top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische vrouwen bemachtigen goud en zilver bij WK-surfen in Scheveningen


Gouden medaillewinnaar Shahar Tibi, links, en zilveren medaillewinnaar Katy Spychakov viert feest tijdens de Allianz Wereldkampioenschappen in Nederland, augustus 2023. Foto door Sailing Energy/World Sailing. Foto Sailing Energy / World Sailing. 19 augustus 2023 via ISRAEL21c


De Israëlische windsurfer Shahar Tibi, 25, won op 19 augustus de gouden medaille in de categorie iQFoil voor dames op de Allianz Sailing World Championships in Nederland, waarmee zij Israëls eerste wereldtitel op een surfwedstrijd in tien jaar verdiende.


Gouden medaillewinnaar windsurfen dames Shahar Tibi op de Wereldkampioenschappen zeilen, 19 augustus 2023. Foto door Sander van der Borch/World Sailing via ISRAEL21c


Meer dan 1.200 zeilers uit 80 landen namen deel aan de Wereldkampioenschappen, die 10 Olympische zeildisciplines omvatten.


De 24-jarige Katy Spychakov van Team Israel won een zilveren medaille in dezelfde competitie en werd tweede achter Tibi. Twee andere Israëli's, Tamar Steinberg en Sharon Kantor, plaatsten zich in de top 10 van de race.


Tibi vertelde verslaggevers na het evenement dat ze geen woorden had om haar opwinding over het bereiken van het podium te beschrijven, een ambitie die haar vorig jaar ontging, aldus ISRAEL21c.


Ze droeg haar overwinning op aan de Israëlische windsurfer Lee Korzits , die wereldtitels behaalde in 2003, 2011, 2012 en 2013 en die op dit moment vecht tegen bloedkanker.


De Israëlische Shahar Tibi leidt de iQFoil damesrace in Nederland. Foto door Sailing Energy/World Sailing via ISRAEL21c


Bij de Olympische Spelen van Tokio in 2020, die laat in 2021 plaatsvonden, eindigde Spychakov als zesde overall in windsurfen en Tibi als achtste.


Windsurfen is een van de meest prominente sportgebieden in Israël en leverde Israël zijn eerste Olympische gouden medaille op toen windsurfer Gal Friedman - die in 1996 brons had gewonnen - de concurrentie versloeg tijdens de Spelen van Athene in 2004. Shahar Zubari won de bronzen medaille voor Israël op de Olympische Spelen van 2008 in Peking.


Eerder zaterdag behaalde Yoav Omar uit Israël de derde plaats in de kwartfinale windsurfen bij de mannen en eindigde op de zesde plaats overall.


In juli wonnen de Israëlische zeilers Eli Wright en Yuval Brannon de 49er FX Junior Wereldkampioenschappen in Duitsland.


"Dit zijn momenten van glorie voor het Israëlische surfen", aldus Shai Buber, voorzitter van de Israel Sailing Association.59 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page