top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Jongen uit Gaza is de 3.000ste die levensreddende hartoperatie ondergaat in Israël


Amir Yichya Mabchuch, 5, was de 3.000ste patiënt uit Gaza en de gebieden van de Palestijnse Autoriteit die werd behandeld bij Save a Child's Heart in Holon, Israël. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


De vijfjarige Amir Yichya Mabchuch werd onlangs de 3.000ste jongere uit Gaza en de gebieden van de Palestijnse Autoriteit die een gratis levensreddende operatie onderging via Save a Child's Heart in het Wolfson Medical Center in Holon, Israël.


Amir woont in Jabalia, ten noorden van Gaza-stad, met zijn ouders en jongere zus. Hun huisarts ontdekte een hartafwijking als gevolg van een verstopping in een van zijn kransslagaders toen Amir nog maar twee maanden oud was.


"Op die leeftijd begrepen we al dat Amir een operatie nodig zou hebben om het defect te verhelpen", zei zijn moeder, Maha tegen ISRAEL21C.


Door de aandoening was Amir niet in staat om eenvoudige acties uit te voeren. Zelfs een wandeling maken legde een potentieel levensbedreigende druk op zijn hart.


Tijdens een van de frequente controles van Amir werd zijn familie verteld over de Israëlische ngo Save a Child's Heart, die sinds 1995 gratis levensreddende hartoperaties heeft uitgevoerd aan meer dan 6.000 kinderen uit 65 landen, waaronder landen zonder diplomatieke betrekkingen met Israël.


"Toen de dokter ons vertelde dat er een mogelijkheid was voor Israëlische dokters om de gecompliceerde operatie uit te voeren die Amir nodig had, waren we zo blij", zei zijn moeder.


“Iedereen hier in Gaza heeft het erover dat Israëlische artsen de meest professionele ter wereld zijn en dat ze volledig te vertrouwen zijn. De arts heeft ons in contact gebracht met de organisatie en zo zijn we het traject naar een openhartoperatie in gang gezet.”


Amir met zijn vader en grootmoeder voor de operatie. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


Amir werd door zijn vader en grootmoeder naar Israël vergezeld. Zijn openhartoperatie vond plaats op 20 november door een team onder leiding van dr. Hagi Dekel.


De behandeling was een succes en de kleine jongen herstelt nu in het nieuwe Save a Child's Heart Children's Hospital op de Wolfson-campus.


De vijfjarige Amir uit Gaza op de operatietafel bij Save a Child's Heart in Wolfson Medical Center, Holon. Foto met dank aan SACH via ISRAEL21C


“Ik weet dat er altijd spanning is tussen Gaza en Israël, maar dat verandert niets aan het verhaal van mijn kind. Ik vertrouw de Israëlische doktoren en ik weet dat ze het leven van mijn jongen zullen redden”, zei Maha Mabchuch.

157 weergaven1 opmerking

1 Comment


R Thomasson
R Thomasson
Dec 01, 2022

De vraag is of zijn ouders werkelijk blij zijn dat het leven van hun zoontje is door dokters van de vijand gered.

Like
bottom of page