top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische journaliste voelt zich omarmd in haar nieuwe huis in Dubai


Michal Divon houdt een valk vast met naast haar Amir Hayek, Israëlische ambassadeur in de VAE. Foto door Muhammad Sajjad via ISRAEL21C


Direct nadat de Abraham-akkoorden in september 2020 waren ondertekend, voelde de Israëlische televisiejournalist Michal Divon dat ze op de een of andere manier moest bijdragen aan de groeiende betrekkingen tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten.


In een recent Zoom-interview met ISRAEL21C zei de 36-jarige Divon dat ze al als verslaggever had gewerkt, internationale figuren had geïnterviewd en verslag had gedaan van oorlog. Voor haar gaf het hebben van een "positief verhaal over vrede me het gevoel dat ik er deel van uit wilde maken."


En een maand nadat de akkoorden waren getekend, was ze op weg om in Dubai te gaan wonen.


In haar baan bij Khaleej Times, een Engelstalig mediabedrijf waar ze een show heeft, 'Dubai This Week', mag Divon industrieleiders, pioniers en beroemdheden interviewen die 'dingen laten gebeuren in Dubai'.

Michal Divon met Saif Belhasa, eigenaar van Fame Park en andere bedrijven in Dubai. Foto met dank aan Fame Park


Ze is "verzadigd en ingehaald door de nieuwe relaties en de vooruitzichten in de regio", zei ze. “Vanaf het moment dat ik hier landde, wist ik dat ik wilde helpen en ik help het een beetje vorm te geven. Ik wilde hier wonen. Het voelde als thuis.”


Maar in het begin was ze bang dat haar visie op hoe het leven in Dubai eruit zou zien, niet overeen zou komen met de werkelijkheid. Integendeel, wat ze tot nu toe heeft meegemaakt, zegt ze, overtreft haar verwachtingen.


"Er heerst een zeer warme vrede tussen de twee volkeren", zei ze, bruisend van enthousiasme over haar nieuwe verblijfplaats. "Dit is vrede van bovenaf en van onderaf."


Omarmd als een Israëlische Jood


Als dochter van de Israëlische ambassadeur Haim Divon, die nu in Nederland is gestationeerd, groeide Divon op verschillende plaatsen op en heeft veel gereisd.


Vaak voelde ze zich niet 'altijd omarmd als een Israëlische jood'. De mensen in Dubai waren nieuwsgierig naar haar en erg gastvrij, zei ze.


Ze is vaak de eerste Israëlische en eerste jood die mensen in Dubai ontmoeten, wat haar een belangrijk mandaat geeft, zei ze.


Laatst ontmoette ze bijvoorbeeld enkele middelbare scholieren, waaronder enkele uit de Emiraten en een Palestijnse tiener uit de buurt van Nablus.


"Toen hij erachter kwam dat ik een Israëliër was, viel zijn mond open", zei Divon. "Eerst zei hij: 'Dat kan niet, je bent mooi.'"


Nadenkend over zijn reactie zei Divon dat wanneer "iemand een bepaald verhaal heeft gehoord en alleen via nieuws met Israëli's of Joden interactie heeft gehad, wanneer ze een menselijk gezicht ontmoeten, ze de dingen anders zullen zien."


Gastvrij en genereus


Michal Divon, links, met Afra Al Hameli, adjunct-directeur strategische communicatie, ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE. Foto met dank aan Michal Divon


Divon is in de cultuur van de VAE gedoken en heeft zelfs de traditionele lange jurk gedragen, bekend als een jalabiya , waar ze dol op is. "Ik gooi het om, doe een riem toe en ik heb een outfit", zei ze lachend.


Dubai, zei ze, voelt als "de veiligste plek op aarde". Mensen laten hun tassen en telefoons achter en "niemand zal ze aanraken". Bezoekers zijn ook verbaasd over hoe groen Dubai is. Het water is zo helder en blauw dat ze zei: "Ik denk dat ik op de Malediven ben."


"Het lijkt helemaal niet op wat de Israëli's zich zouden voorstellen," zei ze.


De Emiraten zijn “zeer gastvrij en vrijgevig. Ze doen er alles aan om anderen te ontvangen en mensen het beste van het land te laten zien.”


Divon zei dat ze in sommige weekenden met Emirati-vrienden de woestijn in gaat om te zien hoe ze valken trainen en hun tradities en waarden van dichtbij ervaren. "De woestijn maakt deel uit van hun cultuur", zei ze. "Ze hebben het overleefd in extreem barre omstandigheden."


Een van de dingen die ze zo leuk vindt aan de Emirati-traditie, is hoe, wanneer bezoekers een kamer binnenlopen, iedereen opstaat om hen te begroeten. De bezoekers gaan dan de kamer rond om iedereen gedag te zeggen. Het is een mooie hoffelijkheid, legde ze uit.


Veel gemeenschappelijk


Sinds de Abraham-akkoorden zijn ondertekend, komen er meer Israëli's en Joden in Dubai wonen. Divon gelooft dat de trend zich zal voortzetten. Ze voelt het als haar plicht om mensen die naar Dubai komen te verwelkomen zoals zij is ontvangen. (Ze zei dat haar gastheren haar zelfs hadden laten parachutespringen, iets dat niet op haar bucketlist stond.)


Michal Divon, rechts, met Paris Hilton. Foto met dank aan Michal Divon


Sinds de Abraham-akkoorden zijn ondertekend, komen er meer Israëli's en Joden in Dubai wonen. Divon gelooft dat de trend zich zal voortzetten. Ze voelt het als haar plicht om mensen die naar Dubai komen te verwelkomen zoals zij is ontvangen. (Ze zei dat haar gastheren haar zelfs hadden laten parachutespringen, iets dat niet op haar bucketlist stond.)


In een recent tv-interview met media-persoonlijkheid Paris Hilton verwelkomde Divon haar zelfs hartelijk in Dubai en wenste Hilton een 'goed afgeronde Dubai-ervaring'.


Voor sport speelt Divon eenmaal per week paddletennis met 'enkele Emirati-jongens', soms vergezeld van haar man, Nadav Trenter Moser, die in de hightech werkt. De kroonprins introduceerde de sport in Dubai en het is populair geworden.


Zij en haar man zijn ook Arabisch gaan studeren. Hoewel ze in het Engels prima met elkaar overweg kunnen, "worden de echt interessante dingen in onze sociale kring in het Arabisch gezegd, inclusief straattaal."


De VAE en Israël "hebben veel gemeen", legde Divon uit. “De visie van de leiders komt tot leven. Het zijn doeners en vernieuwers en maken het onmogelijke mogelijk.”


Beide landen lieten de woestijn bloeien, zei ze, "alleen de VAE deed het een stuk sneller."


Op haar werk werkt ze met een divers team van journalisten bestaande uit een man uit Gaza, nog een man uit Libanon en een derde man uit Ierland. Ze zei dat Khaleej Times haar tools geeft om 'het beste soort verhalen te maken'.


In een recente aflevering van haar show toerde ze langs de Wereldeilanden voor de kust van Dubai, een verzameling kunstmatige eilanden voor de kust.


Haar aanwezigheid, denkt ze, en de relaties die ze heeft gevormd, zullen een rimpeleffect hebben.


Ze heeft Iraniërs, Pakistanen, Palestijnen en mensen ontmoet 'die cynisch waren over vrede, maar nu inzien dat dit 'de echte deal' is. Wanneer mensen met verschillende achtergronden met elkaar omgaan, ontwikkelen ze nieuwe relaties.


"Persoonlijke ervaringen zijn de krachtigste instrumenten voor verandering", zei Divon.
59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page