top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische film over WO II-nazi's verborgen in VS is kanshebber voor een Oscar


Screenshot Camp Confidential


"Camp Confidential: America's Secret Nazis", een korte film geregisseerd door twee Israëli's, werd onlangs genomineerd voor de 94e Academy Awards, in de categorie Documentary Short Subject.


De gedeeltelijke animatiefilm, geregisseerd door Mor Loushy en Daniel Sivan en beschikbaar op Netflix, vertelt het verhaal van Joodse vluchtelingen uit de Tweede Wereldoorlog uit Europa die bij hun toetreding tot het Amerikaanse leger merkten dat ze een geheim kamp bewaakten met niemand minder dan vooraanstaande nazi-wetenschappers die voorbestemd waren om te werken over Amerikaanse rakettechnologie die zou leiden tot Amerikaanse superioriteit in de ruimtewedloop in de Koude Oorlog.


Het geheime militaire kamp, ​​genaamd PO Box 1142, werd eerst gebruikt om Duitse krijgsgevangenen te huisvesten voordat het werd overgedragen aan enkele van de beste raketwetenschappers van nazi-Duitsland, waaronder Wernher von Braun, die de V-2-raketten ontwikkelde die tijdens de oorlog.


De Joodse soldaten kregen het bevel om inlichtingen van de Duitsers in het kamp te verzamelen, maar ook om hen tevreden te houden, bijvoorbeeld om ondergoed te gaan kopen voor hun vrouw en hen te vergezellen op uitstapjes naar diners en nachtclubs.Het kamp in het Washington, DC-gebied, dat meer dan 50 jaar als geclassificeerd werd gehouden, kwam aan het licht in 2006 toen de National Park Service interviews hield met zijn veteranen, van wie sommigen ook in de film verschijnen en de moeilijkheden en dilemma's delen die ze ervoeren bij het uitvoeren van hun opdrachten.


De film werd geproduceerd met de steun van de Israëlische Filmraad en het Israëlische Ministerie van Cultuur en Sport en werd samen met 14 anderen gekozen om in aanmerking te komen voor de shortlist uit een pool van 82 films van over de hele wereld. De winnende film wordt aangekondigd tijdens de Academy Awards ceremonie op 27 maart 2022.


Loushy en Sivan werkten eerder samen aan andere documentaires, waaronder 'Kings of Capitol Hill' en 'The Oslo Diaries'.


185 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page