top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlische wetenschappers ontwikkelen systeem om 48-uur vooraf aardbevingen te voorspellen


Seismograaf. Screenshot YouTube

Wetenschappers zijn het erover eens dat het belangrijk is om aardbevingen goed te kunnen voorspellen voordat ze toeslaan.


Maar ze zijn het niet eens over de beste methode om "handtekeningen" van aardbevingen te detecteren.


Het is nog niet mogelijk om aardbevingen te voorspellen door signalen in de aardkorst te zoeken.


"State-of-the-art voorspellingssystemen zijn tegenwoordig meestal gebaseerd op numerieke modellen, en deze zijn niet in staat om de fysieke processen die leiden tot aardbevingen nauwkeurig te beschrijven", zeggen onderzoekers van de Ariel Universiteit in Israël.


Een meer veelbelovende methode kan zijn om te zoeken naar handtekeningen in lagen van de atmosfeer van de aarde, veroorzaakt door zowel akoestische als zwaartekrachtgolven.


De wetenschappers melden in het wetenschappelijke tijdschrift Remote Sensing dat ze door veranderingen in de ionosfeer laag te bestuderen een positieve voorspelling kunnen doen van een sterke aardbeving tot 48 uur vooruit met 80% nauwkeurigheid en een negatieve voorspelling (waar een aardbeving niet zal plaatsvinden) met 85,7% nauwkeurigheid, aldus meldt ISRAEL21C.


Deze experts uit de natuurkunde, geofysica, civiele techniek en informatica ontwikkelden een machine learning support vectormachine (SVM) techniek. Het gebruikt GPS-kaartgegevens van het totale ionosferische elektronengehalte om de elektronenladingsdichtheid van die laag te berekenen.


Saed Asaly, Yuval Reuveni, Li-Ad Gotlieb en Nimrod Inbar van de Ariel University voerden het onderzoek uit met financiering van het Israëlische ministerie van Energie en de Israel Science Foundation.

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page