top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Jom Hasjoa Herdenking 2023 in Portugese Synagoge


Screenshot YouTube


Op dinsdag 18 april 2023 (27 Nisan 5783 in de Hebreeuwse kalender) herdenkt de Joodse gemeenschap in Nederland gezamenlijk familie, vrienden en andere dierbaren die tijdens de Sjoa (Holocaust) werden vermoord. De herdenking wordt gehouden namens 34 Joodse organisaties in Nederland.


De plechtigheid begint om 19:00 uur. De Portugese Synagoge is vanaf 18.15 uur toegankelijk.


Deze herdenking wordt al vanaf 1946 georganiseerd en vindt sinds 1966 plaats in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam. In verband met de bouwwerkzaamheden in de Hollandsche Schouwburg ten behoeve van het Nationaal Holocaustmuseum wordt de herdenking ook dit jaar gehouden in de Portugese Synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam.


Het Organisatiecomité Jom Hasjoa en het Joods Cultureel Kwartier tekenen samen voor de organisatie.


Programma

Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam, houdt een korte toespraak. Ook de Ambassadeur van Israël, Modi Ephraim spreekt, evenals vertegenwoordigers van de generatie van Sjoa-overlevenden, mevrouw Tamar Walma-de Vries, en van de jongere Joodse generatie, Michael Vis. Leerlingen van de Joodse Basisschool Rosj Pina zullen kaarsen ontsteken ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

De altijd gewaardeerde bijdrage van rabbijn dr. Awraham Rosenberg is vanzelfsprekend; hij reciteert het Jizkor en Kaddisjgebed. Daniel ten Brink zal het Partizanenlied ten gehore brengen. David Simon, die al vele jaren de presentatie van deze herdenking voor zijn rekening neemt, zal ook nu weer de ceremonie leiden.


120 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page