top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: 1 op de 3 Covid-19-patiënten heeft lange tijd last van Covid-symptomen


Screenshot YouTube


Uit onderzoek van de Israëlische Maccabi Healthcare Services HMO blijkt dat 34,6% van de deelnemers enkele maanden na de acute ziekte niet terugkeerde naar hun oorspronkelijke gezondheidstoestand.


Een studie gepubliceerd door onderzoekers van het Israëlische Maccabi Healthcare Services HMO heeft aangetoond dat langdurige Covid – aanhoudende symptomen na herstel van Covid-19 – één op de drie mensen treft.


In september 2021 vroegen de onderzoekers 2.755 proefpersonen (819 die een tot zes maanden eerder Covid-19 hadden en 936 die dat niet hadden) om details over hun demografische status, medische geschiedenis, Covid-gerelateerde variabelen en de aanwezigheid van langdurige Covid-symptomen.


Ongeveer 34,6% van de deelnemers meldde niet terug te keren naar hun basisgezondheidstoestand gedurende ongeveer vijf maanden nadat de acute ziekte voorbij was, aldus ISRAEL21C.


De meest voorkomende langdurige Covid-symptomen onder degenen die besmet waren, waren verminderde reuksensatie (35,1%), verminderde smaaksensatie (25,2%), geheugenstoornissen (36,9%), kortademigheid (24,2% en gewrichtsstijfheid (33%).


De onderzoeksresultaten identificeerden risicofactoren voor langdurige Covid, waaronder vrouwelijk geslacht, symptomatische Covid-19, overgewicht of obesitas en lipidenonevenwichtigheden zoals een hoog cholesterolgehalte.


"Lang-COVID kan de komende jaren een aanzienlijke invloed hebben op de menselijke gezondheid, en tot nu toe uitgevoerde onderzoeken schatten dat 80% van de patiënten ten minste één symptoom zal ontwikkelen na een SARS-CoV-2-infectie", schreef het onderzoeksteam onder leiding van Limor Adler, die ook is een faculteitslid aan de medische school van de Universiteit van Tel Aviv.


“Beoefenaars van de eerstelijnsgezondheidszorg en zorgverleners kunnen verwachten dat langdurige COVID-19 de komende maanden en misschien jaren een belangrijke bron van zorgvraag zal zijn.”


56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page