top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IsraAID markeert twee jaar reactie op de crisis in Oekraïne

Foto IsraAid


IsraAID, Israëls belangrijkste niet-gouvernementele humanitaire hulporganisatie, herdenkt twee jaar na de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. Sinds de eerste dagen van de oorlog ondersteunt de hulpgroep mensen die door deze crisis zijn getroffen.


Twee jaar later blijven de behoeften ongelooflijk hoog: 14,6 mensen hebben humanitaire hulp nodig. IsraAID heeft sterke partnerschappen opgebouwd met overheidskantoren en -functionarissen, lokale NGO's en lokale gemeenschappen om hulp te bieden op het gebied van de volksgezondheid, geestelijke gezondheidszorg, psychosociale ondersteuning en water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Nu we deze grimmige mijlpaal naderen, blijft IsraAID zich inzetten voor het ondersteunen van de Oekraïners terwijl zij nog steeds met dagelijkse crises worden geconfronteerd binnen de bredere context van de oorlog.


IsraAID was een van de eerste internationale hulporganisaties die slechts enkele dagen na de grootschalige Russische invasie aan de grens tussen Moldavië en Oekraïne arriveerde, en begon onmiddellijk vluchtelingen te ondersteunen die de grens overstaken om in veiligheid te komen. In juli 2022 was de organisatie actief in drie landen – Oekraïne, Moldavië en Roemenië – en leverde essentiële hulpgoederen, medische steun en psychosociale steun aan kwetsbare en ontheemde gemeenschappen.


Tegenwoordig ondersteunt IsraAID dagelijks duizenden kwetsbare Oekraïners. De organisatie heeft ruim 250 facilitators opgeleid voor kindvriendelijke ruimtes in het zuiden en oosten van Oekraïne; zorgde voor meer dan negen miljoen liter veilig water voor bewoners en ontheemden die volledig zijn afgesneden van de waterinfrastructuur in de oblast Mykolaiv; Meer dan 135 psychologen opgeleid om in Oekraïense ziekenhuizen te werken, waarbij geestelijke gezondheidszorg voor het eerst in het Oekraïense medische systeem werd geïntegreerd; meer dan 500 eerstehulpverleners en politieagenten opgeleid in eerste hulp bij crises, en voorzien in uitgebreide EHBO-koffers; voert volksgezondheidsprogramma's uit op het gebied van de eerstelijnsgezondheidszorg en biedt routinematige gynaecologische zorg voor plattelandsdorpen, en nog veel meer. Meer gedetailleerde informatie over de lopende programma's van IsraAID in Oekraïne kunt u hier vinden.


Naarmate de oorlog voortduurt, nemen de behoeften op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg toe, terwijl de Oekraïners dagelijks met crises worden geconfronteerd. IsraAID zet zich in voor meerjarige, langetermijnsteun die de lokale capaciteit en veerkracht opbouwt en duurzame oplossingen creëert die de Oekraïners kunnen blijven ondersteunen op de lange weg naar herstel.


Alena Druzynina, landendirecteur van IsraAID Oekraïne, zei:


“De afgelopen twee jaar hebben we samengewerkt met tientallen lokale non-profitorganisaties en overheidsfunctionarissen om een ​​netwerk van steun voor de getroffen Oekraïense gemeenschappen op te bouwen. Dit alles is mogelijk gemaakt door de toewijding van ons Oekraïense team, en we bleven geïnspireerd door de veerkracht van het Oekraïense volk.


Ongeveer 4 miljoen Oekraïners zijn nog steeds intern ontheemd, terwijl 14,6 miljoen, ofwel 40 procent van de bevolking, dringend humanitaire hulp nodig hebben. De erbarmelijke economische omstandigheden eisen een fysieke en emotionele tol van burgers, omdat mensen die ooit de middelen hadden om elkaar te helpen, ontdekken dat ook zij hulp nodig hebben. IsraAID zet zich in om de Oekraïense gemeenschappen te ondersteunen zolang we nodig zijn – niet alleen voor de onmiddellijke behoeften, maar ook op de lange weg naar herstel.”


 

146 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page