top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Kroongetuige in proces tegen Netanyahu; "ik vloog naar Cuba voor specifiek merk sigaar"


Hadas Klein komt in de rechtbank aan. Screenshot YouTube


Sara Netanyahu, de vrouw van voormalig premier Benjamin Netanyahu, zou naar verluidt hebben geprobeerd Hadas Klein, een assistent van tycoon Arnon Milchan, ertoe te brengen haar getuigenis aan de politie in te trekken, getuigde Klein dinsdag.


Klein nam het standpunt in als onderdeel van de hoorzitting in zaak 1000 (de Illegal Gifts Affair) tegen de oud-premier. Ze getuigde in de rechtbank van Jeruzalem over de connectie tussen Netanyahu en miljardairs Milchan en James Packer


Tijdens haar eerste dag van getuigenis voor de rechtbank van Jeruzalem, beschreef Klein dat ze het kanaal werd voor een nooit eindigende levering van premium sigaren en champagne aan de Netanyahu's, goederen waarvan ze zei dat ze niet vrijwillig door Milchan of Packer werden aangeboden, maar rechtstreeks werden aangevraagd door de ex-premier en zijn vrouw.


Haar getuigenis is van groot belang omdat het de verdediging van Netanyahu ondermijnt dat hij slechts geschenken van een vriend aannam en dat hij zich ook niet bewust was van de omvang van de geschenken, aldus The Times of Israel.


In Case 1000 zou Netanyahu tussen 2011 en 2016 NIS 267.254 ($ 75.800) aan sigaren en NIS 184.448 ($ 52.300) aan champagne hebben ontvangen van Milchan. Sara Netanyahu zou in dezelfde periode voor NIS 10.900 ($ 3.100) aan sieraden van hem hebben ontvangen.


Hij en zijn gezin ontvingen van 2014-2016 ook nog eens NIS 229.174 ($ 65.000) aan champagne en sigaren van Packer.


Klein zei dat Packer van Netanyahu hield, en hij zei: "Netanyahu is de meest indrukwekkende man ter wereld." Ze zei dat Packer onder de indruk was toen Netanyahu hem voorstelde aan de toenmalige Mossad directeur Yossi Cohen en besprak om de twee met elkaar te verbinden.


Klein getuigde dinsdag over hoe sigaren en champagne uit Milchan werden doorgegeven aan Netanyahu, vaak via de verschillende assistenten van de premier.


Ze besprak een geval waarin Netanyahu rechtstreeks eiste dat Milchan of Packer werk zou vinden voor een medewerker van hem. Toen Klein zei dat het moeilijk zou zijn omdat ze minder werknemers in Israël hadden, zei Netanyahu dat ze Packer uit Australië moest laten overvliegen om hem persoonlijk te ontmoeten om te bespreken of ze de medewerker daar een baan zou kunnen vinden.


In een ander geval zei Klein dat Netanyahu haar had verteld dat Milchan moest kalmeren over hoelang het duurde om een ​​speciaal visum voor hem te krijgen om in de VS te verblijven en te reizen. Volgens de aanklacht hebben Milchan en Klein in december 2013 en 2014 herhaaldelijk een beroep gedaan op de toenmalige premier om hem te helpen een lange visumverlenging voor de VS te krijgen.


Tijdens de hoorzitting van dinsdag, de eerste voor Case 1000, zei Klein dat ze persoonlijk champagne en sieraden aan de Netanyahu's had bezorgd, waarbij ze opmerkte dat Milchan de sigaren vaak zelf zou bezorgen als hij een ontmoeting had met de toenmalige premier.


Ze beschreef specifiek de constante druk en eisen van het paar, inclusief persoonlijke telefoontjes van Netanyahu zelf met het verzoek om een ​​specifiek merk sigaar dat moeilijk te verkrijgen was.


Ze beschreef talloze gevechten met hen beiden toen ze niet de gewenste geschenken kregen. Op een gegeven moment dreigde Klein te stoppen met werken voor Milchan als hij Sara er niet toe zou krijgen te stoppen met het verzenden van haar sms'jes, wat ze als intimidatie beschouwde.


In een andere anekdote herinnerde Klein zich dat Milchan de geschenken beu was en haar vertelde Sara te vertellen dat ze moesten stoppen met het geven van de geschenken of het aantal ervan moesten verminderen; dit was vooral een punt van zorg omdat hun accountant de wettigheid van dit alles in twijfel trok, aldus The Jerusalem Post.


Klein gaf een voorbeeld van hoe de Netanyahu's het geven van geschenken geheim wilden houden. Ze zei dat Sara altijd had gezegd dat de geschenken in grote ondoorzichtige dozen moesten worden gegeven.


Met trillende stem getuigde Klein in tranen hoe Sara haar had beschuldigd van het stelen van Milchans geld in een poging de aankopen van de sigaren en champagne terug naar Klein te leiden.


Ze zwoer op het graf van haar vader en in de naam van haar zieke moeder dat ze hun waarden van het vertellen van de waarheid had gevolgd.


Klein beschuldigde Sara ervan alle grenzen te overschrijden en haar onder druk te zetten om niet mee te werken met de politie.


Ze zei dat voormalige collega's haar hadden verteld dat Milchan haar zou ontslaan zodra het proces voorbij is en dat hij alleen maar wachtte tot ze zou getuigen om beschuldigingen van intimidatie van getuigen te voorkomen.


Klein verteld ook dat Netanyahu Cohiba 56 sigaren van Milchan had aangevraagd, maar dat ze alleen de Cohiba 54 had kunnen bemachtigen. Ze zei dat een woedende Netanyahu hierover bij Milchan had geklaagd.


Klein zei tijdens een persoonlijke reis die ze naar Cuba maakte, ze probeerde de ongrijpbare Cohiba 56 voor Netanyahu te vinden, maar het mocht niet baten.


Bij een andere gelegenheid zei Klein dat Sara haar had gevraagd champagne te bezorgen in de residentie van de premier in Jeruzalem aan de vooravond van de Pesach-vakantie.


Klein zei dat ze aanvankelijk probeerde de bezorging te vermijden, omdat ze 40 mensen ontving voor de Seideravond. Toen Milchan haar echter belde en zei dat hij een telefoontje van Sara had gekregen over het verzoek, zei Klein dat ze geen andere keus had dan naar Jeruzalem te reizen om de champagne te bezorgen.


De getuigenis van Klein gaat voorlopig nog door, zal eind juli worden onderbroken en begin september weer worden voortgezet.
103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page