top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kleine proef met Israëlisch medicijn toont belofte voor de behandeling van leverziekte Fibrose


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een Israëlisch medicijn is veelbelovend gebleken voor de behandeling van leververvetting, een veel voorkomende aandoening waarvoor er geen door de Amerikaanse Food and Drug Administration goedgekeurde medische therapie is.


Het in Tel Aviv gevestigde Galmed Pharmaceuticals heeft zojuist aangekondigd dat de eerste resultaten van de fase 3-studie voor zijn medicijn Aramchol, het product van meer dan 20 jaar werk, positieve resultaten hebben opgeleverd.


De resultaten zijn van 16 patiënten, die allemaal fibrose hadden, dat wil zeggen abnormaal grote hoeveelheden littekenweefsel in de lever, wat optreedt in de gevorderde stadia van de ziekte.


Ze maakten deel uit van een open-labelonderzoek - onderzoek waarbij medisch personeel en patiënten wisten welk medicijn ze kregen - waaruit bleek dat fibrose minder vorderde bij 15 van de 16 patiënten die deelnamen dan bij de gemiddelde patiënt. Deze studie is een onderdeel van de fase 3-test, waarbij in totaal 150 mensen betrokken zijn.


"Vette leverziekten evolueren naar fibrose en dit is een probleem omdat je dan leverfalen of een verhoogd risico op sterfte kunt krijgen. Daarom is het vertragen van de voortgang van fibrose de heilige graal om de ziekte aan te pakken," vertelde Allen Baharaff, president en CEO van Galmed, aan The Times of Israel.


"We zijn enthousiast omdat we erin zijn geslaagd om fibrose op een dramatische manier om te keren."


Leverfibrose wordt gemeten in vier fasen en uit het onderzoek bleek dat de helft van de patiënten die Aramchol kregen, met één of meer fasen verbeterde. In niet-gerelateerde onderzoeken waarbij patiënten werden onderzocht die niet werden behandeld, vertoonde slechts 10% tot 20% een vergelijkbare verbetering.


Baharaff zei dat hij verwacht volgend jaar een dubbel onderzoek met 1.000 patiënten te starten en hoopt dat het medicijn in 2024 door de FDA zal worden goedgekeurd.113 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page