top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Londense tentoonstelling richt zich op de vaak 'onderbelichte' nazi-dodenmarsen


Screenshot YouTube


Het is beschreven als de “laatste moorddadige uitbarsting” van het Derde Rijk. In de laatste maanden en weken van de Tweede Wereldoorlog evacueerde de SS haar uitgebreide netwerk van concentratiekampen en dwong honderdduizenden gevangenen tot dodenmarsen.


Het exacte aantal van degenen die zijn omgekomen is onmogelijk te kwantificeren. Velen stierven langs de kant van de weg van uitputting op routes die soms honderden kilometers door het steeds kleiner wordende gebied van Hitler-Duitsland slingerden. Anderen werden eruit geplukt en neergeschoten door bewakers toen ze achterop raakten of werden vermoord in schijnbaar willekeurige moorden.


Maar, zo blijkt uit een nieuwe tentoonstelling in de Wiener Holocaust Library in Londen, is deze laatste daad van nazi-wreedheid vaak een 'over het hoofd gezien en onderbelicht' aspect van de Holocaust.


Waarschuwing: de video kan voor sommigen schokkend zijn!!


De nieuwe tentoonstelling van de bibliotheek laat zien hoe forensisch en ander bewijsmateriaal over de dodenmarsen is verzameld sinds het einde van de Holocaust. Het beschrijft hoe onderzoekers en anderen probeerden de routes van de dodenmars te herstellen - en degenen die ze niet overleefden. Inspanningen om de dodenmarsen te analyseren en te herdenken gaan door tot op de dag van vandaag.


Veel van deze chaotische en brute evacuaties werden door degenen die ze doorstonden bekend als 'dodenmarsen'. Ze vormen het laatste hoofdstuk van de nazi-genocide.


Je kunt nu meer dan zestig ooggetuigenverslagen bekijken van degenen die de nazi-dodenmarsen hebben meegemaakt en overleefd op de nieuwe digitale bron van de bibliotheek, Getuigen van de waarheid .


Houd er rekening mee dat toegang tot de bibliotheek alleen is toegestaan ​​voor degenen die vooraf hebben gereserveerd. U kunt tickets hier vooruit bestellen. Houd voor uw bezoek rekening met onze COVID-19-openingstijden en gezondheids- en veiligheidsmaatregelen , waaronder het dragen van een gezichtsbedekking.


143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page