top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlisch onderzoek: 'wat maakt een first date het begin van een relatie'


Screenshot YouTube


Op zoek naar een romantische relatie? Dan weet je hoe belangrijk die eerste date kan zijn. Wat maakt dat we ons aangetrokken voelen tot sommige mensen en niet tot anderen als we verliefd worden? Het antwoord zal voor de meesten van ons verrassend zijn - maar het was het niet voor het team van onderzoekers onder leiding van Dr. Shir Atzil van de afdeling Psychologie van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem.


"Verbinding maken met een partner hangt af van hoe goed we ons lichaam kunnen synchroniseren. We zijn gespecialiseerd in het bestuderen van ouder-kind binding - en we hadden daar al hetzelfde gezien", legde ze uit.

De onderzoekers keken hoe de fysiologie en het gedrag van een heteroseksueel koppel zich tijdens die eerste ontmoeting aan elkaar aanpassen. Het onderzoek was gebaseerd op een speeddate-experiment bestaande uit 46 dates.


Elke date duurde 5 minuten waarin de niveaus van fysiologische regulatie van elke partner werden geregistreerd met een band die om de pols werd gedragen. Gedragsbewegingen, zoals knikken, een arm bewegen, een been verschuiven, werden tijdens de date ook bij elke partner geregistreerd.


Na de ontmoeting beoordeelde het paar de romantische interesse en seksuele aantrekkingskracht die ze voor elkaar voelden. De studie toonde duidelijk aan dat

wanneer paren hun fysiologie met elkaar synchroniseren en hun gedragsbewegingen tijdens de date aanpassen aan hun partner, ze zich romantisch tot elkaar voelen aangetrokken. Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in Scientific Reports.

Intrigerend genoeg toonde de studie ook aan dat de mate van synchronie mannen en vrouwen verschillend beïnvloedde. Hoewel synchronisatie voor beide geslachten aantrekkingskracht voorspelde, voelden vrouwen zich meer seksueel aangetrokken tot mannen die een hoog niveau van synchronie vertoonden, "super-synchronizers", deze mannen waren zeer gewild bij vrouwelijke partners.

"Ons onderzoek," zei Atzil, "toont aan dat gedrags- en fysiologische synchronie een nuttig mechanisme kan zijn om een ​​romantische partner aan te trekken. We weten echter nog steeds niet of synchronie de aantrekkingskracht verhoogt of dat het gevoel van aantrekking de motivatie genereert om te synchroniseren? ” Een onderzoeksgebied dat Atzil van plan is te onderzoeken.173 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page