top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup komt met ijssysteem om zonne-energie voor de airco op te slaan


Nostromo's systeem op het dak van Medinol in Jeruzalem. Krediet: Nostromo via ISRAEL21C


Zonne-energie opslaan tussen zonsondergang en zonsopgang is een enorme uitdaging. De Israëlische startup Nostromo Energy besloot die uitdaging aan te gaan door een onwaarschijnlijke stof te gebruiken: water.


Geïnstalleerd op het dak, de kelder of de muren van commerciële en industriële gebouwen, slaat de modulaire IceBrick van Nostromo energie op in ijscapsules en leidt deze naar de commerciële ruimtekoeling, die tijdens piekuren tot 45 procent van de wereldwijde vraag naar stroom vertegenwoordigd.


Sociaal activist Yaron Ben Nun, oprichter en CTO van Nostromo Energy, vertelt ISRAEL21c dat lithium-ion batterijen de heersende technologie zijn voor het opslaan van zonne-energie en het verzekeren van netstabiliteit, "omdat ze werken".


“Maar lithium-ion kan geen blijvende oplossing voor het elektriciteitsnet zijn, omdat we bergen lithiumafval zullen hebben die niet gemakkelijk te verminderen zijn. We moeten schone, duurzame technologie hebben.”


Nostromo's IceBrick. Foto Nostromo via ISRAEL21C


Ben Nun, een zelfbenoemde "airconditioningverslaafde", is een getrainde elektricien met ervaring in energiebeheer en -behoud.


Uit zijn onderzoek bleek dat ijs een veilig, effectief materiaal is om energie vast te houden. En het is duurzaam, omdat hetzelfde water keer op keer kan worden bevroren en gesmolten.


“Het net verliest elke dag meerdere megawatts bij zonsondergang en dat vraagt ​​om enorme hoeveelheden opslag. Alleen al door water te bevriezen, kunnen we 45% van de belasting op het net opvangen”, zegt Ben Nun.


"Ik ben niet de eerste die op dit idee komt, maar je ziet deze systemen niet overal vanwege de slechte techniek en prestaties, een te grote footprint en een onaantrekkelijk uiterlijk", voegt hij eraan toe.


Nostromo's oprichter en Chief Technology Officer, Yaron Ben Nun. Foto door Mark Nomder via ISRAEL21C


In 2016 kreeg Ben Nun investeringen van familie en vrienden en begon hij met de ontwikkeling van een nieuwe energieopslagcel voor de commerciële markt die deze nadelen zou kunnen overwinnen. "We hebben een cel ontworpen met hoge eigenschappen op het gebied van efficiëntie, ontladingsdiepte en stabiliteit", zegt hij.


Een speciale koelmachine laadt de IceBrick-array op door er antivries doorheen te laten circuleren bij min 3 graden Celsius. De chiller gebruikt in de daluren goedkope of overtollige elektriciteit van het net of uit hernieuwbare bronnen, legt Ben Nun uit.


Neem een virtuele tour van het systeem hier.


"We bevinden ons in een zeer vreemde en geweldige tijd en we geloven dat onze technologie een essentieel hulpmiddel is voor besluitvormers om de enorme uitdagingen die op ons afkomen te verminderen", zegt Ben Nun.


Pilotprojecten in de VS en Israël


Nostromo heeft R&D-projecten met Royal Dutch Shell en de Israel Electric Corporation, en samenwerkingsverbanden met verschillende Amerikaanse ingenieursbureaus.


In februari kondigde Mayo A. Shattuck III, voorzitter van de Amerikaanse energiegigant Exelon, een persoonlijke investering van $ 500.000 aan in het Israëlische bedrijf.


In april kondigde Nostromo een 20-jarige overeenkomst aan met het Hilton Beverly Hills om een ​​1,5 MWh-systeem te installeren dat zowel het Hilton als het aangrenzende Waldorf Astoria bedient.


Ilana Shoshan, algemeen directeur van Nostromo's activiteiten aan de westkust van de VS, legt uit dat in Californië "nutsbedrijven soms gedwongen worden om rollende black-outs te starten, met gevolgen voor honderdduizenden huizen en bedrijven tijdens de piekuren van de zomer. Brede toepassing van Nostromo-systemen in commerciële en industriële gebouwen kan het fenomeen helpen voorkomen.”


Nostromo's VP Engineering Ori Asscher en algemeen directeur West Coast, Illana Shoshan. Foto door Ido Lavie via ISRAEL21C


Nostromo heeft ook een overeenkomst getekend met Sandstone Properties voor de bouw van een 900 kWh-systeem in een kantoorgebouw in Los Angeles; en een memorandum van overeenstemming met Westfield, een van de grootste eigenaren en exploitanten van winkelcentra in de VS, om systemen op zijn locaties te installeren.


In juni rondde Nostromo een fusie af met Somoto, het beursgenoteerde bedrijf van Tel Aviv, waarmee $ 13,6 miljoen werd opgehaald.


De volgende maand werd een IceBrick geïnstalleerd op het dak van Medinol , een in Jeruzalem gevestigde ontwikkelaar en fabrikant van hartstents . Het 600 kWh-systeem bevat 48 cellen ingekapseld ijs die zijn aangesloten op de laadkoelmachine, en vormt een kritieke back-up van het koelsysteem van Medinol voor cleanrooms.


Pilots in meer dan 20 landen


Nu zal Nostromo de kans krijgen om zijn oplossing in ongeveer 20 landen te testen, dankzij de aanvaarding ervan in de Anheuser-Busch InBev 100+ Accelerator. Het bedrijf won een van de 36 plaatsen in het cohort van de versneller voor 2021, uit een veld van 1.300 kandidaten.


De 100+ Accelerator werd in 2018 gelanceerd om te voldoen aan de klimaatactiedoelstellingen van de drankengigant en werd eerder dit jaar vergezeld door Coca-Cola, Colgate Palmolive en Unilever om duurzame innovatie in hun toeleveringsketens te financieren en te testen.


De Nostromo IceBrick wordt geïnstalleerd op het Medinol-gebouw, Jeruzalem. Foto door Harel Ben Nun via ISRAEL21C


Nostromo zal demonstreren hoe de IceBrick de integratie van hernieuwbare energie kan versnellen, de CO2-uitstoot kan verminderen en het opladen van elektrische voertuigen mogelijk kan maken in de bedrijfsfaciliteiten van AB Inbev. Gegevens over het energieverbruik en de vraag naar koeling zullen op verschillende locaties worden verzameld en geanalyseerd.


"Samen streven we ernaar om de acceptatie van duurzame oplossingen te stimuleren door fantastische innovaties te financieren en te versnellen die de wereld zullen veranderen door al onze bedrijven op wereldschaal duurzamer te maken", zegt Carolina Garcia, Global Sustainability and Innovation Director voor AB InBev.


Voor meer informatie, klik hier


64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page