top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek vind verschillen tussen mannen en vrouwen in nivo COVID-19 antilichamen


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een gezamenlijke studie uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en het Shamir Medical Center (Asaf Harofe) onderzocht het niveau van antilichamen in meer dan 26.000 bloedmonsters genomen van COVID-19 herstellende personen, evenals gevaccineerde en niet-gevaccineerde personen. De serologische resultaten geven aan dat het niveau van antilichamen verandert volgens leeftijdsgroepen, geslacht, symptomen en verstreken tijd sinds vaccinatie. De studie werd gepubliceerd in Medrxiv.


Er werd een verschil gevonden tussen gevaccineerde vrouwen en mannen in de concentratie van antistoffen in het bloed, zowel naar leeftijd als naar geslacht. Bij vrouwen begint het niveau van antilichamen te stijgen vanaf de leeftijd van 51 jaar en is hoger dan het niveau dat wordt gevonden bij mannen van vergelijkbare leeftijd.


Dit fenomeen kan verband houden met een verandering in de niveaus van het oestrogeenhormoon, waargenomen rond deze leeftijd, die het immuunsysteem aantast. Bij mannen wordt op jongere leeftijd, vanaf ongeveer 35 jaar, een stijging van de antilichaamspiegels gezien. Dit kan te maken hebben met veranderingen in de spiegels van het mannelijke geslachtshormoon testosteron en het effect op het immuunsysteem.


Bij jonge volwassenen is een hoge concentratie antilichamen meestal het gevolg van een sterke immuunrespons, terwijl dit bij oudere mensen meestal wijst op een overreactie van het immuunsysteem die gepaard gaat met een ernstige ziekte.


Belangrijkste trends en bevindingen:


1. De immuunrespons van personen die twee doses van het vaccin hebben gekregen, is veel sterker dan die van mensen die hersteld zijn van COVID-19. In feite was het niveau van antilichamen dat in het bloed van gevaccineerde personen werd gevonden vier keer hoger dan dat bij herstellende patiënten.


2. Personen die twee doses van het COVID-19-vaccin kregen, vier keer zoveel antilichamen hebben als mensen die herstelden van het virus, en een sterkere immuunrespons in het algemeen.


De studie werd uitgevoerd door Prof. Noam Shomron van de Universiteit van Tel Aviv, hoofd van het Computational Genomics Laboratory van de Sackler Faculty of Medicine en een lid van het Edmond J. Safra Center for Bioinformatics en Dr. Adina Bar Chaim van het Shamir Medical Center. De gegevens werden verzameld door Dr. Ramzia Abu Hamad van het Shamir Medical Center en de analyse werd uitgevoerd door Guy Shapira, een PhD-student in het laboratorium van Prof. Shomron.


129 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page