top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische onderzoekers ontwikkelden molecuul dat beschermt tegen botverlies bij tand implantaten


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv (TAU) ontwikkelden een molecuul dat beschermt tegen botverlies rond orthopedische en tandheelkundige implantaten en natuurlijke tanden, meldt ISRAEL21C.


Verrassend genoeg is het afgeleid van het eiwit VIP - voor het eerst geïsoleerd in het TAU-lab van professor. Illana Gozes - dat de levensvatbaarheid van hersencellen in stand houdt en ook een rol speelt bij seksuele activiteit.


"We waren de eersten die kandidaat-geneesmiddelen ontwikkelden door VIP te binden aan een lipide om SNV te creëren - een molecuul dat de huid kan binnendringen en als een zalfmedicijn kan dienen", zei Gozes.


“Destijds probeerden we het molecuul toe te passen op problemen van impotentie en de ziekte van Alzheimer, in samenwerking met Prof. Mati Fridkin van het Weizmann Instituut. Onlangs kwam ik in een totaal andere richting, waarin we ontdekten dat SNV effectief is voor het beschermen van botten tegen ontstekingsprocessen die botresorptie veroorzaken.”


Veelvoorkomende oorzaken van implantaatfalen zijn de immuunrespons tegen orale bacteriën en titaniumdeeltjes die door het implantaat worden afgestoten. Deze kunnen een ontstekingsreactie opwekken, wat uiteindelijk leidt tot vernietiging van botweefsel rond de implantaten. Als dit proces eenmaal begint, is het bijna niet meer te controleren.


Een soortgelijk proces vindt plaats rond natuurlijke tanden, met bacteriën als belangrijkste oorzaak, en botresorptie veroorzaakt door de immuunrespons en ontstekingscellen.


Het laboratorium van Gozes ontdekte dat SNV ontstekingen en de resulterende botvernietiging aanzienlijk kan onderdrukken, wat een potentiële preventieve lokale behandeling biedt voor mensen met gewrichts- of tandheelkundige implantaten en tandvleesrecessie, die ook wordt veroorzaakt door botverlies.


De studie, uitgevoerd op muizen, werd uitgevoerd door Gozes met Professor. Yankel Gabet, Professor David Kohavi, Dr. David Dangoor en tandprotheticus Dr. Michal Eger van TAU's Sackler Faculty of Medicine, en werd gepubliceerd in Frontiers in Pharmacology. Er worden nu voorbereidingen voorbereidingen getroffen voor een klinische proef.


"Momenteel werken we aan het vertalen van deze nieuwe ontdekking naar de kliniek", aldus Gabet.


61 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page