top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers ontdekten hoe melanoom zijn omgeving verandert om metastase te ondersteunen


Screenshot YouTube


Een nieuwe studie uitgevoerd aan de Universiteit van Tel Aviv en het Sheba Medical Center onthult hoe melanoomkankercellen hun naaste omgeving beïnvloeden om in hun behoeften te voorzien - door nieuwe lymfevaten in de dermis te vormen om dieper in de huid te dringen en zich door het lichaam te verspreiden.


De onderzoekers denken dat de nieuwe ontdekking kan bijdragen aan de ontwikkeling van een vaccin tegen de dodelijke kanker.


De wetenschappelijke doorbraak werd geleid door prof. Carmit Levy van TAU's Faculteit der Geneeskunde en prof. Shoshana Greenberger van het Sheba Medical Center. De studie werd gefinancierd door ICRF (het Israel Cancer Research Fund) en de resultaten verschenen in het Journal of Investigative Dermatology, gepubliceerd door Nature.


Melanoom, de dodelijkste van alle huidtumoren, begint met ongecontroleerde deling van melanocytcellen in de opperhuid – de bovenste laag van de huid. In de tweede fase dringen de kankercellen de dermis binnen en metastaseren ze via de lymfe- en bloedsystemen. In eerdere studies werd een dramatische toename waargenomen in de dichtheid van lymfevaten in de huid rond het melanoom - een mechanisme dat tot nu toe niet door onderzoekers werd begrepen.


"Onze belangrijkste onderzoeksvraag was hoe melanoom de vorming van lymfevaten beïnvloedt, waardoor het vervolgens uitzaait", legt prof. Greenberger uit. "We hebben voor het eerst aangetoond dat in de eerste fase, in de epidermis, melanoomcellen extracellulaire blaasjes afscheiden die melanosome worden genoemd. Wat zijn deze blaasjes en hoe beïnvloeden ze hun omgeving? Door dit te onderzoeken in menselijke melanomen van het Pathologisch Instituut, hebben we aangetoond dat melanosomen kunnen lymfevaten binnendringen. Vervolgens onderzochten we hun gedrag in de omgeving van echte lymfvatcellen en ontdekten dat ook hier de melanosomen de cellen binnendringen en ze een signaal geven om te repliceren en te migreren. Met andere woorden, het primaire melanoom scheidt extracellulaire blaasjes af die dringen de lymfevaten binnen en stimuleren de vorming van meer lymfevaten in de buurt van de tumor, waardoor het melanoom kan doorgroeien naar het dodelijke stadium van metastase."


Prof. Carmit Levy voegt hieraan toe: "Melanoomcellen scheiden de extracellulaire blaasjes, melanosomen genaamd, af voordat kankercellen de dermislaag van de huid bereiken. Deze blaasjes wijzigen de dermisomgeving om kankercellen te begunstigen. Daarom zijn melanoomcellen verantwoordelijk voor het verrijken van de dermis met lymfevaten, waardoor ze het substraat voorbereiden op hun eigen metastase. We hebben verschillende lopende onderzoeken die aantonen dat de melanosome niet stoppen bij de lymfecellen, omdat ze bijvoorbeeld ook het immuunsysteem beïnvloeden."


Aangezien melanoom niet gevaarlijk is in het premetastatische stadium, kan het begrijpen van het mechanisme waarmee de metastasen zich verspreiden via de lymfe- en bloedsystemen hopelijk bijdragen aan de ontwikkeling van een vaccin tegen deze dodelijke kanker.


"Melanoom dat op de huid achterblijft, is niet gevaarlijk", zegt prof. Greenberger. "Daarom is de meest veelbelovende richting voor het bestrijden van melanoom immunotherapie: het ontwikkelen van een vaccin dat het immuunsysteem zal opwekken om de melanosome te bestrijden, en specifiek om de lymfatische endotheelcellen aan te vallen die al door de melanosomen zijn binnengedrongen. Als we de mechanismen kunnen stoppen die metastasen genereren in de lymfeklieren kunnen we ook voorkomen dat de ziekte zich verspreidt."

153 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page