top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische startups willen voorkomen dat gewassen verloren gaan op weg naar de markt


FruitSpec heeft als doel het vruchtverlies te verminderen door nauwkeurig de opbrengst en vruchtgrootte te voorspellen. Afbeelding met dank aan FruitSpec


Een hele reeks problemen bedreigt het vermogen van boeren om de snelgroeiende wereldbevolking te voeden.


Problemen met bodemkwaliteit en beschikbaarheid van bouwland. Problemen van extreem weer die de Canadese appelen en Californische citrus zwaar hebben getroffen, om er maar twee te noemen. Problemen van plantenziekten die gewassen zoals tomaten decimeren.


In eerdere artikelen heeft ISRAEL21c onderzocht hoe honderden Israëlische agri-tech oplossingen boeren over de hele wereld helpen de kwaliteit en kwantiteit van hun opbrengst te verhogen ondanks al deze problemen.


Onlangs heeft ISRAEL21C gekeken naar Israëlische bijdragen in de trend naar regeneratieve landbouwpraktijken.


Helaas eindigt het verhaal niet wanneer gewassen succesvol worden verbouwd met veel moeite en kosten. Nadat ze zijn geoogst, doet zich een geheel nieuwe reeks problemen voor.


Welkom in de crisis na de oogst.

30% verloren op weg naar de markt

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN zijn verliezen tot 40-50% voor wortelgewassen, fruit en groenten, 30% voor graankorrels en 20% voor oliezaden het gevolg van problemen zoals inefficiënte landbouwmethoden, onjuiste opslag en behandeling na de oogst en logistieke problemen.


In de groeifase passen Israëlische bedrijven zoals Agritask geavanceerde intelligentie toe op boeren om de opbrengst te optimaliseren, en op voedsel- en drankbedrijven om de efficiëntie en schaalbaarheid te optimaliseren.

"Agritask helpt het voedings- en drankenbedrijf te weten welk product ze zullen krijgen, met welke kwaliteit, van welke boer en op welk tijdstip, van duizenden telers, en helpt hen de input voor hun fabrieken te beheren", zegt Vered.


Agritask helpt bij het terugdringen van veldverliezen van 50 soorten gewassen op 230.000 boerderijen in 35 landen. Verzekeringsmaatschappijen en voedsel- en drankbedrijven, zoals Heineken en Starbucks, vertrouwen op Agritask gegevens om de voorspelbaarheid te vergroten, risico's te beheersen en verspilling in de toeleveringsketen te verminderen.


Fruit uit de prullenbak bewaren


In de logistieke fase ontstaat er een probleem wanneer de contracten tussen de boerderij en het pakstation of de distributeur te vroeg in het seizoen worden ondertekend.


Een hele reeks problemen bedreigt het vermogen van boeren om de snelgroeiende wereldbevolking te voeden.


Problemen met bodemkwaliteit en beschikbaarheid van bouwland. Problemen van extreem weer die de Canadese appelen en Californische citrus zwaar hebben getroffen, om er maar twee te noemen. Problemen van plantenziekten die gewassen zoals tomaten decimeren.


"Als je een contract hebt getekend om middelgrote sinaasappelen te leveren en ze worden groot, dan kom je in een mismatch tussen wat je in het veld hebt en waar je een contract voor hebt getekend. Alleen al vanwege dit probleem hebben we het over $30 miljard aan verliezen in de VS,' zegt Vered.


“Boeren moeten eerder weten wat er op het veld gebeurt. Zelfs een maand voordat je plukt, kun je je contract aanpassen aan wat er op de boom staat.”


FruitSpec pakt dit probleem aan voor klanten in Argentinië, Californië, Florida, Spanje, Israël, Zuid-Afrika en Chili, met behulp van hyperspectrale beeldvorming en deep learning -algoritmen om vroege oogst- en groottevoorspellingen te doen.

Het team van Sufresca werkt aan de commercialisering van een op planten gebaseerde, biologisch afbreekbare onzichtbare coating om de levensduur van fruit en groenten te verlengen. Foto met dank aan Sufresca


"Als je weet wat je hebt en het kunt beheren, kun je je voorraad en prijzen optimaliseren", zegt Raviv Kula, CEO en medeoprichter van FruitSpec, tegen ISRAEL21c.


ClariFruit helpt verliezen na de oogst te verminderen met zijn app en software voor automatische kwaliteitscontrole van verse producten.


Met behulp van de inspectieoplossing van ClariFruit kan fruit met een lage score op een schaal van 1-10 worden doorgestuurd naar kopers die zich richten op koopjesmarkten, terwijl fruit met een hoge score naar kopers voor premiummarkten gaat. Het resultaat: er worden meer producten verkocht.


Sarai Kemp, vice-president dealflow bij Trendlines Agrifood Fund, legt uit dat “wanbeheer van de voorraad meer verlies kan veroorzaken dan slechte kwaliteit. Als je elk soort product analyseert en classificeert op kwaliteit en grootte, heb je theoretisch gezien een efficiëntere manier om ze naar de markt te sturen."


Producten hoeven niet te worden weggegooid


Hoewel graan ook kan worden beschadigd in de fase na de oogst, legt Kemp uit dat "speciale gewassen, zoals fruit en sommige groenten, duurder zijn dan graan, dus het is logischer om hiervoor te investeren in naoogsttechnologieën."


Maar hoewel vers fruit en groenten meerdere controlepunten passeren - "en op elk punt heb je de mogelijkheid om het verlies te beheersen of te verbeteren", zegt Kemp - belandt er een alarmerende hoeveelheid in de afvalcontainer.


Misschien zijn ze misvormd of beschadigd tijdens het plukken of verpakken. Misschien raakten ze besmet, bedorven of overrijp tijdens transport of opslag.


"Als een fabrikant 2 ton aubergine koopt om auberginesalade te maken en E. coli aantreft in een klein monster, gaat alle aubergine de vuilnisbak in", zegt Vered.


Een elegante oplossing om "lelijke" producten uit de vuilnisbak te bewaren, is afkomstig van Anina , het portfoliobedrijf van The Kitchen Hub.


Deze startup in een vroeg stadium ontwikkelt aantrekkelijk verpakte kant-en-klare maaltijden in een zakje gemaakt van voedzame, smaakvolle maar onverkoopbare groenten.


Bedrijven zoals Yarok Microbio ontwikkelen snelle, kosteneffectieve oplossingen voor de vroege detectie van plantenziekten en contaminanten.

Save Foods heeft met succes haar gepatenteerde mengsels van voedingszuren en oxidatiemiddelen getest ter bescherming tegen microbieel bederf en door voedsel overgedragen ziekteverwekkers in citrusvruchten, mango, avocado, peren, paprika, microgroenten en diverse vers gesneden groenten.


Verlenging van de houdbaarheid


Bederfelijkheid is misschien wel de moeilijkste noot om te kraken bij het voorkomen van afval na de oogst.


Volgens het UK Food Loss Estimate Waste & Resources Action Program (WRAP) zou een verlenging van de houdbaarheid met slechts één dag voor een reeks voedingsmiddelen 250.000 ton voedsel per jaar kunnen besparen.


Itamar Lupo, CEO van Ripe Guard , vertelt ISRAEL21c dat 18% van de verliezen bij retailers ligt, voornamelijk als gevolg van verkeerde inschattingen van rijpheid en houdbaarheid, omdat er geen objectieve tool is die de houdbaarheid van verse producten kan voorspellen.


"Momenteel gebruiken retailers de FIFO-methode (first in first out)", zegt hij. "We bieden de mogelijkheid om over te schakelen naar FEFO (first expiration first out) - en zo veel verlies te besparen door houdbaarheidsdata toe te passen voor elke partij groenten en fruit."


Ripe Guard, nu in de TerraLab-incubator van Terra Venture Partners, kwam voort uit onderzoek in het Postharvest Innovation Center van Migal Research Institute in Kiryat Shmona.


Evigence maakt een versheidssensorsysteem waarmee retailers en klanten de werkelijke versheid kunnen meten in plaats van te vertrouwen op een gestempelde datum, wat kan voorkomen dat goede producten worden weggegooid.


Varcode heeft tot doel productverliezen tijdens transport en opslag te voorkomen door de temperatuurbehandeling te volgen en te verifiëren met behulp van een unieke temperatuurbeveiliging en Smart Tag-temperatuurbewakingsoplossing.


Wasteless gebruikt AI om de weergegeven prijs van een artikel geleidelijk te verlagen naarmate de houdbaarheidsdatum nadert, waardoor klanten worden aangemoedigd om te kopen in plaats van oudere verpakte producten door te geven.


Verschillende Israëlische startups streven ernaar om groenten en fruit langer mee te laten gaan zonder gebruik te maken van verspillende en vervuilende stoffen zoals plastic.


Sufresca heeft een kosteneffectieve, eetbare, op planten gebaseerde biologisch afbreekbare coating ontwikkeld die de houdbaarheid van producten met enkele weken verlengt, zowel bij kamertemperatuur als onder koeling.


Gebaseerd op 15 jaar onderzoek aan de Hebreeuwse Universiteit, is de coating ultradun, transparant, smaak- en geurloos. Het bedrijf heeft lopende industriële proeven met productdistributeurs in België, Frankrijk, Israël en het VK en verwacht tegen 2023 een initiële omzet.


Ook geboren uit academisch onderzoek - aan de Universiteit van Tel Aviv en de Hebreeuwse Universiteit - gebruikt Bountica technologieën voor het ontdekken van farmaceutische geneesmiddelen om voedselveilige natuurlijke eiwitten te ontwikkelen, antischimmelpeptiden genaamd, die bederf en bederf van bederfelijke voedingsmiddelen en dranken voorkomen.


ZoePac- technologie en StePac innoveren slimme milieuvriendelijke verpakkingstechnologieën die de levensduur van verse producten verlengen.

Deze en tientallen andere Israëlische startups pakken het megaprobleem van landbouwverlies in de hele toeleveringsketen rechtstreeks aan.31 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page