top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische regering heeft nationaal plan gelanceerd om regelgeving en bureaucratie te verminderen


Regering Bennett. Foto GPO


Premier Naftali Bennett, minister van Financiën Avigdor Liberman en minister van Justitie Gideon Sa'ar hebben dinsdag een nationaal plan gelanceerd om regelgeving en bureaucratie te verminderen.


Het doel van het plan is om “slimme regelgeving” af te dwingen en onnodige en omslachtige regels af te schaffen om de economie te helpen uit de coronacrisis te komen.


Volgens een door de drie ministeries uitgegeven document, zijn overregulering en bureaucratie een van de redenen waarom Israëls bbp en productiviteit per hoofd van de bevolking, die tussen 2003 en 2010 stegen, de afgelopen 10 jaar achterblijven bij die van andere OESO-landen. En het World Economic Forum heeft gezegd dat ineffectieve overheidsregulering een van de grootste uitdagingen is bij het zakendoen in Israël.


Volgens schattingen van de auteurs van het het rapport kunnen verbeterde regelgeving NIS 58 miljard tot NIS 100 miljard (€ 17 miljard tot € 25 miljard) opleveren voor de Israëlische economie. De OESO heeft geschat dat het Israëls bbp per hoofd van de bevolking in vijf jaar met gemiddeld 3,75% en in tien jaar met 5,75% kan verhogen.


"Regelgeving speelt een cruciale rol bij het bevorderen en beschermen van publieke belangen", aldus de auteurs van het rapport. Maar "niet-optimale regelgeving" kan ineffectief zijn bij het beschermen van deze belangen en kan ongewenste gevolgen hebben, zoals extra kosten voor de economie omdat kleine bedrijven worstelen met een wirwar van regels.


Ze schrijven verder dat "lastige regelgeving ook de concurrentie schaadt en kan de concentratie vergroten, waarin een klein aantal bedrijven een groot deel van de economie in handen heeft, door handelsbelemmeringen op te werpen en nieuwe bedrijven op te richten. Dit alles schaadt investeringen en vermindert de productiviteit, wat op zijn beurt de groei schaadt en de kosten van levensonderhoud verhoogt".


Door de pandemie van het coronavirus kromp de Israëlische economie met 2,6% en steeg de werkloosheid tot gemiddeld 15,3% in 2020. Dit in vergelijking met een groei van 3% en een record lage werkloosheid van 3,8% in 2019. En terwijl de economie zich herstelt, te midden van een vaccinatiecampagne die het coronavirus min of meer in toom houdt, zal de werkloosheid naar verwachting nog steeds hoger blijven dan vóór de pandemie.


Wereldwijde studies hebben aangetoond dat het verminderen van administratieve rompslomp de economische groei stimuleert, aldus de auteurs van het rapport.


De stappen die worden aanbevolen door het interdepartementale team omvatten onder meer het vaststellen van een regelgevend kaderwet die de interne overheidsprocessen regelt en de principes schetst van hoe regulering moet worden geformuleerd; het opzetten van een centrale controle autoriteit met wettelijke bevoegdheid om toezicht te houden op economische regulering en de professionele overheidstak op dit gebied te zijn; en verankering van het regelgevend beleid in wetgeving.


Net als na de economische crisis van de jaren tachtig, toen Israël diepgaande beleidshervormingen invoerde met betrekking tot de nationale begroting, zou het nu het regelgevingsbeleid in een wettelijk kader moeten verankeren in het licht van de pandemie, aldus de auteurs.


De auteurs van het rapport bevelen aan om een ​​regelgevende instantie op te richten als onderdeel van het kabinet van de premier, die de bevoegdheid zal hebben om toezicht te houden op de manier waarop regels worden geformuleerd en uitgevoerd; bestaande regelgeving beoordelen; en onderhoud contacten met de verschillende regelgevers en adviseer hen en de overheid over stappen die op regelgevend gebied moeten worden genomen.


Een onafhankelijke en professionele deskundige moet worden aangesteld als hoofd van de nieuwe autoriteit, met de andere leden afkomstig van het ministerie van Justitie en Financiën en andere overheidsinstanties, aldus het rapport.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page