top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Met hulp van Sylvan Adams arriveerden een grote groep Afghaanse vrouwelijke sporters in Italië


Sylvan Adams te midden van de Afghaanse sporters. Foto via Israel Premier Tech


Een groep van 70 Afghaanse vluchtelingen, velen van hen vrouwelijke atleten en wielrenners, die ontsnapten nadat de Taliban de controle over het land herwonnen hadden, arriveerde vandaag eindelijk in Rome na een lange reis die vele maanden duurde. Daar werden ze begroet door Israël - Premier Tech eigenaar Sylvan Adams, die een belangrijke rol speelde bij hun redding.


Deze groep is een aanvulling op twee andere groepen van in totaal 167 Afghanen die al zijn gered en zich in Frankrijk, Zwitserland en Canada hebben gevestigd, bestaande uit het Afghaanse nationale wielerteam, een vrouwelijk roboticateam, families van diplomaten, vrouwelijke rechters, politieagenten, mensenrechten arbeiders, leden van het Afghaanse parlement en de laatste Joodse familie in Afghanistan.


Onder de laatste groep vluchtelingen die vandaag met Italiaanse visa arriveerden, waren vrouwelijke wielrenners, atleten en personen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van vrouwensporten in Afghanistan. Uit angst voor het ergste onder het Taliban-regime, ontvluchtten ze het land om niet in angst te leven en hun carrière voort te zetten. Eén bracht maanden door in een gevangenis in Kabul, beschuldigd van het helpen van jonge vrouwen bij het studeren en sporten. Nu hebben deze atleten de kans om hun leven opnieuw te beginnen. Adams beloofde zowel zijn steun als de steun van het team om hen te laten gedijen in de sport, met name de wielrenners.

Adams leidde de reddingsoperaties vanuit Afghanistan, die sinds september 2021 aan de gang zijn, samen met een internationale groep bestaande uit diplomaten, UCI-president David Lappartient en de Israëlische ngo IsraAid. De groep heeft samengewerkt om alle geredde Afghanen terug te halen en te hervestigen.


Deze laatste groep vluchtelingen die vandaag in Rome arriveerde, moest de meest veeleisende en langste reis van allemaal doorstaan. Ze hebben de afgelopen negen maanden in Islamabad doorgebracht terwijl hun diplomatieke en bureaucratische problemen werden opgelost en Italië hun permanente visa kon afgeven. In totaal zijn er 300 visa afgegeven en de meeste ontvangers zullen de komende dagen in Rome aankomen. De groep van 70 zal zich vestigen in de huizen en gemeenschappen van Italianen in de regio Abruzzen met de hulp van 'Humanitarian Corridors', een Italiaanse hulporganisatie, en de Italiaanse journalist Francesca Monzone.


"Ik wil mevrouw Monzone persoonlijk bedanken, die als eerste contact met mij en het team heeft opgenomen met de wanhopige SOS-oproep die onze aandacht trok", zei de heer Adams tijdens een persconferentie op Fiumicino Airport, die werd bijgewoond door overheidsfunctionarissen en andere hoogwaardigheidsbekleders.


"Als Jood laat ik me leiden door de oude Joodse culturele imperatief genaamd 'Tikkun Olam', een Hebreeuwse term die ruwweg vertaald wordt als 'het verbeteren van onze wereld'. Dit is wat ons leidde in Rwanda, waar we het dameswielerteam adopteerden en nu van plan zijn om een fietscentrum bouwen en we hopen dat de Afghaanse atleten de kans krijgen om te gedijen zoals hun tegenhangers in Rwanda."


De heer Adams maakte een vergelijking tussen Aline Uwera, een 16-jarige wielrenner van het Rwandese dameswielerteam die onlangs als 3e eindigde op de Afrikaanse kampioenschappen, en Mahnaz (17), de jongste atleet in de Afghaanse vluchtelingengroep.


“Het gaat erom ze de kans te geven hun dromen te realiseren. We zijn zelfs van plan om volgend jaar samen te werken met twee professionele dameswielerploegen - een WorldTour-team en een U23 Continental-team. Ik zou graag zien dat enkele van deze Afghaanse vrouwelijke wielrenners, samen met hun Rwandese tegenhangers, evenals misschien Oekraïense, Israëlische en zelfs Canadese renners samen hun dromen verwezenlijken om professionele wielrenners te worden. De deur is open."
56 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page