top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische studie: natuurlijke hotspots hebben dringend bescherming nodig


Een schildpad in Sri Lanka, een van de bedreigde hotspots. Foto door Hogr Othman op Unsplash


Biologen van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev hebben criteria opgesteld voor natuurlijke hotspots die het meest behoefte hebben aan inspanningen om instandhouding te worden gehouden om honderdduizenden diersoorten te beschermen die met uitsterven worden bedreigd.


Door gegevens te verzamelen van meer dan 30.000 soorten amfibieën, vogels, zoogdieren en reptielen, hebben BGU's Uri Roll en zijn collega's deze wereldwijde hotspots in kaart gebracht om de unieke omstandigheden die hen ondersteunen beter te begrijpen en hun huidige bescherming en bedreigingen te evalueren.


In de nieuwe studie, gepubliceerd in Science Advances , definieerden Roll en zijn team twee kenmerken die een soort tot een belangrijke kandidaat voor natuurbehoud maken, aldus meldt ISRAEL21C.


De eerste voorwaarde is dat ze beperkt moeten blijven tot een enkele, relatief kleine plaats, en dus een groter risico op uitsterven lopen. De tweede is evolutionair uniek, wat betekent dat het uitsterven van de soort een verlies van miljoenen jaren van evolutie zou betekenen. Soorten die beide eigenschappen bezitten, zijn daarom van het grootste belang voor instandhouding.


In totaal beslaan de hotspots van amfibieën, zoogdieren, reptielen en vogels 22 procent van de totale landmassa van de aarde, inclusief de Caribische eilanden, Midden-Amerika, de Andes, het oosten van Madagaskar, Sri Lanka, de zuidelijke West-Ghats in India en Nieuw-Guinea.


Ongeveer 70% van de door hen geïdentificeerde hotspotregio's heeft minder dan 10% overlap met beschermde gebieden wereldwijd. Sommige van deze regio's die dringende instandhoudingsmaatregelen vereisen, zijn de zuidelijke Andes, de Hoorn van Afrika, Zuid-Afrika en de Salomonseilanden.


Toen de onderzoekers kwantificeerden hoe menselijke activiteiten en klimaatverandering deze hotspots bedreigen, ontdekten ze dat gebouwen, wegen, de conversie van natuurlijk land voor stedelijk en landbouwgebruik, hoge menselijke bevolkingsdichtheid en snelle klimaatverandering in deze hotspots hoger zijn dan in regio's buiten hen.


"Onze dagelijkse activiteiten zorgen ervoor dat honderden en duizenden soorten voor altijd verloren gaan", zegt hoofdonderzoeker Gopal Murali.


De onderzoekers zeggen dat veel uniek zeldzame soorten, die een verschillende rol kunnen spelen in hun ecosystemen, waarschijnlijk als een van de eersten zullen verdwijnen als gevolg van de wereldwijde klimaatverandering.


"Tot op heden zijn de meeste natuurbeschermingsstrategieën nog steeds gericht op soortenrijke regio's of vlaggenschipsoorten, die mogelijk regio's met unieke zeldzame soorten mislopen. Onze studie benadrukt de noodzaak van een strategisch instandhoudingsbeleid en -beheer om het voortbestaan ​​van duizenden kleine soorten die miljoenen jaren van unieke evolutionaire geschiedenis vertegenwoordigen te vrijwaren."

51 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page