top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische Startup maakt honing zonder bijen


Screenshot YouTube


Ofir en Efrat Dvash wisten toen ze opgroeiden op een boerderij niet dat hun levenswerk de betekenis van de familienaam zou weerspiegelen.


"Dvash" is Hebreeuws voor "honing" en de nieuwe zaak van de broer en zus, Bee.io, gaat helemaal over het maken van honing... maar dan zonder bijen.


Efrat Dvash Riesenfeld, VP R&D, en Ofir Dvash, CEO. Foto met dank aan Bee-io


Het is geen geheim dat bijen in de problemen zitten. Een studie uit 2021 wees uit dat 25 procent van de bekende bijensoorten sinds de jaren negentig is verdwenen. De studie merkt op dat de ongeveer 20.000 bijensoorten "de belangrijkste groep insecten bestuivers" op aarde zijn en bijdragen aan ongeveer 85% van de gecultiveerde gewassen.


Het probleem, zegt Ofir Dvash tegen ISRAEL21c, is dat slechts zeven van die 20.000 soorten honing maken. Boeren, in de hoop hun bijen waar voor hun geld te geven, hebben zich bijna uitsluitend op die zeven gefocust, zodat hun bijen dubbel werk kunnen doen: fruit en bloemen bestuiven en honing maken wanneer ze thuiskomen in de korf.


Dat heeft geleid tot een situatie waarin honingbijen op onhoudbare wijze worden gemanipuleerd. Boeren insemineren bijvoorbeeld hun bijen kunstmatig in plaats van ze te laten doen wat vogels en bijen van nature doen.


'Ze kiezen sperma van dezelfde soort. Nadat we dat generaties lang hebben gedaan, zijn de bijen erg zwak en gevoelig voor virussen geworden”, zegt Dvash. "Dus, ineens kom je bij een gezonde bijenkorf en alle bijen zijn dood omdat een virus hen aanvalt." Dezelfde virussen infecteren ook wilde bijen.


Het resultaat is dat 50% van de wilde bijen in Europa nu op de rand van uitsterven staat, klaagt Dvash. En degenen die overblijven, worden volgepompt met antibiotica, pesticiden en andere giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor de menselijke gezondheid.


Amerikaanse boerderijen sluiten het jaar vaak af met slechts 50% van hun oorspronkelijke bijenkorven. “Vijftien jaar geleden konden de VS 70% van hun honingconsumptie produceren. Nu kan het slechts 30% produceren. Dit is een enorm milieuprobleem”, merkt Dvash op.


Er is veel vraag naar honing


Om de zaken nog erger te maken, is de vraag naar honing alleen maar toegenomen, omdat de bezorgdheid over witte suiker consumenten ertoe aanzet gezondere alternatieven te kiezen.


"Honing is het meest geliefde 'superfood'", zegt Dvash. “Als je suiker eet, krijg je alleen maar plezier, maar verder niet veel. Honing zal je gezondheid ten goede komen.”


Alleen al de Verenigde Staten consumeren zo'n 400.000 ton honing per jaar; wereldwijd is het bijna twee miljoen ton.


"De aanbodzijde kan niet aan deze vraag voldoen", merkt Dvash op, "dus stijgen de prijzen snel. In de afgelopen 10 jaar zijn de prijzen bijna verdubbeld, waardoor honing zoiets als een premium product is geworden. We willen ervoor zorgen dat iedereen verschillende soorten honing, verschillende smaken, tegen redelijke prijzen kan krijgen.”


Een deel van het probleem is dat bijen geen bijzonder efficiënte honingmakers zijn.


"Twaalf bijen kunnen hun hele leven maar één theelepel honing produceren", legt Dvash uit. “Eén bijenkorf kan tot 35 kilogram per jaar produceren. Dus, hoeveel bijenkorven heb je nodig voor twee miljoen ton honing?”


De reden dat ze maar weinig produceren, is dat honing bedoeld is om bijen in stand te houden in de winter, wanneer er geen bloemen zijn om nectar van te halen, legt Dvash uit.


'Het probleem is dat we hun honing nemen, dus wat gebeurt er nu in de winter? Ze sterven van de honger.”


Gekweekte honing


Bee-io wil dit kleverige probleem oplossen door de honingproductie los te koppelen van de belangrijkste taak van bestuiving door de bijen.


Bee-io maakt gecultiveerde honing door het natuurlijke proces van de bijen na te bootsen. Nectar die van planten wordt verzameld, wordt gefilterd en in een biosynthesemachine gedaan waar het wordt gemengd met specifieke enzymen en verdampt, wat resulteert in honing. (De enzymen worden geproduceerd met behulp van een fermentatieproces, waardoor het product van Bee-io echt veganistisch is.)

Bee-io's kantoor in Rehovot. Foto met dank aan Bee-io


Bee-io's honing heeft dezelfde vitamines, mineralen en antioxidanten als "echte" honing, maar zonder de antibiotische toevoegingen.


“Omdat we kunnen kiezen van welke planten en bloemen we de honing maken, kunnen we de smaak bepalen. Dat kan de natuur niet”, voegt Dvash toe.


Bee-io's gekweekte honing is ook vrij van potentiële gevaren als een bij nectar van een giftige plant oppikt.


'Daarom mogen kinderen onder de één geen honing eten', zegt Dvash. "Onze honing kan worden geconsumeerd door kinderen van die leeftijd."


Lagere prijs


De machine van Bee-io bevindt zich nog in de ontwerpfase, maar uiteindelijk is het bedrijf van plan om faciliteiten te bouwen in de Verenigde Staten, en later in andere landen, om grote hoeveelheden verschillende variëteiten te produceren.


Deze gecultiveerde honing zou minder kosten dan hun door bijen gemaakte tegenhangers, inclusief exotische soorten zoals kamillehoning, koffiehoning of zelfs Manuka-honing, die maar liefst $ 1.000 per kilo kost.

Efrat Dvash Riesenfeld en Ofir Dvash in het lab. Foto met dank aan Bee-io


Bee-io, dat in totaal $ 6,7 miljoen heeft opgehaald, zal zijn honing op de markt brengen met behulp van een business-to-business (B2B) -model waarbij Bee-io "schone grondstof zal leveren die voedselproducenten in hun eigen producten kunnen gebruiken ” en een B2C-model waarbij Bee-io zijn eigen merken creëert die klanten rechtstreeks kunnen kopen.


Dvash hoopt dat de commerciële verkoop in 2023 zal beginnen na het passeren van wettelijke hindernissen, zoals bij de Amerikaanse FDA.


Op de boerderij grootgebracht


De beide Dvashe's groeiden op rond bijen in Moshav Hatzav bij Gedera. 'Ik ben de zoon van een boer. We hadden een kas en gebruikten verschillende soorten bijen, maar alleen voor bestuiving”, vertelt Ofir Dvash aan ISRAEL21c.


Hij werkte 12 jaar met militaire producten en later als CTO van GKI Group , waar hij werkte aan technologieën zoals CozyFlow , een familie van producten voor ouders, en Milk and Honey Distillery , de eerste whiskystokerij van Israël.


Efrat heeft een doctoraat in moleculaire genetica van het Weizmann Institute of Technology en leidde het Breast Cancer Translational Research Laboratory in het Tel Aviv Sourasky Medical Center.


Dus, hoe smaakt gecultiveerde honing? We konden de vruchten van Bee-io's arbeid niet proeven - Zoom maakt teleportatie van fysieke producten nog niet mogelijk. Maar Dvash houdt vol dat we het verschil niet zouden weten.


Dat is misschien wel het leukste nieuws van allemaal en als je er meer over wilt weten, klik hier.


99 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page