top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup helpt telers om met gebruik van AI groei in kassen te vergroten


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Wist je dat 60 procent van de wereldvoedselproductie afkomstig is uit slechts vijf landen: de Verenigde Staten, China, Brazilië, India en Argentinië? Door klimaatverandering is de frequentie van droogteperiodes in sommige van deze regio's echter effectief toegenomen , waardoor de oogst tijdens het proces is geschaad.


Hoewel veranderingen in temperatuur elk gewas anders beïnvloeden, is bekend dat rijst, maïs en soja - drie van de vier meest geconsumeerde granen ter wereld - de meest ernstige gevolgen ondervinden.


Voeg deze factoren toe aan de stijgende bevolkingsgroei en het is gemakkelijk te begrijpen waarom kleinere landen hun eigen producten duurzaam zullen moeten verbouwen, waardoor ze minder afhankelijk zijn van export uit 's werelds grootste graanschuren.


Israël heeft 440 actieve bedrijven in deze sector en landbouwtechnologieën zijn daarvoor essentieel.


De Israëlische startup, Fermata.Tech , heeft een succesvolle oplossing ontwikkeld voor kassen waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt gebruikt om de plantengroei te vergemakkelijken door ziekten te identificeren en de aanwezigheid van plaagactiviteit in een vroeg genoeg stadium te detecteren om het probleem te verhelpen


"We installeren speciale camera's in kassen die elke plant observeren en fotograferen", zegt Fermata CEO Valeria Kogen tegen ISRAEL21C.


"Vervolgens analyseert de AI de beelden en identificeert hij wat er echt aan de hand is, zoals of de planten gezond of ongezond zijn, welke ziekten of plagen aanwezig kunnen zijn, of de snelheid waarmee de planten groeien - wat de boer ook nodig heeft."


Tot nu toe hebben de methoden van Fermata het kassen mogelijk gemaakt om ziekte gerelateerd oogstverlies met 30-40% te verminderen en actieve menselijke monitoring met 50% te verminderen, volgens de proeven van het bedrijf.


$ 7 miljard aan gewassen verloren door ziekte


"Werknemers hebben de neiging om pas te merken wanneer een plant is geïnfecteerd als de ziekte zich al heeft verspreid, waardoor veel productie verloren gaat, waardoor het een van de belangrijkste bronnen van voedselverspilling op aarde is", zegt Kogen.


"Tot 40% van de kas- en vollegronds gewassen gaat verloren door ziekte en dit levert een jaarlijks financieel verlies op van 7 miljard dollar."


Omdat de arbeiders die planten die in kassen groeien visueel in de gaten houden, geen opgeleide agronomen zijn, moeten ze contact opnemen met een agronoom om te bepalen hoe ze het beste met de aangetaste planten om kunnen gaan als ze iets twijfelachtigs zien.


"Agronomen komen gemiddeld één keer per week planten inspecteren, maar dit kost veel tijd, vooral als deze kassen meer dan 10.000 planten bevatten", zegt Kogen.


“Het is duidelijk dat het menselijk zicht beperkt is. Het is als een jungle! Het is dus gewoon niet realistisch om elke dag elk blad van elke plant zo te monitoren. Kunstmatige intelligentie vervangt dit proces en maakt het automatisch.”


Foto analyse


Om hun AI-systeem te ontwikkelen, werkte Fermata samen met een team van agronomen om een ​​uitgebreide database met hoogwaardige plantafbeeldingen te creëren, elk vergezeld van afbeeldingen van hoe ze eruitzien als ze worden aangetast door bepaalde ziekten of plagen.


Wanneer de beeldsensortechnologie een gewas detecteert, wordt het automatisch vergeleken met deze geprogrammeerde gegevens en geanalyseerd op de gezondheidsstatus.


"Onze kernexpertise ligt in softwareontwikkeling en we hebben deze AI-oplossing ontwikkeld om het mogelijk te maken om afbeeldingen te analyseren en vervolgens te definiëren wat er met de planten in deze afbeeldingen gebeurt", zegt Kogen, die finalist was in de Israëlische Women of AgriFood 2021 competitie.


De zes finalisten in de Women of AgriFood Nation-competitie 2021, van links: Ifat Hamer (Biotipac), Yosefa Ben-Cohen (Yo-Egg), Adi Polak (IncrediBowl), Anna Malkov (BugEra), Maya Ashkenazi-Otmazgin (Maolac) en Valeria Cogan (Fermata). Foto door Itay Skaliter via ISRAEL21c.


"Elke sessie met een bepaalde klant begint met een gesprek over wat voor hen belangrijk is, omdat onze waarschuwingen sterk afhangen van het type gewas, de regio of de middelen die de boer heeft", legt Kogen uit.


Terwijl sommige boeren op de hoogte willen zijn van elk probleem, willen anderen liever niet worden gewaarschuwd voor bepaalde problemen waarvoor ze niet de middelen hebben om ze aan te pakken.


“Het is erg belangrijk voor ons om klanten [met data] niet te bombarderen als ze niet de mogelijkheden hebben om het te repareren. We proberen dus heel flexibel te zijn om aan hun behoeften te voldoen. Omdat we het echter beter mogelijk maken om de groei van planten te volgen en ziekten van tevoren op te sporen, helpt het de boeren om het gebruik van agrochemische inputs te verminderen”, zegt Kogen.


Kan Fermata concurreren?


Hoewel Fermata zeker een groot aantal concurrenten heeft, zegt Kogen dat het product aanpasbaar, efficiënt en gebruiksvriendelijk is.


“Allereerst hebben we onze AI zo ontworpen dat het heel eenvoudig is om van het ene type gewas naar het andere en van het ene type taak naar het andere te schakelen. Bovendien hebben we gegevens van zeer hoge kwaliteit die het product echt concurrerend maken. We zijn niet alleen gefocust op tomaten of cannabis , of bloemen; onze AI kan ze allemaal aan en nog veel meer, waardoor het echt schaalbaar is”, stelt ze.


Het tweede voordeel is een eenvoudig installatieproces dat de klanten zelf kunnen doen. En omdat Fermata ervaring heeft met het werken met conventionele kassen en andere soorten indoor farms , waaronder vertical farms , kunnen de instructies die bij het product worden geleverd, worden aangepast aan de specifieke kweekruimte van de klant.


“Zelfs als we morgen een klant hebben in Zuid-Afrika of Brazilië, is dat voor ons geen probleem. We sturen onze apparatuur gewoon met instructies en binnen een paar uur kan het systeem operationeel zijn”, zegt Kogen.


“De indoortrend groeit echt”, stelt Kogen. “In veel landen, vooral in Azië, is er een gebrek aan ruimte voor traditionele landbouw, dus het is erg belangrijk om alle beschikbare industriële ruimte te gebruiken voor een efficiënte voedselproductie. Onze technologieën maken indoor farms competitief”, besluit ze.

44 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page