top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische president Herzog: "er is een soort gevoel van rouw, niet van feest"

Bijgewerkt op: 22 feb. 2023


Foto GPO


De Israëlische president Isaac Herzog reageerde dinsdagochtend op de goedkeuring van twee belangrijke wetsvoorstellen in het revisieplan van de regering en zei dat dit een "moeilijke ochtend" is.


"Er is een gevoel van verdriet" aldus de president, "een soort gevoel van rouw, niet van feest",

omdat "veel mensen op deze coalitie hebben gestemd en veel burgers erg verlangen naar de eenheid van het volk". Herzog riep op tot alles in het werk om tot een akkoord te komen en zei te vrezen voor "zeer verontrustende ontwikkelingen".


Herzog zei dat hij teleurgesteld was dat er geen gehoor werd gegeven aan zijn oproepen om te onderhandelen, maar zei dat gesprekken nog steeds dringend nodig waren.


"We moeten alles in het werk stellen zodat het na deze stemming mogelijk zal zijn om de onderhandelingen voort te zetten om tot een overeengekomen schets te komen die ons uit deze moeilijke periode zal halen, naar een periode van overeengekomen constitutionele hervormingen", zei Herzog.


“Het is geen uitgemaakte zaak omdat de eerste lezing is geslaagd; het heeft nog een tweede en derde lezing nodig', zei Herzog in een toespraak tot de People of the Country-conferentie, georganiseerd door het dagblad Yedioth Ahronoth en Ynet.


Hij legde de verantwoordelijkheid bij de regering om de weg naar een compromis te wijzen.


"Er ligt een extra verantwoordelijkheid bij degenen die de wetgeving bevorderen", zei hij. "Bewijs dat vrijgevigheid wint, en vind een manier om de oppositie bij de onderhandelingen te krijgen."


In reactie op de opmerkingen van de president zei Knesset lid Simcha Rothman, een van de drijvende krachten achter het gerechtelijke revisieplan van de regering, in een interview met de legerradio dat hij "de gevoelens van Herzog begrijpt en accepteert, maar "dat er één ding is dat ik niet kan accepteren in de verklaring van de president, dat dit geen moeilijke ochtend is, dit is een ochtend waarop een groot deel van de mensen ... uitbarstte in gebrul van vreugde".125 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page