het ziekenhuis te voorkomen, waarbij het ziekenfonds 231 gevallen van ziekenhuisopname registreerde voor de groep die tweekeer was gevaccineerd, vergeleken met 29 gevallen voor degenen die een booster-injectie hadden gekregen.


Ook bleek dat het risico op ernstige ziekte met 92% werd verminderd na de derde vaccinatie met 157 gevallen in de groep die tweemaal was gevaccineerd vergeleken met 17 in de groep die driemaal was gevaccineerd.


Uit de studie bleek ook dat de booster-injectie 81% effectief was in het voorkomen van COVID-gerelateerde sterfgevallen, met slechts zeven geregistreerd onder degenen die de booster-injectie hadden gekregen in vergelijking met 44 sterfgevallen voor degenen zonder booster vaccinatie.


"Deze gegevens leveren direct bewijs voor andere landen die nu nadenken over de noodzaak van een soortgelijke boostervaccinatiecampagne" als die van Israël," zei Ran Balicer, hoofd innovatie bij Clalit. “Elk land zal zijn eigen beslissing moeten nemen op basis van zijn setting en de tijdlijn van vaccinaties die het afgelopen jaar zijn verstrekt.


"In Israël bewijst het dat, gezien de zeer vroege start van de vaccinatiecampagne en daaropvolgende afnemende immuniteit, de beslissing voor een vroege derde vaccinatiecampagne waarschijnlijk de juiste was en vele levens heeft gered", zei hij.


Israël was de eerste natie ter wereld die een massale vaccinatiecampagne voerde met behulp van de derde boosters. Sinds meer dan 3,9 miljoen Israëli's de booster hebben gekregen, is het besmettingspercentage in het land aanzienlijk gedaald. Minder dan 1% van de mensen die op het virus zijn gescreend, test positief en Israël heeft slechts ongeveer 230 ernstige patiënten.


Sinds afgelopen vrijdag hebben bijna 4 miljoen Israëli's - meer dan 42% van de totale bevolking - een derde dosis van het COVID-vaccin gekregen. Bijna 67% van de totale bevolking heeft minstens één injectie gekregen.


Prof. Ben Reis, een expert op het gebied van voorspellende geneeskunde aan het Boston Children's Hospital en de Harvard Medical School, zei dat tot dusver “een van de belangrijkste oorzaken van de terughoudendheid van vaccins een gebrek aan informatie over de effectiviteit van het vaccin is geweest. Deze zorgvuldige epidemiologische studie levert betrouwbare informatie over de effectiviteit van een derde dosis vaccin, waarvan we hopen dat deze nuttig zal zijn voor degenen die nog niet hebben besloten over vaccinatie met een derde dosis.”

1.837 weergaven0 opmerkingen
bottom of page