top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische minister van Economie en Industrie gaat het economische kantoor in Turkije weer openen


Minister van Economische Zaken en Industrie Orna Barbivay. Foto via GPO


De Israëlische minister van Economie en Industrie Orna Barbivay kondigde dinsdag haar besluit aan om het economische kantoor van het Israëlische Ministerie van Economie en Industrie in Istanbul, Turkije, met ingang van 1 augustus te heropenen, nadat de activiteiten ongeveer drie jaar geleden in de zomer van 2019 drastisch waren verminderd.


De afdeling Buitenlandse Handel van het ministerie van Economie en Industrie merkt op dat de Turkse economie geavanceerde industrie combineert met landbouw op basis van traditionele landbouwmethoden. Turkije wordt beschouwd als de 19e grootste economie ter wereld en veel multinationale bedrijven hebben productiefaciliteiten in het land.


De heropening van het economisch kantoor in Istanbul zal positieve gevolgen hebben voor ongeveer 1540 Israëlische bedrijven die momenteel naar de Turkse markt exporteren en hun bedrijfsvoering op deze markt helpen versterken.


Turkije is de vierde belangrijkste handelspartner in de Israëlische economie en de vijfde belangrijkste exportbestemming in 2021. Op 1 mei 1997 begon een vrijhandelszoneovereenkomst tussen Israël en Turkije.


In het licht van de opwarming van de betrekkingen tussen de landen, is onlangs bepaald dat de vijfde ronde van een gezamenlijke economische commissie tussen de landen zal plaatsvinden in het najaar van 2022, de exacte datum wordt binnenkort gepubliceerd.


Directeur van de Foreign Trade Association Ohad Cohen: “Turkije is een belangrijke buitenlandse handelseconomie voor Israël. De huidige export naar Turkije is gecentraliseerd en er is een groot potentieel voor uitbreiding. De twee landen hebben een vrijhandelsovereenkomst die aanzienlijke toegang voor exporteurs tot de markt vergemakkelijkt. De heropening van het economische kantoor voor gezamenlijke activiteiten zal helpen om het potentieel dat inherent is aan samenwerking te realiseren, in het voordeel van beide landen.”


Handelsstatistieken:


Volgens de Foreign Trade Administration bedroeg de wederzijdse handel in goederen en zakelijke diensten tussen Israël en Turkije in 2021 $ 7,7 miljard, een stijging van ongeveer 30% ten opzichte van 2020. Het volume aan goederen dat in 2021 naar Turkije werd geëxporteerd, bedroeg ongeveer $ 1,9 miljard (ongeveer 34% van de Israëlische export naar Euro-Azië en andere Europese landen), een stijging van 30% vergeleken met $ 1,4 miljard in 2020. Israël exporteert voornamelijk chemicaliën (52%), basismetalen (14%) en rubber en plastic (10%). ) en import uit Turkije basismetalen (27%), machines en elektrische en mechanische machines (11%), transportproducten (9%) en zelfs verse landbouwproducten (7%). Volgens de Foreign Trade Administration neigt de handelsbalans naar de Turkse export naar Israël, die $5,7 miljard bedroeg, terwijl de Israëlische export naar Turkije $2 miljard bedroeg.

47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page