top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische hulpexperts bereiken eindelijk door tyfoon getroffen Filipijnen


Een vrijwilliger van IsraAID brengt dringende hulp aan slachtoffers van tyfoon Odette in de Filippijnen. Foto door Jeriel Nunez via ISRAEL21C


Twee maanden na de supertyfoon Odette (internationaal bekend als Rai) in december, die het leven van meer dan 10 miljoen Filippino's trof en 1,9 miljoen huizen beschadigde of verwoestte, zijn 133.000 mensen nog steeds ontheemd en kunnen kinderen nog steeds niet naar school.


Door de Covid-19-situatie waren de Filippijnen aanvankelijk niet toegankelijk voor buitenlandse bezoekers. Daarom stelde de Israëlische niet-gouvernementele humanitaire hulporganisatie IsraAID een team van drie lokale vrijwilligers samen, waaronder voormalige IsraAID stafleden, om dringende hulp te bieden aan gemeenschappen in nood.


Sinds vorige week konden Israëlische IsraAID-teamleden het land binnenkomen, met nog eens vijf experts om te helpen bij de voortdurende hulpverlening.


Lokale IsraAID-vrijwilligers brengen vers water naar de inwoners van Southern Leyte, Filippijnen, 21 december 2021. Foto door Jeriel Nunez via ISRAEL21C


"We hebben al talloze voorbeelden gezien van zowel extreem verlies als ongelooflijke veerkracht", vertelt Molly Bernstein, IsraAID's hoofd van de missie in de Filippijnen, aan ISRAEL21c.


“De mensen hier zijn supersterk; ze hebben zoveel meegemaakt. Zelfs in de relatief korte geschiedenis van IsraAID op de Filippijnen – zes jaar na de tyfoon Yolanda in 2013 – hebben ze hevige stormen en enorme verliezen gehad”, zegt ze.


“Ze pakken zichzelf op en werken samen om de uitdagingen het hoofd te bieden. Dat proces helpen ondersteunen is de kern van wat IsraAID gelooft en doet.”


Drinkwater


Het klinkt misschien contra-intuïtief dat een grote storm een ​​tekort aan drinkwater zou veroorzaken, maar dat is inderdaad een van de kritieke problemen in de getroffen gebieden.


"Na tyfoons infiltreert zeewater putten en andere waterbronnen en zorgt ervoor dat het water ondrinkbaar wordt", legt Bernstein uit.


Een medewerker van IsraAID test de waterkwaliteit in Negros, Filipijnen. Foto door Sunshine Escaro via ISRAEL21C


“Het verwijderen van de zoutdeeltjes is heel complex en heel essentieel bij hulpverlening. Onze teams brachten een hypermoderne Israëlische oplossing naar het veld om veilig water te maken uit het zoute water, recht voor de ogen van de gemeenschap. Het antwoord was een grote vreugde omdat ze leren het zelf te bedienen.”


Deze technologie, Otterpack , is een draagbaar waterzuiveringssysteem op basis van omgekeerde osmose. Gedragen in een grote rugzak, kan Otterpack tot 120 liter zuiver drinkwater per uur leveren uit elke waterbron op het land. Hij wordt gevoed door een standaard oplaadbare batterij of kan handmatig worden bediend.


Water, sanitair en hygiëne (WASH) experts van IsraAID's installeren oplossingen zoals Otterpack in gemeenschappen die sinds de storm geen toegang tot water hebben gehad.


Daarnaast werken experts op het gebied van bescherming, veerkracht van gemeenschappen, geestelijke gezondheid en noodoperaties samen met vrijwilligers uit de gemeenschap om de veerkracht op de getroffen eilanden Negros en Leyte op de lange termijn te versterken.


"We zijn doorgegaan met het distribueren van dringend noodzakelijke artikelen, zoals dekens en zeep, en zijn nu partnerschappen en infrastructuur aan het opzetten waarmee we duizenden getroffen Filippino's kunnen helpen bij hun langdurige herstel van de ramp van december", zegt Bernstein.27 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page