top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Jakhals als huisdier? Israëlische studie bewijst dat jakhalzen met mensen kunnen leven


Foto Wikipedia


We kennen allemaal het verhaal van wolven die gedomesticeerd worden en evolueren naar honden. Zou hetzelfde nu kunnen gebeuren met jakhalzen, een andere hondensoort?


Een groep Israëlische onderzoekers die onlangs een nieuwe studie hebben geleid, zegt dat er een goede kans is.


Hun studie, uitgevoerd op de Golanhoogten in het noorden van Israël, onthult de mogelijkheid dat de blootstelling van jakhalzen aan mensen en het geleidelijke verlies van de kenmerken die nodig zijn voor jagen en camouflage, kan leiden tot domesticatie.


Volgens de studie, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports , zijn er verschillende wilde goudjakhalzen gespot die kenmerken van domesticatie vertonen. De dieren werden eerst verdacht van een aparte soort of een jakhals-hond hybride, maar een uitgebreide genetische en morfologische analyse bevestigde dat de dieren voor 100 procent jakhalzen waren.


De wetenschappers zeggen dat een van de eerste tekenen van domesticatie bij wilde dieren een verandering in de kleur van hun vacht is. In de loop van het onderzoek werden in het gebied van de Golanhoogten ten minste vijf jakhalzen ontdekt met een uitzonderlijk lange vacht of met witte vlekken en een rechtopstaande staart.


De bevindingen werden geanalyseerd aan het Shamir Institute for Research in Katzrin door promovendus Ayelet Barash van de Tel Aviv University School of Zoology, onder leiding van Shamir Scientific Director Yaron Dekel en prof. Tamar Dayan, voorzitter van het Steinhardt Museum of Natural History.


Dekel noemde de ontdekking tegen ISRAEL21c 'een wetenschappelijke doorbraak', waar de onderzoekers al jaren aan werken. “Deze bevinding maakte ons sprakeloos. Het lopende genetische, evolutionaire en ecologische onderzoek zal ons in staat stellen meer te weten te komen over dit unieke en nieuwe fenomeen. We staan ​​pas aan het begin van een fascinerende reis.”


Het Israëlische Ministerie van Onderwijs en het Italiaanse Instituut voor Milieubescherming namen ook deel aan het onderzoek.


120 weergaven0 opmerkingen
bottom of page