top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startups hebben in 2021 een recordbedrag van $25,6 miljard opgehaaldIn 2021 hebben Israëlische bedrijven een uitzonderlijke $25,6 miljard aan particuliere investeringen opgehaald, waarmee ze het vorige record van 2020 van $10,3 miljard aan financiering hebben verbrijzeld, blijkt uit gegevens die maandag zijn vrijgegeven in de IVC-Meitar Israel Tech Review.


Het geld werd opgehaald in 773 financieringsrondes in wat IVC - Meitar niet zozeer een 'nieuw normaal' noemde als wel een 'nieuwe realiteit'. Israëlische startups hebben alleen al in het vierde kwartaal van 2021 $ 8 miljard opgehaald in 206 deals.


"Dit uitzonderlijke bedrag was 146% hoger dan het opgehaalde bedrag in 2020, voornamelijk vanwege het grote aantal deals van meer dan $ 100 miljoen die goed waren voor een aandeel van 55% [of $ 14 miljard] van het totale bedrag voor 2021", aldus het rapport. Dit is toe te schrijven aan het groeiende aantal unicorns.


IVC - Meitar voegde eraan toe dat het ook een buitengewoon jaar was voor Israëlische exits, die omhoogschoten tot $ 22,2 miljard, met bijna gelijke aandelen van IPO's en fusies en overnames. Er waren 75 beursintroducties, 23 op Wall Street. In termen van fusies en overnames waren er 163 deals voor in totaal $ 12 miljard, waardoor 2021 misschien wel het meest actieve jaar ooit is voor Israëlische exits.


In 2021 omvatten deze rondes investeringen in cyberbeveiligingsbedrijf Claroty, dat vorige maand $ 400 miljoen ophaalde in een ronde onder leiding van Softbank, foodtech startup Future Meat, dat $ 347 miljoen ophaalde voor gekweekte kip, fintech startup Melio, die $ 250 miljoen ophaalde, wereldwijde loonlijst en betalingsbeheerplatform Papaya Global met een ronde van $ 250 miljoen, en internet of things (IoT)-bedrijf Wiliot, dat in juli $ 200 miljoen ophaalde, en dat ook met SoftBank deed.


IVC-Meitar zei: "Globale financiële spelers met diepe zakken en meer volwassen en op innovatie gerichte markten hebben bijgedragen aan de sterke stijging van de Israëlische tech-groeisector ten opzichte van de startup-arena. Het rapport van dit jaar laat zien dat het aantal groeifasen enorm is gestegen van 2015 tot 2021, terwijl die voor beginnende bedrijven niet veel zijn veranderd."


Cybersecurity- en fintech-bedrijven trokken het grootste deel van de fondsen aan met respectievelijk $ 6,5 miljard en $ 6,6 miljard aan investeringen, gevolgd door IoT-startups (internet of things) die $ 2,9 miljard ophaalden en foodtech-startups die $ 866 miljoen ophaalden als de op twee na grootste categorie.55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page