top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Je gaat dood en je blijft hier niet': Hamas-terroristen laten een dreigende boodschap achter

Omri Ronen met zijn door Hamas vermoorde grootmoeder Nira. Foto Ynet


Omri Ronen, de kleinzoon van de 86-jarige Nira Ronen, die op 7 oktober door Hamas-terroristen in haar huis in kibboets Kfar Aza samen met haar verzorger Angelyn Aguirre werd vermoord, plaatste afgelopen weekend op zijn X-pagina een bericht dat de terroristen achterlieten waar ze werd vermoord. 'Je gaat dood en je blijft hier niet', stond er in het Arabisch, zo begint het artikel in de Engelstalige Ynet.


“Vandaag kwam ik voor het eerst aan in Kfar Aza, bij het huis van mijn grootmoeder die vermoord werd”, schreef hij zaterdag. “Tijdens het bezoek vonden we een brief van de terroristen in haar dagplanner, die in de woonkamer was achtergelaten, waarin het hele verhaal werd verteld. ‘De Izz ad-Din al-Qassam Brigades trokken hier doorheen en verwijderden de zionistische bezetters. Je zult sterven en je zult hier niet blijven'', aldus het volledige bericht.

Het bericht. Foto Ynet


Omri Ronen, een van Nira's twaalf kleinkinderen, slaagde erin haar op de ochtend van 7 oktober te spreken en zij vertelde hem dat er buiten haar huis werd geschoten. "Ik kalmeerde haar. Ik was er zeker van dat iemand haar zou komen helpen, maar er kwam niemand. Wat voor soort menselijke dieren vermoorden een 86-jarige vrouw en haar verzorger?"


Omri, een soldaat in een elite IDF-eenheid, haastte zich met zijn team naar kibboets Nir Oz. Zaterdag, na bijna vier maanden in reservedienst te hebben gediend, bezocht hij voor het eerst het huis van zijn grootmoeder nabij de grens met Gaza.


"We vonden de dagplanner op een tafel in de woonkamer", vertelde hij aan Ynet. "Het is een dagboek waarin ze allerlei dingen heeft opgeschreven die ze moest onthouden. Het was er gewoon. Ik heb een foto gemaakt en die naar Arabischsprekende vrienden gestuurd om voor mij te vertalen. Hun boodschap intimideert ons niet. Mijn opa en oma heeft de kibboets gesticht, en deze plek is van hen en van ons. Het leert ons alleen wie deze moordenaars zijn en wat onze reactie zou moeten zijn.'


In zijn post op X schreef hij: “Het doel van de terroristen was om onze waardigheid te schaden en ons te proberen te degraderen. Ze wilden zoveel mogelijk Israëli’s vermoorden en afslachten. Om ervoor te zorgen dat we niet wilden terugkeren en ons zouden vestigen in gemeenschappen dichtbij aan de grens met Gaza. Onze reactie op Hamas moet doorslaggevend blijven. We moeten nu alle gijzelaars terugbrengen en deze terroristische organisatie elimineren, hoe lang het ook duurt.'


“We moeten al zijn commandanten, aanhangers en collaborateurs voor het gerecht brengen. We moeten alle middelen, financiële middelen en infrastructuur waarover ze beschikken vernietigen en stopzetten”, schreef Omri, en voegde eraan toe: “Tegelijkertijd moeten we alle de zuidelijke gemeenschappen, breid ze uit, ontwikkel ze en koester ze. Zo snel mogelijk."


“We zijn er trots op dat we Israëliërs, zionisten, soldaten en mensen zijn. Wij zullen voor altijd in ons land blijven. En we zullen het met onmetelijke kracht doen. We zullen desalniettemin ons huis en onze gezinnen hier bouwen en doorgaan met het opbouwen van een sterk, welvarend en ontwikkeld land”, voegde hij eraan toe.
557 weergaven1 opmerking

1 Comment


Bas Vossen
Bas Vossen
Feb 06

Hoe vreselijk voor deze heldhaftige jongeman. Het ergst vind ik nog dat zoveel mensen dit soort terreur ondersteunen, en zelfs geholpen worden door grote organisaties. Nu heb ik bedenkingen bij die organisaties en hun motieven. Ik hoop dat alle terroristen uitgeschakeld worden, zo snel mogelijk. Dan kunnen andere arabieren ook weer rustig slapen...

Like
bottom of page