top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: door darmbacteriën in evenwicht te brengen kan hartaanval worden voorkomen

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2022


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers zeggen dat ze het risico op een hartaanval kunnen verminderen door de darmbacteriën opnieuw in evenwicht te brengen - met behulp van capsules die ziektekiemen bevatten die uit uitwerpselen zijn verzameld.


Een paar uur nadat elk van hun 200 proefpersonen een hartaanval had gehad, bestudeerden onderzoekers de bacteriënbalans in de ingewanden van de patiënten en vergeleken de resultaten met die van een controlegroep. Ze zeggen dat het de grootste en meest diepgaande studie was naar het microbioom bij hartpatiënten - en dat het een opvallend patroon opleverde dat tot nu toe niet is gedocumenteerd.


Zoals gerapporteerd in hun peer-reviewed onderzoek dat is gepubliceerd in Nature Medicine bleek dat een bepaalde bacterie ontbrak bij de meeste patiënten met een hartaanval Het is bekend dat de bacterie, uit de familie Clostridiaceae, de productie van moleculen stimuleert die het hart beschermen.


Onderzoekers zeggen dat dit betekent dat wanneer de bacterie afwezig is, het hart een groter risico loopt. Maar ze zeggen dat ze nu het probleem hebben geïdentificeerd, ze het kunnen oplossen door de bacteriën opnieuw te introduceren. Het team van het Rabin Medical Center en het Weizmann Institute of Science werkt eraan om het te "isoleren" van de ontlasting van gezonde mensen en het in pillen te verpakken.


Yeela Talmor-Barkan, interventioneel cardioloog bij het Rabin Medical Center en hoofdauteur van het onderzoek zei tegen The Times of Israel: "We isoleren de bacteriën uit fecale monsters en zullen het dan in capsules stoppen en aan mensen geven in de hoop dat het hartaanvallen voorkomt, de hoop is dat ze het microbioom in de darm zullen veranderen en zo de kans op een hartaanval zullen verkleinen."


De onderzoeker achter de hartaanval studie plant een klinische proef, die naar verwachting over ongeveer een jaar zal beginnen, die de effectiviteit van de pillen zal beoordelen.


Ze geloven ook dat ze hun bevindingen kunnen gebruiken om screeningprocessen te creëren die artsen helpen een nauwkeuriger beeld te krijgen van het risico op een hartaanval door rekening te houden met patronen in het microbioom.
160 weergaven0 opmerkingen
bottom of page