top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Likud wil de nieuwsafdeling van de publieke omroep sluiten: "is te links"


Zodra er een regering is gevormd is de Likud partij van Benjamin Netanyahu van plan de nieuwsafdeling van de publieke omroep te sluiten omdat ze die "te links en te vijandig vinden", aldus een bericht van Channel 12 zondagavond.


De onderdelen die scripted programmering en documentaires maken kunnen echter intact blijven, aldus het bericht.


Kan kwam in 2017 in de ether na een lange wetgevende strijd om de oude publieke omroep, de Israel Broadcasting Authority, te sluiten en te vervangen.


Destijds was de toenmalige premier Benjamin Netanyahu – die ook jarenlang minister van Communicatie was – fel gekant tegen de oprichting van Kan, omdat hij het als te links en moeilijk te controleren beschouwde, aldus The Times of Israel.


Likud Knesset lid Miri Regev, een voormalig minister van Cultuur die naar verwachting ook minister in de volgende regering zal worden, zei tijdens een hoorzitting in de Knesset in 2016 over de kwestie: “Wat is het nut van een openbare omroep als we er geen controle over hebben? Waarom zouden we het geld inleggen als ze gaan uitzenden wat ze willen?


De Likud zei in een reactie dat de kwestie niet aan de orde is gekomen tijdens de coalitieonderhandelingen.


De laatste keer dat het onderwerp op de agenda stond, barstte het los en gingen bezorgde burgers zelfs protesteren tegen de sluiting van het bedrijf. Voor het huis van de premier in Jeruzalem werd onder meer een demonstratie georganiseerd van zo'n 200 mediamensen, en burgers. De demonstranten scandeerden: "Burgers van Israël zullen niet toestaan ​​dat de Israëlische omroep wordt geëlimineerd", en andere leuzen tegen de regering, waaronder: "Bibi - dat is het!" en "mislukte regering".


Yesh Atid Knesset lid Moshe Tur-Paz noemde de stap een "eerste les in de school van dictators: verzwak de poortwachters, leg de media het zwijgen op, verklein het rechtssysteem en snoer mensen de mond".


Tur-Paz voegde eraan toe dat “de regering-Netanyahu nog niet eens is opgericht, maar de oorlog voor democratie is al begonnen. We zijn hier en we gaan nergens heen.”


Ondertussen tweette Likud Knesset lid Shlomo Karhi dat hij niet bekend was met een dergelijk plan, maar het is een zet die hij steunt.


"Er is geen reden om een ​​publieke omroep voor bijna NIS 1 miljard per jaar te blijven financieren", schreef hij. "Kan sluiten is nog maar het begin, daarna is Army Radio aan de beurt."

74 weergaven1 opmerking

1 opmerking


lewinlea050
28 nov. 2022

Het einde van onze democratie!

Like
bottom of page