top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische bedrijf gaat zuurstof uit maanoppervlak halen en als raketbrandstof gebruiken


Foto via Helios


Het Israëlische ruimtetechnologiebedrijf Helios werkt samen met het in Florida gevestigde Eta Space om vloeibare zuurstof op de maan en op Mars te creëren en op te slaan, zodat raketten kunnen tanken in de ruimte.


Het voorstel was een van de vijf die werden geselecteerd om R&D-financiering te ontvangen in verband met het Space Florida-Israel Innovation Partnership Program, opgericht in 2013 ter ondersteuning van onderzoek, ontwikkeling en commercialisering van ruimtevaart- en technologieprojecten die zowel Israël als Florida ten goede komen.


Als een van de winnende teams zullen Eta Space en Helios gebruik maken van elkaars expertise op het gebied van cryogene (Eta Space) en chemische (Helios) engineering om een ​​geïntegreerde fabriek voor de productie en vloeibaarmaking van zuurstof op de maan te ontwikkelen, een cruciale stap in de richting van het realiseren van de droom van langdurige ruimtemissies en zelfs toekomstige kolonisatie.


Helios, dat onlangs $ 6 miljoen aan seed-financiering won, werd in 2018 opgericht tijdens een innovatieworkshop van de Israëlische ruimtevaartorganisatie.


Het bedrijf heeft een elektrochemische reactor ontwikkeld die bedoeld is om zuurstof te extraheren uit grond, stof en stenen op het maanoppervlak. Voorlopig wordt de reactor op onze eigen planeet getest als goedkopere en groenere methode om ijzer uit ijzererts te winnen voor de staalindustrie.


"Om de oprichting van een permanente maanbasis mogelijk te maken, is de technologie van Helios niet voldoende - er is een hele reeks technologieën nodig om de economische waardeketen van de maan te realiseren", zegt Jonathan Geifman, CEO en medeoprichter van Helios tegen ISRAEL21C.


"Deze nieuwe samenwerking met Eta Space zal voor het eerst twee puur commerciële schakels in de keten verbinden - de productie en de opslag van zuurstof - waardoor meerdere en langdurige missies naar de maan economisch dichterbij komen."


William Notardonato, oprichter en CEO van Eta Space, die 30 jaar bij NASA werkte, legde uit dat “Eta Space een belangrijke rol zou spelen bij het vloeibaar maken en opslaan van de zuurstof die door de Helios-reactor wordt geproduceerd in cryogene tanks. De twee bedrijven vullen elkaar aan met hun missie om de kosten in de ruimte nog verder te verlagen, een belangrijke stap om verder te gaan dan de aanwezigheid van de aarde.”

50 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page