top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische politie in hoogste staat van paraatheid voorafgaand aan Jerusalem Day


Screenshot Channel 11 news


Na een week waarin een dodelijke terreuraanval te zien was, een mislukte schietpartij op soldaten door een terreurcel die naar verluidt op weg was naar een burgerdoel in centraal Israël, en herhaalde botsingen in de hoofdstad, zijn de Israëlische veiligheidstroepen in een hoge staat van paraatheid.


De politie en het leger zetten zich schrap voor hernieuwd geweld na de rellen tijdens heiligste nacht van de Ramadan op zaterdagavond en met de joodse viering van Jeruzalem Dag op zondagavond en maandag. Veiligheidsfunctionarissen vrezen dat de hoofdstad mogelijk een escalatie van geweld te zien krijgt die tot een groter conflict zou kunnen leiden.


Jeruzalem Day is een nationale feestdag die zondagavond begint, waarop Israël de eenwording van Jeruzalem viert en religieuze nationalisten optochten en andere vieringen in de stad houden. Het belangrijkste evenement op maandag, de zogenaamde Vlaggenmars, trekt gewoonlijk tienduizenden naar de Oude Stad van Jeruzalem, waaronder een groot contingent van joodse religieuze nationalisten. Er worden zondagavond ook massale gebedsdiensten en bijeenkomsten verwacht.


Minister van Defensie Benny Gantz hield zaterdag een evaluatie van de veiligheidssituatie met hoge functionarissen van het leger, de politie en de veiligheidsdienst van Shin Bet. Aan het einde van de bijeenkomst zei de IDF dat het aantal troepen zou worden versterkt als onderdeel van de voorbereidingen op een mogelijke escalatie.


"Extremisten aan beide kanten mogen geen escalatie van de situatie veroorzaken", zei Gantz in een verklaring. "Israël zal blijven optreden om de vrijheid van aanbidding op de Tempelberg te behouden en tegelijkertijd niet toestaan ​​dat terreur de kop opstaat of de openbare orde schaadt."


Channel 12 meldde zaterdag dat er acute waarschuwingen zijn van mogelijke terreuraanslagen op de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem in de komende dagen.


Het netwerk zei dat Hamas zijn agenten op de Westelijke Jordaanoever aanmoedigt om daar aanslagen uit te voeren en de spanningen aan te wakkeren.

Veiligheidsfunctionarissen zeiden tegen het netwerk dat Israël probeert verder bloedvergieten te voorkomen en dat achter de schermen pogingen doet om de Palestijnse geesten te kalmeren.


Ondertussen zijn er extra Iron Dome batterijen naar zuid Israël overgebracht omdat er rekening wordt gehouden met meer raketten die vanuit Gaza richting Israël zullen worden afgevuurd.


Extreem rechtse figuren, zoals Itamar Ben Gvir, verbonden aan de coalitie van premier Netanyahu, roepen echter op om meer geweld te gebruiken.


Terwijl volgens Channel 12, president Abbas probeert de 'verontwaardiging van de Palestijnen' alleen in Jeruzalem te laten plaatsvinden. probeert zijn rivalen van Hamas juist de rellen te laten escaleren. Hamas heeft op op de Westbank een enorme aanhang weten te krijgen onder de Palesti9jnsee bevolking nadat Abbas de Palestijnse verkiezingen opnieuw had uitgesteld.


Premier Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz, proberen ondertussen de zitting van het Hoogegerechtshof over de uitzetting van vier Palestijnse families in Sheikh Jarrah, uitgesteld te krijgen, om op die manier niet nog meer olie op het vuur te gooien en de gemoederen tot bedaren te brengen.


Of dat gaat lukken zal later vandaag blijken.


54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page