top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mode wordt groen met Israëlische afwerkingstechnologie


Van links: Igal Zeitun, CEO van Sonovia, Shuki Herschkovitz, eigenaar van Sonovia, Axel Pieper, eigenaar van Brückner Textile Technologies. Foto met dank aan Sonovia


Europa pakt de zeer vervuilende mode-industrie hard aan , en een groot textielmachinemerk in Duitsland rekent op een Israëlische technologie om zijn processen groener te maken.


Binnen een paar jaar zal elk kledingstuk dat in Europa wordt geïmporteerd een digitale identiteitskaart nodig hebben waarop de koolstof- en watervoetafdruk, de aanwezigheid van gevaarlijke chemicaliën en de materialen die bij de productie zijn gebruikt, vermeld staan.


"Dit zal transparantie introduceren en een revolutie teweegbrengen in de textielindustrie", zegt Axel Pieper, eigenaar van Brückner Textile Technologies, dat een kwart (5.000) van 's werelds textielafwerkingsmachines levert.


Stofafwerking, de laatste fase in de textielproductie, is waar de stof wordt geverfd en/of gecoat met antibacteriële, geurafstotende, waterafstotende, UV-blokkerende of andere stoffen. Volgens Pieper is dit de meest vervuilende stap in de textielproductie.


Brückner werkte daarom samen met het Israëlische technologiebedrijf Sonovia om een ​​textielafwerkingsmachine te ontwikkelen die geluidsgolven gebruikt om de gewenste eigenschappen in stoffen te brengen zonder vervuilende materialen en lijmen.


Deze technologie gebruikt veel minder water en energie dan traditionele processen, waardoor de vervuilende emissies aanzienlijk worden verminderd.


De met Sonovia behandelde stof is duurzamer omdat hij beter blijft zitten na herhaaldelijk wassen, waardoor de vervuiling door weggegooid textiel verder wordt verminderd.


De eerste gezamenlijk ontwikkelde SONOfix-machine is onlangs geïnstalleerd bij Delta Galil Industries in Galilea om ondergoed en sportkleding te produceren voor merken als Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Adidas.


Sonovia is van plan om extra machines te leveren aan textielfabrieken in Taiwan en Midden-Amerika die kleding maken voor merken als Adidas, Nike, The North Face, Decathlon en Lululemon.


Pieper verwacht dat de komende regelgeving veel textielfabrikanten zal overtuigen om dit voorbeeld te volgen; de omzet in de eerste fase zal naar verwachting tientallen miljoenen dollars bedragen.


"Ik ben ervan overtuigd dat de technologie van Sonovia de beste manier is om de koolstof- en watervoetafdruk te verkleinen, niet alleen bij de productie van textiel, maar ook bij het gebruik van textiel", aldus Pieper in gesprek met ISRAEL21C.


Eerder dit jaar werkte Sonovia samen met de Italiaanse denimfabrikant PureDenim om het indigo verven te transformeren door het intensieve gebruik van water en energie te verminderen en de duurzaamheid van de kleurstof te verbeteren.


Igal Zeitun, CEO van Sonovia, zei dat de textielindustrie “wanhopig op zoek is naar technologische oplossingen die zelfs een gedeeltelijke vermindering van de vervuiling mogelijk maken met behoud van dezelfde productkwaliteit. Dankzij de technologie van Sonovia kunnen ze dezelfde kwaliteit bereiken en zelfs nog beter met een drastische vermindering van de vervuiling.”50 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page