top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Muziekkanten van het Israël Philarmonic bespelen hun instrumenten voor genezing

Nadav Barnea's installatie op het balkon van het Charles Bronfman Auditorium. Foto met dank aan American Friends of Israel Philharmonic Orchestra via ISRAEL21c


Veel Israëlische bedrijven en organisaties gaan vrijwilligerswerk doen op boerderijen , gewonde slachtoffers van de oorlog bezoeken en voorraden brengen en toejuichen voor evacués uit de gemeenschappen in het zuiden die verwoest zijn door Hamas-aanvallen op 7 oktober, en evacués uit het noorden die gevaar lopen te worden aangevallen door Hezbollah.


Eén van deze groepen is het Israel Philharmonic Orchestra


Nu in het 87e seizoen het IPO de optredens van oktober en november moest uitstellen, gebruiken de muzikanten hun vrije tijd om goed te doen en vormden trio's en kwartetten, die door het hele land optraden voor evacués en gewonde burgers.


Een Israel Philharmonic-muzikant die interactie heeft met kinderen in een evacuatiehotel. Foto met dank aan IPO via ISRAEL21c


“Wij geloven dat muziek een belangrijke rol speelt, zelfs in deze moeilijke dagen”, zegt Yair Mashiach, secretaris-generaal van het IPO. “De geluiden van de beursgang maken deel uit van onze nationale veerkracht en een teken van ons voortbestaan.”


Muzikanten van het Israeli Philharmonic Orchestra gezien optreden naast aangestoken kaarsen tijdens een evenement op Habima Square, Tel Aviv, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Hamas, 22 oktober 2023. Foto door Tomer Neuberg/Flash90 via ISRAEL21c


In een bijzonder ontroerend optreden in het Soroka Medical Center speelden muzikanten voor Avida Bachar , een inwoner van kibboets Be'eri. Zijn vrouw en zoon werden gedood door Hamas-terroristen en hij liep een ernstige wond op die de amputatie van zijn been noodzakelijk maakte.


IPO-muziekdirecteur Lahav Shani onderkende een dringende behoefte aan nieuwe digitale inhoud, met name programma's voor kinderen, en leidde het orkest bij het opnemen van een reeks muziekprogramma's die gratis beschikbaar moesten worden gesteld aan elk kind in het Israëlische onderwijssysteem.Op 22 oktober gaf het IPO een ‘Salute to Israel’-concert – live uitgezonden in een lege zaal met alleen de beelden van de Hamas-gijzelaars die vanaf de stoelen op de eerste rijen naar de muzikanten ‘keken’.


De muzikanten voerden het Israëlische volkslied uit, Paul Ben-Haims “Fanfare to Israel” en Beethovens 3e symfonie, “Eroica.” Het concert werd meer dan 150.000 keer bekeken in Israël en over de hele wereld.“Ik vraag mezelf af: hoe is het mogelijk om dit gevoel van angst en angst te beheersen naast de hoop en het verlangen naar het leven?” zei Shani bij wijze van introductie. 


“In ons dagelijks leven lijkt dit bijna onmogelijk. Het verdriet en de woede zijn zo sterk dat het moeilijk is om iets anders te voelen. Maar het is op deze momenten dat muziek een ongelooflijke kracht heeft. Muziek kan al onze gevoelens naast elkaar bevatten en weerspiegelen.”


Tomaten en avocado's

Ook al vormen de handen van muzikanten hun levensonderhoud, IPO-leden boden zich vrijwillig aan voor tijdgevoelig oogstwerk, waarbij ze boeren steunden die door de oorlog extreem krap zitten.


In plaats van instrumenten van miljoenen dollars in handen te hebben, hielden ze tomaten en avocado's vast, om de economie draaiende te houden.


IPO-fagottist Uzi Shalev tomaten plukken. Foto met dank aan American Friends of Israel Philharmonic via ISRAEL21c


Op 14 november, 12 dagen voordat enkele Israëlische gijzelaars werden vrijgelaten, plaatsten kunstenaar Nadav Barnea en een team van 200 vrijwilligers 239 mannequins op het balkon van de concertzaal Charles Bronfman Auditorium in Tel Aviv, de thuisbasis van de beursintroductie, samen met een verlicht bord waarop staat: "Breng ze naar huis." De unieke tentoonstelling werd gesponsord door de Cultuurafdeling en DEVEK van de gemeente Tel Aviv-Yafo.


Nu de IPO het seizoensschema heeft hervat, biedt het gratis toegang voor de Children's Philharmonic Series aan ontheemde gezinnen uit de grensgemeenschappen van Gaza en het noorden.
371 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page