israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Israëlisch onderzoek: regelmatige prenatale echografie kan tekenen van autisme identificeren


Screenshot YouTube


Een routinematige prenatale echografie in het tweede trimester, kan vroege tekenen van Autisme Spectrum Stoornis (ASS) identificeren, zo blijkt uit een nieuwe studie van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev en het Soroka Medisch Centrum.


Onderzoekers van het Azrieli National Center for Autism and Neurodevelopment Research publiceerden hun bevindingen vorige maand in het prestigieuze peer-reviewed tijdschrift B Brain.


De onderzoekers onderzochten gegevens van honderden prenatale echo's van het foetale anatomie-onderzoek dat halverwege de zwangerschap werd uitgevoerd. Ze vonden afwijkingen in het hart, de nieren en het hoofd bij 30% van de foetussen die later ASS ontwikkelden, een drie keer hoger percentage dan bij normaal ontwikkelende foetussen uit de algemene bevolking en twee keer zo hoog als hun normaal ontwikkelende broers en zussen.

Afwijkingen werden vaker geconstateerd bij meisjes dan bij jongens en de ernst van de afwijkingen was ook gekoppeld aan de daaropvolgende ernst van ASS.

Het onderzoek werd geleid door Prof. Idan Menashe lid van het Centrum en het Departement Volksgezondheid van de Faculteit der Gezondheidswetenschappen samen met zijn MD/PhD-student Ohad Regev.


"Artsen kunnen deze tekenen, die tijdens een routine-echografie zichtbaar zijn, gebruiken om de kans te evalueren dat het kind met ASS wordt geboren", zegt prof. Menashe. "Eerdere studies hebben aangetoond dat kinderen geboren met aangeboren ziekten, voornamelijk die waarbij het hart en de nieren , hadden een grotere kans om ASS te ontwikkelen. Onze bevindingen suggereren dat bepaalde soorten ASS waarbij andere orgaanafwijkingen zijn betrokken, beginnen en in utero kunnen worden opgespoord."

Een eerdere studie van het Centrum vond dat vroege diagnose en behandeling het sociale vermogen met drie keer zoveel vergrootten. Prenatale diagnose kan een behandelingskuur betekenen vanaf de geboorte in plaats van te wachten tot de leeftijd van 2 of 3 of zelfs later.

De studie werd uitgevoerd als onderdeel van het proefschrift van Ohad Regev, en hij werd geadviseerd door prof. Idan Menashe en prof. Reli Hershkovitz. Andere onderzoekers van de Ben-Gurion University en het Soroka Medical Center waren onder meer: ​​Dr. Amnon Hadar, Dr. Gal Meiri, Dr. Hagit Flusser, Dr. Analya Michaelovski en Prof. Ilan Dinstein.

65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws