top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kan de volgende Israëlische Unicorn een Arabische oprichter hebben?


Foto via Freepik


De Arabisch-Israëlische sociaal ondernemer Imad Telhami heeft fenomenaal succes gezien van de klantenservicecentra van Babcom die hij en partner Dov Lautman hebben opgericht om Arabische vrouwen en mannen in het noorden, zuiden en Jeruzalem in dienst te nemen.


Babcom ("Your Door" in het Arabisch) heeft nu 5.000 mensen in dienst die uitbestede diensten leveren, waaronder callcenters en softwareontwikkeling, aan Israëlische bedrijven. In 2018 heeft de Harvard Business School een casestudy over Babcom in haar curriculum opgenomen.


Maar Telhami kreeg steeds meer problemen toen hij opmerkte dat er geen Babcom-klantbedrijven waren die eigendom waren van of beheerd werden door Arabieren.


Dus bundelde hij in 2014 zijn krachten met durfkapitalisten Chemi Peres van Pitango en Erel Margalit van JVP om Takwin Ventures op te richten , het enige durfkapitaalbedrijf in Israël dat zich toelegt op investeringen in startups met ten minste één Arabisch-Israëlische medeoprichter.


Sinds 2015 hebben de Takwin 1- en Takwin 2-fondsen 10 beginnende startups financiële steun, kantoorruimte, onderzoekshulp en verbindingen met professionele netwerken gegeven.Angsten en obstakels

"Toen ik via Babcom op het punt kwam om 1.000 mensen in dienst te nemen, vroeg ik me af waarom er niet veel Arabische bedrijven waren die hetzelfde konden doen", vertelt Telhami aan ISRAEL21c.


Imad Telhami. Foto Dina Telhami via ISRAEL21c


"Waarom maken we geen deel uit van de Israëlische startup-natie?"


Arabieren vormen 21 procent van de bevolking en minder dan 2 procent van de hightech beroepsbevolking. Zeer weinigen zijn oprichters.


Uit het onderzoek van Telhami bleek dat Arabische Israëli's niet lager opgeleid zijn dan Joodse Israëli's, maar dat ze veel vaker in de gezondheidszorg terechtkomen - zeker een noodzakelijke en waardige carrièrekeuze - dan dat ze hightech startups oprichten.


“Ik realiseerde me dat Arabieren niet betrokken kunnen zijn bij startups omdat ze niet weten hoe ze groot moeten dromen, of omdat ze bang zijn om groot te dromen. En je moet de moed hebben om groots te dromen om een ​​bedrijf op te bouwen”, zegt Telhami.


“Ze voelen zich slachtoffer en ik heb altijd gezegd dat het tegenovergestelde van een ondernemer een slachtoffer is. Een ondernemer kan niet denken als een slachtoffer.”


Telhami identificeerde vijf specifieke obstakels:


1. Faalangst ("voor Arabieren wordt falen gelijkgesteld met schaamte en nemen daarom geen risico's") ;

2. Angst voor de regering ("ze denken dat de regering niet zal toestaan ​​dat Arabieren iets anders zijn dan tweederangsburgers, dus waarom zou je hard werken?");

3. Angst voor het bankwezen en het afsluiten van zakelijke leningen;

4. Gebrek aan ondernemerssuccesverhalen als inspirerende modellen;

5. Gebrek aan professionele netwerkmogelijkheden, deels omdat Arabische burgers meestal ver van de hightechcluster in centraal Israël wonen en deels omdat ze geen verplichte militaire dienst hebben waar Israëli's waardevolle contacten leggen voor hun toekomst.

We moeten alles zijn

Telhami besloot al deze problemen tegelijk aan te pakken.


"Ik bedacht het concept van Takwin om mensen te helpen zich geen slachtoffer te voelen", zegt hij. Takwin is Arabisch voor 'ontstaan'.


"Chemi Peres en Erel Margalit waren dol op het idee, dus sloten ze zich bij mij aan als partners en toen vonden we Itzik Frid om onze CEO te worden, om onze droom waar te maken."


Takwin geeft portfolio-startups “alle infrastructuur om hun eigen bedrijf op te bouwen. Wij zijn een VC, een incubator en een accelerator. Wij zijn hun adviseurs, adviseurs, investeerders en verbinding met netwerken”, zegt Telhami.


"We moeten alles zijn, anders kunnen we onze ondernemers niet succesvol maken."


Fadi Swidan, vicepresident marketing en bedrijfsontwikkeling van Takwin, sprak met een Amerikaanse delegatie van Stanford, Harvard, Kellogg, MIT en andere vooraanstaande business schools. Foto met dank aan Takwin via ISRAEL21c


Vandaag, zelfs in een onzekere economie waar fondsenwerving moeilijk is, ziet Telhami zijn droom uitkomen.


Het in Haifa gevestigde Takwin Ventures werd door Early Stage Magazine gerangschikt als het beste Israëlische startfonds voor fintech-startups in 2022.


Onder de portefeuillebedrijven van Takwin zijn er verschillende waarin Telhami en Frid, nu de beherende partner, unicorn potentieel zien.


Samen zijn we sterker

"Al onze portefeuillebedrijven zijn opgericht door vooraanstaande Arabische Israëli's, sommige door een mix van Arabieren en Joden, en ze hebben allemaal zowel Arabische als Joodse Israëli's in dienst", zegt Frid.


Velen worden geleid door Joodse Israëli's omdat ze meer ervaring hebben, maar we zien meer Arabische Israëli's die ervaring opdoen en groeien als geweldige ondernemers."


Frid benadrukt dat 'Israëlisch' een essentieel onderdeel is van de identiteit van elke Arabische ondernemer.


“Het zijn Israëli's, zoals ik een Israëliër ben. Ze hebben de ambitie en hebben gewoon iemand nodig om ze op de catwalk naar succes te zetten.”


Succesverhalen bouwen

Telhami, die katholiek is, wijst erop dat Israëlische Arabieren niet monolithisch zijn. “Er zijn moslims, druzen, christenen, bedoeïenen en Circassiërs, net zoals er vele soorten Joodse Israëli's zijn. Ik zet graag iedereen bij elkaar, omdat ik geloof dat we samen sterker en beter zijn.”


Via Takwin wil hij in nog eens 10 tot 20 ondernemers investeren.


“We willen de Arabische gemeenschap en de wereld bewijzen dat Arabieren in Israël in staat zijn om hun eigen bedrijven op te bouwen en eenhoorns te maken, precies zoals Joden dat kunnen. We willen dit glazen plafond boven het hoofd van de Arabier doorbreken door succesverhalen op te bouwen”, zegt Telhami.
78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page