top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers hebben bloedsuikerspiegel in muizen maandenlang kunnen verlagen


Ter illustratie. Checking bloedsuikerspiegel. Screenshot YouTube


Met behulp van een eenmalig implantaat hebben Israëlische wetenschappers maandenlang de bloedsuikerspiegels van diabetische muizen gecorrigeerd - en zeggen dat deze procedure ook voor mensen kan worden ontwikkeld.


De onderzoekers kweekten gezond weefsel in een laboratorium en transplanteerden het in acht muizen met diabetes type 2. Dit weefsel fungeert als een kanaal voor glucose in het lichaam en de bloedglucosespiegels daalden bij alle muizen met gemiddeld 26 procent. De niveaus bleven gedurende de volledige vier maanden van het onderzoek binnen het normale bereik, terwijl er in de controlegroepen geen daling van de bloedsuikerspiegel was.


"Dit zou in de toekomst menselijke patiënten met diabetes type 2 de mogelijkheid kunnen geven om een ​​implantaat te krijgen en dan een paar maanden zonder medicijnen te gaan", zegt Rita Beckerman, die het onderzoek samen met prof. Shulamit Levenberg uitvoerde, in een gesprek met The Times of Israel.


De studie, uitgevoerd aan het Technion-Israel Institute of Technology, is onlangs door vakgenoten beoordeeld en gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances.


Beckerman isoleerde spierstamcellen van de muizen die werden behandeld en wijzigde de cellen genetisch om ze een zeer grote hoeveelheid GLUT4-transporters in het lichaam tot expressie te laten brengen.


GLUT4-moleculen zijn verantwoordelijk voor het opnemen van door insuline gereguleerde glucose in de spieren, vooral de skeletspier die verantwoordelijk is voor het kanaliseren van het grootste deel van de glucose in het bloed.


"Deze GLUT4-cellen werden vervolgens gekweekt om een ​​gemanipuleerd spierweefsel te vormen, en we transplanteerden het weefsel terug in de buikspier van diabetische muizen", zei Beckerman.


De gemanipuleerde cellen gingen door met het correct opnemen van suiker, verbeterden de bloedsuikerspiegels en induceerden ook een verbeterde absorptie in de andere spiercellen van de muizen. Na deze ene behandeling was de diabetes van de muizen omgedraaid. Hun bloedsuikerspiegels bleven lager en ze hadden verminderde leververvetting die normaal bij diabetes type 2 voorkomt.


"Het is zo'n nieuwe aanpak dat we echt niet wisten wat we konden verwachten, maar we waren erg blij met het resultaat," zei Beckerman.
73 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page