top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Met de economie zijn er altijd cycli' zegt een van de pioniers van de venture-wereld in Israël


Foto met dank aan Uri Adoni


Als je hebt opgelet, of misschien zelfs als je dat niet hebt gedaan, weet je zeker dat de markten het momenteel niet zo goed doen. Er zijn ontslagen, meer terughoudendheid bij investeerders om kapitaal in te zetten, en als gevolg daarvan hebben veel bedrijven moeite om het licht aan te houden.


ISRAEL21C had de kans om te gaan zitten met Uri Adoni, een van de pioniers van de venture-wereld in Israël om de markten te bespreken, samen met vele andere onderwerpen.


Uri is een algemene partner bij Sanara Capital , een vervolgfonds voor Sanara Ventures , een incubator-VC die wordt ondersteund door Philips en Teva.


Deel alstublieft uw achtergrondverhaal en hoe u terecht bent gekomen waar u professioneel bent.


In de jaren 90 was ik partner bij een van de toonaangevende reclamebureaus in Israël. Ik herinner me levendig de eerste keer dat ik kennismaakte met internet, lang geleden in 1995, en het verbaasde me gewoon... Het was alsof iemand voor mij een venster naar de toekomst opende.

Later vertelde ik mijn partners bij het bureau dat ik geloof dat deze nieuwe media een revolutie teweeg kunnen brengen in de reclamewereld, en dat we de kansen die het met zich meebrengt moeten aangrijpen, maar ook op onze hoede moeten zijn voor de dreiging...


We openden een online afdeling, maar het was meer een kleine bijzaak en ik vond het te weinig gezien de kans.


Ik besloot het bureau te verlaten en me te concentreren op deze nieuwe en opwindende media. Een van mijn partners vertelde me destijds: "Je bent gek, dit internetding zal nooit aanslaan." Tot op de dag van vandaag, elke keer dat we elkaar ontmoeten, lacht hij zichzelf daarom uit.


Nadat ik het bureau had verlaten, ging ik naar MSN Israël. Ze waren op zoek naar mensen die geloofden in deze nieuwe media, internet genaamd.


Een jaar later werd ik CEO en heb ik het bedrijf bijna zeven jaar geleid. Het was een fascinerende tijd en een geweldige "managementschool" om voor zo'n geweldig Amerikaans Amerikaans bedrijf te werken.


Tijdens mijn tijd bij Microsoft had ik de kans om verschillende startups te ontmoeten en te assisteren die partnerschappen wilden opbouwen en met Microsoft wilden samenwerken.


Ik hield van de interactie met de oprichters en de startups, en nadat ik mijn baan bij Microsoft had voltooid, besloot ik dat ik me daarop wilde concentreren.


Bij JVP had ik de kans om duizenden startups te ontmoeten en in een flink aantal van hen te investeren.


Omdat het een in Jeruzalem gevestigd fonds is, was een deel van ons werk het bouwen en ontwikkelen van het Jeruzalemitische hightech-ecosysteem, samen met de andere in Jeruzalem gevestigde belanghebbenden, en JVP speelde een zeer belangrijke rol daarbij.


Na 13 jaar bij JVP te hebben gewerkt, werkte ik ongeveer twee jaar in Miami, waar ik een in de VS gevestigd bedrijf assisteerde bij het bouwen en ontwikkelen van het hightech-ecosysteem daar - het "exporteren" van het hightechmodel uit Jeruzalem waarvan bewezen was dat het zeer effectief was .


Als onderdeel van mijn werk daar, werd ik blootgesteld aan veel startups en innovaties op het gebied van gezondheidstechnologie in deze ruimte, en besloot dat dit het volgende is waar ik me op zou willen concentreren.


En dus, twee jaar geleden, sloot ik me aan bij Assaf Barnea van Sanara Ventures, om een ​​nieuw fonds te lanceren genaamd Sanara Capital.


Wat zijn enkele trends die je hebt zien veranderen in de technische wereld tijdens je lange carrière in ondernemingen?


1. De marktbehoefte begrijpen voordat de technologie wordt ontwikkeld. Jarenlang begonnen Israëlische startups hun reis met het ontwikkelen van een unieke en innovatieve technologie, en pas daarna stelden ze vragen als "Waar is het goed voor?" of “Op welke markt moeten we ons richten?” of "Wat zou de beste toepassing zijn voor deze technologie?"

Veel bedrijven hebben gefaald vanwege hun gebrek aan inzicht in de markt waarop ze zich zouden moeten concentreren en het gebrek aan product-markt-fit.


Dit is drastisch veranderd. In de meeste gevallen vandaag, wanneer u ondernemers ontmoet, hebben ze meestal geweldige antwoorden wanneer ze worden gevraagd naar de toepassing, de markt, hun concurrentie en go-to-market-strategie. Natuurlijk ontwikkelen de meesten nog steeds een unieke en innovatieve technologie, maar met de vinger aan de pols van de markt.


2. Het belang van een geweldig team. In het verleden waardeerden veel ondernemers het belang van het oprichtende team en het managementteam van het bedrijf niet genoeg. Ze waren bereid een compromis te sluiten over de ervaring, de professionaliteit en de diversiteit van het team, in de overtuiging dat als de technologie goed is, het elk probleem in het managementteam zal oplossen.

Velen van hen kregen ongelijk. Dat is veranderd. Steeds meer ondernemers besteden veel tijd aan het zoeken naar de juiste medeoprichter of directielid en sluiten geen compromissen totdat ze de juiste match hebben gevonden.


Aangezien een van de belangrijkste dingen voor elke VC bij het kijken naar een bedrijf de kracht van het team is, is dit een zeer goede trend omdat het de kansen van het bedrijf om kapitaal aan te trekken vergroot.


3. Een hoog urgentiegevoel om de markt te bereiken. In het verleden namen veel ondernemers de tijd voor hun go-to-market en besteedden ze veel tijd aan het ontwikkelen van de technologie en het perfectioneren ervan met steeds meer functies voordat ze naar de markt gingen en potentiële klanten of strategische partners benaderden.

Naarmate de tijd verstreek, realiseerden veel startups zich dat het niet per se het beste product is dat de markt wint, maar in veel gevallen is het de eerste die de markt bereikt en zichzelf de disruptie en de nieuwe propositie opeist.


Steeds meer ondernemers praten tegenwoordig met de markt parallel aan de ontwikkeling van het product, ontvangen feedback en bouwen hun pijplijn op terwijl het product wordt ontwikkeld.


In sommige gevallen kan een potentiële klant of een strategische partner fungeren als ontwerppartner en sterk betrokken zijn bij het vormgeven van het product.


De markten zijn momenteel niet mooi. Wat zijn uw gedachten over hoe dit de technische wereld zal beïnvloeden? Ben je bezorgd?


De geschiedenis van de economie leert ons dat er cycli waren en er altijd zullen zijn. Soms als we ons midden in een storm bevinden, hebben we de neiging om het te vergeten, maar dat zouden we niet moeten doen.


Van nature ben ik altijd optimistisch, en aangezien ik geloof dat we nog in de begindagen van tech staan, zijn er nog eindeloze kansen voor nieuwe bedrijven, innovatieve technologieën en disruptieve proposities.


Hightech was vroeger een heel specifieke sector. Tegenwoordig heeft bijna elke denkbare sector, naast de traditionele sectoren van bedrijfssoftware, cyberbeveiliging en dergelijke, een technologische ontwikkeling en innovaties die de sector veranderen: gezondheidstechnologie , voedseltechnologie , fintech , prop-tech , schone technologie , ed tech , sports tech , insure-tech , ag-tech , mobility tech - om er maar een paar te noemen.


Hightech is niet langer een vertical, het is overal en raakt elke industrie. Corporates beseffen dat als ze nieuwe technologieën niet omarmen, ze het voortbestaan ​​van het bedrijf op het spel zetten.


Technologie is geen nice-to-have meer, het is een must-have, en er zijn nogal wat voorbeelden van bedrijven die verdwenen zijn omdat ze deze aanpak niet snel genoeg hadden overgenomen.


Dus in dat perspectief ben ik er een groot voorstander van dat de toekomst rooskleurig is voor innovatieve technologie gerelateerde bedrijven.


Waar let je op als je gaat beleggen?


We zoeken meestal naar drie hoofdzaken:


1.Een geweldig team, met daarin getalenteerde mensen die vooral naar de markt weten te luisteren.


Ze moeten echte passie hebben voor wat ze doen, en ze moeten een hoge mate van overtuiging hebben dat zij degenen zijn die de verandering zullen leiden in de markt waarop ze zich richten. Ze moeten een hoog gevoel van urgentie hebben en weten hoe ze snel moeten reageren wanneer dat nodig is. Bovendien moeten ze leuk zijn om mee samen te werken en een eerlijke dialoog kunnen voeren als dingen niet goed gaan. Het is een lange rit, met veel ups en downs, en je zou echt goede relaties moeten hebben om het samen te overwinnen.


2. Een groeiende markt die nog niet rommelig is of gedomineerd wordt door andere spelers.


Het kan een nieuwe markt zijn, of een innovatie die de bestaande oplossingen in de markt volledig verstoort. Een markt die, als het bedrijf zijn kaarten goed speelt, een reëel potentieel heeft om de categorieleider te worden. Als de markt al rommelig is, of een paar bedrijven heeft die hem domineren, en de startup geen volledig nieuwe en ontwrichtende propositie brengt, heeft het geen zin om erin te investeren.


3. Een uniek product dat beantwoordt aan een reële marktbehoefte (een must-have) en een voorsprong heeft op zijn concurrenten.


Het bedrijf moet een aanzienlijk concurrentievoordeel hebben dat het de tijd geeft die het nodig heeft voordat zijn concurrenten de achterstand inlopen. Gedurende deze tijd zou de markttractie moeten kunnen vestigen, en bij voorkeur marktdominantie over potentiële concurrenten. In veel gevallen zal het concurrentievoordeel komen van technologische superioriteit, en dus kan het een aanzienlijk voordeel zijn om een ​​innovatieve en unieke technologische oplossing te hebben.


Een startup moet echter altijd onthouden dat het succes van een bedrijf niet alleen gebaseerd is op zijn technologie, maar op vele andere factoren, zoals het product, de go-to-market, de distributiekanalen, de prijsstelling en nog veel meer.


Waar beleg je niet in en waarom?


We investeren niet in pure bio-bedrijven. Dit is niet onze expertise, en het is een ander spel in termen van de grootte van de cheques, de gemiddelde investeringsperiode en de time-to-exit.


Wat is volgens u de belangrijkste bijdrage aan het succes van Israël in de technologiesector?


Men kan denken aan een lange lijst en vele factoren die het succes van Israëlische technologie verklaren, zoals het levendige ecosysteem, de rol van het leger bij de groei van technologisch talent, de inzet en steun van de overheid, de kracht van de Israëlische academische wereld, de aanwezigheid van veel multinationale ondernemingen in Israël, de beschikbare meertraps financiering en andere.


Maar deze waren ook in andere landen te vinden, en ze zijn niet zo succesvol als Israël. Dus mijn overtuiging is dat je dit allemaal nodig hebt, maar bovenal is het enige dat Israël echt onderscheidt, de ondernemerscultuur, en daarbinnen de Israëlische chutzpah (ik heb er toevallig een heel boek over geschreven.


Het is de positieve kant van chutzpah die ondernemers in staat stelt de status-quo en bestaande oplossingen uit te dagen en nieuwe en innovatieve producten te bedenken die industrieën ontwrichten en traditionele categorieleiders uitdagen.


Wat zijn de top 3 technologieën waar je het meest enthousiast over bent?


Natuurlijk zijn er veel meer dan drie technologieën waar ik enthousiast over ben, maar als ik er maar drie moet kiezen:


Kwantumcomputers

Er worden ongeveer 2,5 triljoen bytes aan gegevens per dag gecreëerd... een triljoen is 1.000.000.000.000.000.000. Om een ​​concreter voorbeeld te geven: Google ontvangt elke dag meer dan 3,5 miljard zoekopdrachten, er worden elke dag miljarden berichten uitgewisseld op WhatsApp, elke internetgebruiker genereert meer dan 1,7 MB aan data per seconde… dit is geen “big data” meer, het zijn "gigantische gegevens" en het groeit elke dag exponentieel.


Van kwantumcomputers wordt verwacht dat ze een revolutie teweegbrengen in de computerwereld en ons in staat zullen stellen deze eindeloze hoeveelheden gegevens te gebruiken voor zeer nauwkeurige voorspellingen, in verschillende branches en toepassingen zoals het ontdekken van geneesmiddelen, financiële markten en natuurlijke taalverwerking.


Bovendien zal deze nieuwe rekenkracht ons in staat stellen om zeer complexe problemen in enkele minuten op te lossen, vergeleken met jaren met huidige computers.


Zeer geavanceerd 3D-printen.

Of het nu gaat om het printen van levende weefsels of levende organen die een revolutie teweeg zullen brengen in de gezondheidszorg, of het printen van voedsel dat zoveel problemen zou kunnen oplossen waarmee de mensheid tegenwoordig wordt geconfronteerd, deze nieuwe mogelijkheden zullen niet alleen industrieën veranderen, maar zullen ook een groot effect hebben. op onze gezondheid, onze kwaliteit van leven en op de planeet.


Nanobots geïnjecteerd in ons lichaam

Deze kleine robots kunnen worden gebruikt om constant te controleren op kwalen en symptomen, en om deze informatie 24/7 te streamen voor voortdurende monitoring. Ze kunnen elke verandering of bedreiging waarschuwen zodra deze zich voordoet en voordat deze zich ontwikkelt.


Een andere zeer belangrijke toepassing van deze nanobots is de toediening van medicijnen. Tegenwoordig zijn veel van de medicijnen niet gericht en worden ze door het lichaam verspreid zonder te weten waar ze heen moeten. Een vriend van mij gebruikte ooit de analogie dat het is alsof je een pizzaman stuurt om een ​​pizza te bezorgen in New York zonder een adres te hebben. Een van de belangrijkste voordelen van deze nanobots is hun vermogen om een ​​specifiek medicijn in te nemen en dit zeer nauwkeurig op de juiste plaats op het juiste moment met de juiste dosering af te leveren.


Tot slot, wat is het belangrijkste advies dat u een startende ondernemer zou geven?


Aangezien ik geloof dat een geweldig team de basis is van wat een geweldig bedrijf maakt, zou mijn advies zijn: "Wees niet bang om mensen aan te nemen die beter zijn dan jij."


CEO's of oprichters hoeven niet de beste te zijn in alles wat ze doen; het is onmogelijk. Ze moeten zelfverzekerd genoeg zijn om de beste mensen aan te nemen die ze kunnen, en als ze goed personeel aannemen, zullen en zullen deze mensen in de meeste gevallen beter zijn dan zij in hun vakgebied.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page