top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Mossad onthult hoe spion Eli Cohen door Syrië werd gepakt


Eli Cohen. Foto via kantoor premier


Mossad-directeur David Barnea woonde maandag de inwijding bij van het Eli Cohen Museum in Herzliya, waar hij - voor het eerst - publiekelijk het laatste telegram onthulde dat de Mossad ontving van wijlen Eli Cohen, voorafgaand aan zijn arrestatie.


In het telegram, dat dateert van 19 februari 1965, de dag waarop hij naar schatting is gevangengenomen, doet Mossad-agent Cohen verslag van een vergadering van de Syrische generale staf die de vorige avond was gehouden met deelname van de toenmalige Syrische president Amin Al-Hafez.

Het laatste telegram van Eli Cohen. Origineel is te zien in het Eli Cohen museum/. Foto via GPO


Mossad-directeur Barnea: "Eli Cohen was een van onze beste agenten. Hij blijft ons beïnvloeden en ons een vechtlust, moed, waarden en toewijding bijbrengen - zelfs uit de diepten van de geschiedenis. Hij is een bron van inspiratie, niet alleen voor de agenten van vandaag, maar voor alle Mossad werknemers in hun verschillende functies. We leren allemaal van hem, zelfs vandaag nog, van zijn zionisme, zijn opoffering en zijn toewijding.

De reden voor de arrestatie van Eli Cohen is altijd controversieel geweest. Heeft hij te veel telegrammen verzonden? Handelde hij in strijd met de richtlijnen? Heeft het hoofdkwartier geëist dat hij te intensief uitzendt? De kwestie is al jaren onderwerp van discussie.


Ik zal deze heilige plaats eren en voor het eerst onthullen, na diepgaand onderzoek dat onlangs is uitgevoerd, dat Eli Cohen niet gevangen is genomen vanwege de hoeveelheid telegrammen die hij verzond of druk van het hoofdkwartier om te vaak uit te zenden. Eli Cohen werd gevangengenomen omdat zijn telegrammen simpelweg werden onderschept en getrianguleerd door de vijand. Dit is nu een inlichtingenfeit.

Vandaag zal de Mossad het museum het laatste telegram overhandigen dat Eli Cohen als vrij man heeft gestuurd. Het telegram is gedateerd op 19 februari 1965, de dag van zijn gevangenneming, waarop hij verslag deed van een discussie bij de Syrische generale staf met medewerking van toenmalig president Amin Al-Hafez. De Mossad heeft gewerkt, en zal blijven werken, om inlichtingen en nieuwe details te onthullen over de periode waarin Eli Cohen in Syrië diende, en zal blijven werken om zijn stoffelijk overschot naar Israël te brengen voor begrafenis.

Eli staat symbool voor vele agenten, die elk tientallen jaren in hun eigen generatie opereerden en die hun leven riskeerden terwijl ze met professionaliteit en toewijding werkten en bijdroegen aan de veiligheid van de staat en het volk van Israël.

Zelfs door de jaren heen groeten we een dappere agent die vooropliep in de geheime campagne van de Mossad en de staat Israël. We eren zijn nagedachtenis en leren van zijn nalatenschap."


246 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page