top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startup wil de landbouw digitaliseren


Screenshot YouTube Fieldin video


Het beeld van de ruige Israëlische boer die voor de velden zorgt en bomen met de hand schudt om olijven, appels en druiven te laten vallen, is zowel iconisch als romantisch. Maar het is ook helemaal achterhaald.


De meeste boerderijen in de westerse wereld – inclusief Israël – lijken meer op gemechaniseerde buitenfabrieken dan op de handmatige arbeidsintensieve kibboetsvelden van weleer.


Al die technologie bood een kans voor Boaz Bachar en Iftach Birger, respectievelijk de CEO en COO van Fieldin , een Israëlische startup die de landbouw wil digitaliseren, schrijft ISRAEL21C.


"Commerciële landbouw draait op operationele capaciteiten, niet op agronomische inzichten", vertelt Bachar aan ISRAEL21c. “Het is net als met produceren, maar in plaats van een auto te maken, produceren we een noot of een druif. We voelden, laten we het hele teeltproces digitaliseren, de dagelijkse praktijk van de boerderij.”


Fieldin-oprichters CEO Boaz Bachar, links, en COO Iftach Birger. Foto met dank aan Fieldin via ISRAEL21C


Fieldin doet dit voornamelijk door sensoren te bevestigen aan de apparatuur op een boerderij: de tractoren, ploegen, oogstmachines en bestrijdingsmiddelenspuiten. Die sensoren zenden vervolgens draadloos gegevens uit over wat er in de velden gebeurt.


Heb je een rij gemist bij het spuiten?


Hoeveel seconden duurt het om elke boom te oogsten en wat kan er worden gedaan om de doeltreffendheid te verbeteren?


Maaien en kanten uw medewerkers naar hun beste kunnen?


Hoeveel water wordt er gebruikt?


Hoe groot is de CO2-uitstoot?


Deze informatie wordt vervolgens gedeeld met het juiste landbouwpersoneel. Het Fieldin-systeem kan worden aangepast om naar behoefte berichten te verzenden.


Bemanningsmanagers willen misschien om de paar uur een update wanneer ze een pauze nemen van hun werk op het land. De eigenaar van een boerderij heeft misschien maar één of twee keer per week een samenvatting nodig.


"Het eerste wat we doen is benchmarks creëren, iets wat telers nog nooit eerder hadden", legt Bachar uit.


“Wat is een goede productiviteit in termen van hectares per uur? Niemand wist het voor Fieldin. Iedereen had zijn eigen tribale en culturele gebruiken. Als we naar het bredere plaatje kijken, kunnen we analyses uitvoeren. Zo verbeteren boerderijen hun efficiëntie. Binnen een maand na benchmarking zullen ze succes gaan zien.”


Fieldin richt zich op drie belangrijke landbouwgebieden:

  • Slim oogsten – alles over het zo efficiënt mogelijk plukken van groenten en fruit.

  • Slim sproeien – pesticiden zijn helaas een noodzakelijk kwaad voor de moderne landbouw. Wanneer spuit je, waarmee spuit je en hoeveel gebruik je (afval is slecht voor het resultaat en voor de gezondheid van de consument)?

  • Slimme "culturele praktijken" - dit is een verzamelnaam voor de manier waarop boerenhanden omgaan met gemechaniseerde taken anders dan spuiten of oogsten. Fieldin kan zelfs werknemers volgen wanneer ze hun ID-tags aan het begin of het einde van de dag scannen.

De software van Fieldin helpt boeren uitval van apparatuur te voorkomen, hun oogstactiviteiten te verbeteren, de lengte van processen bij te houden en de beste tijden te bepalen om te spuiten (meestal 's nachts als de wind kalm is).


Amandelen, olijven, druiven


Fieldin heeft zich gericht op hoogwaardige gewassen - voornamelijk amandelen, olijven en druiven, hoewel een grote klant Taylor Farms is , dat een derde van alle sla oogst die in de Verenigde Staten wordt geconsumeerd.


Birger werd geboren in een boerenfamilie. "We zijn een van de grootste telers van amandelen en olijven in Israël", vertelt Birger aan ISRAEL21c. Zijn vader was bijna 20 jaar voorzitter van de Israëlische amandelraad.


Bachar trouwde ook in het boerenleven - de familie van zijn in kibboets geboren vrouw verbouwde avocado's.


Toen Bachar en Birger elkaar ontmoetten (“Het is een klein land, iedereen kent iedereen; we hadden veel onderlinge kringen”, zegt Bachar), was het duidelijk dat het verbeteren van de landbouw hun roeping was.


Het duo richtte Fieldin op in 2013. In 2018 hadden ze al 50% van de relevante telers in Israël bereikt en besloten ze hun vertakkingen uit te breiden. Fieldin vestigde een kantoor in Silicon Valley en Bachar en Birger verhuisden naar Sunnyvale.


Tegenwoordig heeft het bedrijf 60 (voornamelijk technische) medewerkers in Yokne'am, Israël; nog eens 46 in Californië; en vier in Australië (waar een van hun Californische klanten een grote amandelboerderij beheert).


Fieldin heeft nu zo'n 200 klanten over de hele wereld, waaronder vijf van de 10 grootste boerderijen in Californië. Tot haar klanten behoren Olam (amandelen), California Olive Ranch (olijven) en Carmel Wines (druiven) in Israël. Fieldin-software ondersteunt meer dan 20% van de wereldwijde productie van amandelen.


Gamechanger voor commerciële boeren


Fieldin heeft $ 55 miljoen aan investeringen opgehaald en werkt eraan om boerderijen volledig autonoom te laten worden met gemechaniseerde pluk- en spuitmachines.


"Ons AgOS [agrarisch besturingssysteem] kan gemakkelijk worden gekoppeld aan digitale apparatuur en kan de gegevens beheren en verspreiden die worden geproduceerd door de komende golf van autonome landbouwtechnologieën", zegt Bachar.


"Dit is een gamechanger voor commerciële boeren die willen gedijen te midden van de complexiteit van het komende landbouwtijdperk."


Fieldin beweert dat zijn software (de sensoren zijn aangepast van kant-en-klare hardware) de productiviteit met 25% kan verbeteren, gemeten aan het aantal hectares dat per dienst wordt afgedekt. Over zijn groeiende klantenbestand heeft Fieldin 2,7 miljoen tractoruren en 10 miljoen hectare gemonitord.


Door te optimaliseren hoe benzine-aangedreven landbouwapparatuur wordt gebruikt, kan de koolstofemissie worden verminderd, evenals het gebruik van pesticiden.


"Zo proberen we de landbouw duurzamer te maken", vertelt Birger aan ISRAEL21c, hoewel hij er snel aan toevoegt dat "het niet alleen om klimaatverandering gaat. Het gaat om betere landbouw.”


Aanpassen aan de pandemie


Bachar en Birger probeerden hun bedrijf te laten groeien te midden van een wereldwijde pandemie die maar één keer in de eeuw voorkomt. Het was in het begin een uitdaging.


Toen het aantal hotelovernachtingen en vluchten aan het begin van de Covid-19-crisis drastisch was afgenomen, daalde de vraag naar groenten en fruit die worden gebruikt door voedseldiensten. Dat was een probleem voor boerderijen, die hun velden maanden van tevoren moesten planten op basis van verkoopprognoses.


Toen, tegen het einde van 2020, net toen telers zich begonnen aan te passen aan hun nieuwe realiteit, herstelde de vraag zich, wat leidde tot problemen in de toeleveringsketen. In het eerste kwartaal van 2021 was de situatie weer op het niveau van vóór Covid.


De noodzaak om menselijke interactie te beperken wanneer een pandemie woedt, heeft de wens van de industrie om te automatiseren alleen maar versneld. Dat was een van de redenen waarom Fieldin in september een Series B-ronde van $ 30 miljoen ophaalde, geleid door Fortissimo Capital.


Sommige van deze fondsen zullen het succesteam van telers helpen versterken. Elke boerderij krijgt een Fieldin-teamlid toegewezen dat samen met de boeren de sensoren installeert en de meldingsinterface en het gecentraliseerde dashboard instelt. "Ze begeleiden telers tijdens de hele reis", zegt Bachar.


Fieldin is niet zonder concurrentie, maar andere bedrijven in de ruimte zijn vooral op zoek naar specifieke plakjes van de landbouwtaart, zoals irrigatie of budgettering, in plaats van een hele boerderij en al zijn apparatuur te digitaliseren.


Het is een enorme kans.


Bachar schat de wereldwijde waarde van hoogwaardige gewassen op 1,2 miljard dollar. "We denken dat we daar 5% van kunnen vangen", zegt hij.


Alleen al de landbouwindustrie in Californië is $ 30 miljard waard, voegt hij eraan toe.


Het uiteindelijke doel is om een ​​hoogtechnologische gevoeligheid te brengen in een industrie die doorgaans traag is geweest om de technologische revolutie te omarmen.


Als dat leidt tot voedsel van hogere kwaliteit tegen concurrerende prijzen, met meer winst voor de boeren, is dat een win-winsituatie voor iedereen in het veld.


Voor meer informatie over Fieldin, klik hier37 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page