israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Israëls eerste atleet op de Paralympische Winterspelen is alpine skier


Foto van Sheina Vaspi met dank aan het Internationaal Paralympisch Comité


De twintigjarige skiër Sheina Vaspi zal de enige deelnemer van Israël zijn op de Winter Paralympics in Peking, van 4 tot 13 maart, en u kunt haar belevenissen volgen op Instagram.


Hoewel Israël altijd een team naar de Paralympische Zomerspelen heeft gestuurd , is dit de eerste keer dat Israël deelneemt aan de Paralympische Winterspelen.


In een andere primeur was Vaspi de eerste Israëliër die deelnam aan de Para World Alpine Skiing Championships , die eindigde op 23 januari in Lillehammer, Noorwegen. Deze week gaat ze naar Are, Zweden, voor nog een wedstrijd voor de Paralympics.


Vaspi is op een andere manier ongebruikelijk: opgegroeid in een Lubavitch-chassidische familie in Yesod HaMa'ala in de Hula-vallei in het noorden van Israël, draagt ​​ze een rok over haar skibroek in overeenstemming met bescheiden religieuze kledingvoorschriften. En ze skiet niet op de sabbat.


Toen ze drie jaar oud was, raakte ze ernstig gewond bij een auto-ongeluk en werd haar linkerbeen geamputeerd.


Sheina Vaspi skiën. Foto met dank aan de Erez Association


Haar deelname aan de sport begon ongeveer drie jaar geleden via de Erez Foundation , een non-profitorganisatie die in 1999 werd opgericht door veteranen van de Alpine Unit van de Israel Defense Forces om gehandicapte soldaten en kinderen met speciale behoeften te helpen de grenzen te verleggen en de hellingen op te gaan met adaptieve apparatuur.


Haar skitalent leidde Vaspi naar Canada en vervolgens naar de Verenigde Staten voor intensieve coaching onder Scott Olson in het National Sports Center for the Disabled in Colorado, dat werkt met atleten uit 17 verschillende landen.


"Sheina is een vrouw in een sport die niet veel vrouwen krijgt," vertelde Olson aan ISRAEL21c, sprekend vanuit Lillehammer.


'Ze heeft een drive die niet door veel mensen wordt geëvenaard, man of vrouw. Elke keer dat ze faalt, komt ze beter en sterker terug. Ze is een genot om in de buurt te zijn - ze brengt licht in de kamer.”


Coach Scott Olson en Paralympische skiër Sheina Vaspi. Foto met dank aan Scott Olson via ISRAEL21C


Vaspi neemt deel aan de slalom, met ski's van 155 centimeter; in de reuzenslalom, met ski's van 188 cm; en in de "Super G" (super reuzenslalom) op ski's van 205 cm met snelheden tot 88 km/h, zei Olson.


Hoewel Vaspi geen races won in het ijskoude Lillehammer, zei Olson dat ze "de doelen bereikt die we willen. Ze concurreert al 10 of 20 jaar met atleten die racen en ze skiet pas drie jaar en pas in haar tweede jaar van training. Om hier te kunnen presteren met atleten van wereldklasse is absoluut geweldig in het tijdsbestek dat we hebben gedaan. ”


Olson is van plan om Vaspi te vergezellen naar Peking.


Eli Birnbaum, voorzitter van het Israel Paralympic Committee, zei: “We zijn zo trots dat een zonnig land als het onze erin is geslaagd een vertegenwoordiger in deze wintersport neer te zetten. Dit is een ereteken voor alle betrokkenen – Sheina en haar professionele staf, het Paralympisch Comité en de Erez Foundation.”


841 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws