top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kanker-immunotherapiepil zou aan de horizon kunnen zijn


Met de klok mee van linksboven: Prof. Helena Florindo van de Universiteit van Lissabon, Prof. Ronit Satchi-Fainaro en Dr. Rita Acúrcio van de Universiteit van Tel Aviv, en Prof. Rita Guedes van de Universiteit van Lissabon. Foto door Eric Sultan/Universiteit van Lissabon


Immunotherapie — het activeren van het immuunsysteem om kanker te bestrijden — is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de wereld van de kankerbehandeling. Maar het is nog steeds geen wondermiddel en wetenschappers hebben gewerkt aan het verbeteren van de afgifte en werkzaamheid ervan.


Een recente doorbraak door Israëlische en Portugese wetenschappers zou kunnen resulteren in immunotherapie tegen kanker in een pil vorm waarvoor geen ziekenhuisopname of intraveneuze injectie nodig is, zou goedkoper zijn en zou ook andere voordelen kunnen bieden.


Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en de Universiteit van Lissabon, in Israël geleid door prof. Ronit Satchi-Fainaro, hoofd van het centrum voor kanker biologisch onderzoek en het laboratorium voor kankeronderzoek en nanogeneeskunde aan de medische faculteit van TAU, ontwikkelden een synthetisch molecuul dat veel magnitudes kleiner dan zelfs de meest geavanceerde immunotherapie-antilichamen.


Door de kleine omvang kan het molecuul doordringen en minder toegankelijke en minder blootgestelde delen van solide tumoren bereiken.


Bovendien, in tegenstelling tot traditionele immunotherapie-antilichamen, die het moeilijk hebben om de harde zuurgraad van het darmkanaal te overleven, zijn de nieuwe moleculen "speciaal ontworpen om veerkrachtig te zijn en niet af te breken in de darm, wat de opwindende mogelijkheid opent om ze oraal toe te dienen, ” legt Satchi-Fainaro aan ISRAEL21C uit.


De meeste medicijnen voor immunotherapie moeten door bloedvaten reizen om de tumor te bereiken. De nieuwe kleine moleculen kunnen door diffusie hun weg naar het doel vinden zonder dat ze de "weg" van bloedvaten nodig hebben.


De kleine synthetische moleculen zouden ook veel goedkoper zijn om op grote schaal te produceren dan de huidige biologische geneesmiddelen voor immunotherapie, waardoor mogelijk veel meer mensen toegang krijgen tot immunotherapie.


"We hebben het kleine molecuul al gesynthetiseerd met eenvoudige apparatuur, in korte tijd en tegen een fractie van de kosten", merkt Satchi-Fainaro op.


Patiënten toestaan ​​om het medicijn thuis oraal in te nemen, zal ook de prijs verlagen door ziekenhuiskosten te elimineren


Zoals beschreven in Journal for ImmunoTherapy of Cancer, heeft het team het molecuul zowel in vitro als op een menselijke tumor getest in een speciaal laboratoriummodel, maar nog niet met echte patiënten. Een commercieel product laat nog jaren op zich wachten, omdat verdere ontwikkeling en testen op mensen nodig zijn.


Het huidige onderzoek werd ondersteund door Fundação para a Ciência e a Tecnologia, Ministério da Ciência, Tecnologia e Ensino Superior (FCT-MCTES), het Israëlische ministerie van Volksgezondheid, La Caixa Foundation, Liga Portuguesa Contra o Cancro, de ERC, de Israel Science Foundation, de Melanoma Research Alliance, de Israel Cancer Research Fund Professorship Award en de Morris Kahn Foundation.
81 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page