top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Lichamen op een oud kerkhof, waarschijnlijk bedekt met bijenwas

Ruïnes van Horvat Tevet in de Jizreëlvallei. Foto Omer Sergi via ISRAEL21c


Archeologen hebben in de Israëlische Jizreëlvallei een begraafplaats uit de vroege ijzertijd geïdentificeerd die dateert uit de monarchie van de Bijbelse koning David, meer dan 3000 jaar geleden, stelt ISRAEL21c.


De oude begraafplaats, vlakbij de moderne stad Afula, ligt naast Horvat Tevet , een dorp waar tussen 2011 en 2019 vijf archeologische opgravingen zijn uitgevoerd.

Dit is hetzelfde dorp waar wetenschappers onlangs geomagnetische velddateringen gebruikten om Bijbelse verslagen van Egyptische, Aramese, Assyrische en Babylonische militaire campagnes tegen de koninkrijken Israël en Juda te verifiëren. Op de plek werd ook een monumentaal koninklijk huis ontdekt.

Aardewerkvaten gevonden in een tempel uit de late bronstijd in Horvat Tevet. Foto door Omer Sergi via ISRAEL21c


Volgens een nieuw artikel gepubliceerd in het American Journal of Archaeology zijn minstens 25 ondiepe graven uit de IJzeren I-periode (11e-10e eeuw v.Chr.) de nieuwste vondsten die zijn onthuld.


Het onderzoeken van de inhoud van de graven “werpt licht op de sociale complexiteit, economie en begrafenisrituelen van een plattelandsgemeenschap in de Jizreëlvallei in de periode tussen de ineenstorting van de Egyptische overheersing in Kanaän en de vorming van het vroege monarchale Israël.”


De begraafplaats werd voor het eerst ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor infrastructuurprojecten in 2018.


Op de begraafplaats vonden ze keramische vaten met sporen van bijenwas die mogelijk gesmolten waren en over de lijken gegoten.

Begrafenisoffers op de begraafplaats naast Horvat Tevet. Foto door Omer Sergi via ISRAEL21c


Eén skelet was gekleed in linnen stof dat waarschijnlijk in het nabijgelegen Beit She'an was geproduceerd, en droeg vier enkelarmbanden. Uit chemische analyse van de enkelbanden bleek dat het metaal afkomstig was uit de kopermijnen van Timna , in het zuiden bij Eilat.


Over het algemeen geven de overblijfselen echter aan dat het niet goed ging met de gemeenschap.

Algemeen overzicht van de Horvat Tevet-site. Foto door Omer Sergi via ISRAEL21c


De archeologen speculeren dat de mensen die hier zijn begraven inwoners van Horvat Tevet waren rond de tijd dat dit Kanaänitische dorp van eigenaar veranderde van de Egyptenaren in de Israëlieten. Het is niet duidelijk of het Hebreeën waren of leden van andere lokale stammen die in het gebied woonden.

342 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page