top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek onthult waarom ouderen meer risico lopen op Covid-19


Dr. Reem Dowery, links, en Prof. Doron Melamed. Foto met dank aan Technion-Israel Institute of Technology via ISRAEL21C


De oudere bevolking lijkt kwetsbaarder voor Covid-19 en vaccins zijn minder effectief om hen te beschermen. Nu weten we waarom.


Voor haar proefschrift onder leiding van immunologie professor Doron Melamed , onderzocht de aan het Technion-Israel Institute of Technology afgestudeerde student Reem Dowery het verouderingsproces van het immuunsysteem en manieren om het te verjongen.


Haar bevindingen verschijnen in het tijdschrift Blood /.


Dowery legde uit dat cellen van het immuunsysteem die geheugen B-lymfocyten worden genoemd, verantwoordelijk zijn voor de langdurige productie van effectieve antilichamen. Ze vormen zich als reactie op een nieuwe ziekteverwekker zoals een virus. Daaropvolgende blootstellingen aan die ziekteverwekker veroorzaken jarenlang een versnelde en verhoogde immuniteitsreactie van deze geheugencellen.


Wetenschappers wisten al dat de vorming van geheugen B-lymfocyten niet zo effectief is bij ouderen, waardoor ze een groter risico lopen wanneer ze worden geconfronteerd met nieuwe pathogenen zoals het SARS-CoV-2-coronavirus.


De studie in het laboratorium van Melamed onthulde dat, als onderdeel van het verouderingsproces, bestaande geheugen B-lymfocyten hormonale signalen gebruiken om de aanmaak van nieuwe te belemmeren. Als gevolg hiervan reageert het immuunsysteem beter op ziekteverwekkers die het eerder tegenkwam, maar is het minder in staat zich aan te passen aan nieuwe bedreigingen.


Op zoek naar een oplossing voor dit probleem werkte Melamed's lab samen met respectievelijk de afdelingen hematologie en reumatologie van Tel Aviv Sourasky Medical Center en Rambam Health Care Campus in Haifa.


Ze onderzochten oudere patiënten die B-celdepletie hadden ondergaan als behandeling voor aandoeningen zoals lupus, lymfoom en multiple sclerose. Ze ontdekten dat, nadat een aanzienlijke hoeveelheid geheugen B-lymfocyten was verwijderd, het immuunsysteem van de patiënt verjongd was en weer nieuwe, zeer krachtige geheugen B-lymfocyten begon te produceren.


Dowery en Melamed stellen de mogelijkheid voor om hormoontherapie te gebruiken om uitputting van B-cellen en verjonging van het immuunsysteem teweeg te brengen.


Ondertussen vertelde Melamed aan ISRAEL21c dat de nieuwe informatie praktische veranderingen kan teweegbrengen bij het voorkomen van Covid-infectie bij ouderen.


“Een goed voorbeeld is het aanpassen van een passende vaccinatiestrategie voor ouderen. Als deze groep mensen er niet in slaagt om een ​​goede langdurige herinnering aan Covid op te bouwen, misschien door een frequentere vaccinatiestrategie te gebruiken als preventieve benadering, zal deze populatie beter worden beschermd”, zegt hij.


“Een ander voorbeeld is het overwegen om een ​​andere vaccintechnologie te gebruiken in combinatie met de huidige op mRNA gebaseerde vaccinatiestrategie. Misschien kan dit aanvullende immunologische paden activeren die de veranderde immuun-geheugenvorming kunnen compenseren."444 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page